Sunday, May 31, 2009

Iran: ratio


Op 27 mei is in de gevangenis van Shiraz een man opgehangen.
De man, A.Gh. was veroordeeld voor een moord die hij in 2005 op 19-jarige leeftijd had gepleegd.
ISCA meldde dat ook twee andere mannen geexecuteerd zouden worden, maar dat deze executies zijn uitgesteld.
bron: iranhr.net


Volgens de site "Iranian activists for human rights and democracy" is de executie van Mehdi Mazroei uitgesteld.



Diverse iraanse newsagencies in Iran melden dat er door agenten in burger een bom is gevonden op het toilet van een vliegtuig dat van het vliegveld van Ahwaz was vertrokken.
Het vliegtuig heeft een noodlanding gemaakt en heeft na verwijdering van de bom zijn vlucht vervolgd.
bron BBCnews



De verkiezingskandidaat Mir-Hossein Mousavi heeft gezegd dat hij vrouwenrechten zal ondersteunen.Tijdens een verkiezingstoespraak in Teheran zei hij dat wetten die oneerlijk zijn tegenover vrouwen veranderd moeten worden.
Zijn vrouw, Zahra Rahnavard en de vrouw van de andere hervormingsgezinde kandidaat Mehdi Karroubi spelen beiden een aktieve rol in de campagne.
BBCnews


De campagnes voor de presidentsverkiezingen worden ook op YouTube gevoerd.
Global Voices Online heeft filmpjes op haar site.
Het eerste maakt een vergelijk tussen Mir Hossein Mousavi en president Ahmadinejad op de wijs van het oude liedje "Anything you can do, I can do better".
Aan het eind komt de tekst in beeld dat dat Mousavi rationeler is dan Ahmadinejad.




Een controversieel filmpje laat zien hoe Khatami een etnische grap vertelt over een Azeri uit Ardebil, die iets doms deed in de veronderstelling daarmee te bewijzen dat de inwoners van die stad geniaal zijn.
Over deze video hebben enige honderd Azeristudenten geprotesteerd en aan Mousavi, die zelf Azeri is gevraagd om Khatami te veroordelen.
Khatami zegt dat het filmpje fake is.



Een ander filmpje laat zien hoe de hervormingsgezinde Mehdi Karroubi en zijn supporters een hek doorbreken dat rond de Amir Kabir universiteit gelegd was waar hij niet mocht spreken.



Ook op Global Voices Online staat dat Khatami via internet (Face Book, Twitter and Yahoo Messenger) deelneemt aan discussies en vragen beantwoordt.
De blogger Sahel Salamt schrijft (fa) dat dit de eerste verkiezingen zijn waar een hooggeplaatste politicus direct vragen beantwoordt.


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.


Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, May 30, 2009

Iran: toekomst?

In Zahedan zijn drie mannen in het openbaar opgehangen in verband met de bomaanslag in een moskee op 28 mei.
De mannen waren al in hechtenis voordat de aanslag plaatsvond.
Een iraanse officcial had eerder de USA beschuldigd van het gebruiken van huurlingen voor de aanslag, een beschuldiging die door Washington wordt ontkend.
Zij waren gearresteerd in verband met andere aanslagen, o.a. een aanval op de Revolutionary Guards in 2007, waarbij 11 mensen omkwamen.
De mannen hebben terecht gestaan en zijn veroordeeld voor "moharebe" , vijand van god en corruptie op aarde en handelen tegen de nationale veiligheid.
Voor de bomaanslag in de Amir al-Mohinimoskee in Zahedan, heeft de sunni-organisatie Jundullah via de saoedische zender AlArabia, de verantwoordelijkheid opgeeist.
bron: BBCnews


Volgens de site "Iranian activists for human rights and democracy" staat de minderjarige
Mehdi Mazroei,in de Dastgerd gevangenis van Isfahan op de executielijst van morgen .
Hij is veroordeeld voor een moord die hij in 2002 op 17-jarige leeftijd gepleegd zou hebben tijdens een vechtpartij.
bron: iranhr.net



In The Wall Street Journal staat een artikel over de druk waaronder ngo's, mensenrechtadvocaten en activisten in Iran leven.
De afgelopen vijf jaar is de druk op vrouwen, studenten, journalisten en mensenrechtactivisten na een periode van relatieve openheid opgevoerd.
In dit artikel staat ook een interview met de advocaat Mohamad Mostafaei die veel rechtzaken voor terdood veroordeelde kinderen onder zijn hoede heeft.
Hier staat een fotoserie.
bron: Wall Street Journal

Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, May 29, 2009

Iran: verantwoordelijk


In de stad Zahedan, provincie Sistan-e-Baluchestan heeft 28 mei een bomaanslag plaatsgevonden in een moskee.
Volgens berichten van IRNA zijn meer dan 20 mensen gedood en 125 mensen gewond.
De gouverneur van de provincie Sistan- Baluchestan zegt dat 80 gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.
De bom ontplofte gedurende het avondgebed. Tot nu heeft nog geen terroristische groep de aanslag opgeeist.
bron: Press TV


Iran’s OPEC afgevaardigde zei vrijdag dat de stijging van de prijs voor ruwe olie 1 dag nadat de OPEC heeft besloten de aanvoer niet te vergroten, betekent dat de markt deze beslissing goedkeurt.
Het lijkt erop dat de stijging van de olieprijs is afgeleid van psychologische elementen en dat de fundamenten van de markt de olieprijs niet ondersteunt.
Kijkend naar de bestaande opslag van ruwe olie is er bezorgdheid dat de prijzen weer naar beneden zullen gaan.
bron: ISNA


Jelveh Javaheri, activiste in de One Million Signatures Campaign,is aangeklaagd voor handelen tegen de nationale veiligheid voor het lidmaatschap van de One Million Signatures Campaign met als doel het verstoren van de openbare orde en veiligheid.
Zij werd vanuit Evinprison naar het Revolutionary court Branch one van de Security aanklager gebracht en van daaruit weer terug naar Evin prison.
Hoewel een van haar advocaten aanwezig was, en haar vertegenwoordigingsbrief was bevestigd, mocht deze de zitting niet bijwonen.
De moeder van Jelveh Javaheri wilde een bezwaarschrift bij het hoofd van het gerecht indienen, maar dit werd door het kantoor van Shahroudi geweigerd en er werd gezegd dat er een zegel en handtekening van de Evinprison op moet staan.
Ook de ouders van Kaveh Mozafari , (Jelveh's man) wilden bij het kantoor een bezwaar indienen. Ook dit bezwaar werd geweigerd en hen werd gezegd om volgende week gedurende publieke openingstijden op het ministerie van justitie terug te komen.
bron: We Change


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.


Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, May 28, 2009

Iran: ethiek

In de gevangenis van Sirjand, provincie Kerman is een man opgehangen.
ISCA berichtte dat de verder ongeidentificeerde man veroordeeld was voor drugshandel.
bron: iranhr.net


Zes studenten van de Amir Kabir University in Teheran die op borgtocht zijn vrijgelaten, zijn gedurende hun gevangenschap geslagen en gemarteld om bekentenissen te verkrijgen dat zij betrekkingen hadden met USA, Israel en de Mojahedeen (MKO).
Kourush Daneshyar, Hosein Torkashvand, Esmaiel Salmanpur, Nariman Mostafavi en Yaser Torkaman zijn 25 April tegen een borg tussen $200,000 en $300,000 vrijgelaten, en Ahmad Ghasaban was vrijgelaten op 11 mei 2009 tegen een borg van $200,000 .
Majid Tavakoli zou tegen borg vrijgelaten worden, maar is nog steeds in de gevangenis, hoewel zijn borg betaald is.
Drie studenten blijven in hechtenis.
Abbas Hakimzadeh en Mehdi Mashayekhi moeten op bevel van de inlichtingendienst in hechtenis blijven en zijn in slechte conditie.
Over Masoud Dehghan is geen nadere informatie beschikbaar.
bron: iranhumanrights.org

Het doodsvonnis door middel van steniging tegen Rahim Mohammadi en Kobra Babaei, die gevangen zitten in Tabriz, is bevestigd door branch 27 van het Supreme Court.
Het paar, dat een 12-jarige dochter heeft is volgens hun advocaat uit extreme armoede gedwongen geweest tot prostitutie.Door hun armoede hebben zij zich tot ambtenaren en anderen gewend die slechts hulp in ruil voor sexuele diensten gaven.
In een interview met Rooz vertelt hij dat hij een brief heeft geschreven aan de procureur generaal waarin hij over het gebrek aan ethiek van in de brief door hem met naam genoemde regeringsambtenaren uitweidt.
Toen dit geval bekend werd zijn ook 31 anderen gearresteerd, meest regeringsambtenaren die door zijn clienten waren aangeschreven om hulp. Zij hebben slechts lichte straffen gekregen.
bron: roozonline.com