Thursday, December 31, 2009

Iran: dreiging

Iran's openbare aanklager heeft aanhangers en leiders van de oppositie gedreigd dat zij aangeklaagd kunnen worden wegens ondersteunen van afvalligen als zij zich niet distancieren van de demonstraties van afgelopen week.
De iraanse politie publiceerde 100 foto's van demonstranten op haar website met het verzoek deze te identificeren omdat zij verdacht worden van beschadiging van openbare eigendommen en beledigingen van heiligdommen.
bron: washingtonpost.com



De website Jaras meldde dat de regering bezig is honderden militairen en pantservoertuigen naar Teheran over te brengen.
Ook meldde de website dat er een verhoogde aanwezigheid van veiligheidsagenten in Teheran is in verband met geplande demonstraties van de oppositie.
Deze berichten konden door Reuters niet via een onafhankelijke bron worden bevestigd.
Gisteren heeft de regering een pro-regeringsdemonstratie georganiseerd, waarvoor zij duizenden deelnemers gratis met busden naar Teheran vervoerde.
Door de onrust in Iran is de prijs van ruwe olie rond de $79 per vat gestegen.
bron: rferl.org



Anonymous Iran


Een lijst met namen van de mensen die naar aanleiding van 16Azar en Ashura zijn gearresteerd.


Green Brief wordt voortaan gemaakt door Codeman177.
Josh Sharyar is bezig met andere zaken en helpt bij Enduring America.
Green Brief No 77


Enduring America

Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, December 30, 2009

Iran: hard

Iran Human Rights meldt dat volgens berichten meer dan 1000 mensen in de afgelopen dagen zijn gearresteerd.
Zondag zijn meer dan 300 mensen gearresteerd.
President Obama, de president van de EU, verschillend europese landen en de internationale gemeenschap, hebben de iraanse regering veroordeeld voor het gebruik van geweld tegen de oppositie en gevraagd de arrestanten onmiddellijk vrij te laten.


De International Campaign for Human Rights in Iran zegt dat de arrestaties van mensenrechtadvocaat Emadeddin Baghi en van Noushin Ebadi dienen om Shirin Ebadi te intimideren.
Shirin Ebadi heeft in een verklaring gezegd dat haar zuster niet politiek actief is of lid van enige mensenrechtorganisatie en dat haar arrestatie politieke chantage is om druk te veroorzaken.
De afgelopen dagen zijn ook Ebrahim Yazdi, Mash’allah Shamsalvaezin,Shapour Kazemi, Badralsadat Mofidi, Reza Tajik, Nasrin Vaziri, Keyvan Mehrgan, Mohammad Javad Saberi, Mansoureh Shojaii, Alireza Beheshti, Morteza Haji, Ghorban Behzadian-nejad, Mostafa Ezedi, Mohammad Taheri, en Heshmatollah Tabari gearresteerd.
Er is weinig tot niets bekend over hun verblijfplaats en de vrees bestaat dat zij gemarteld worden om valse bekentenissen af te leggen in showprocessen waar zij het risico lopen tot de doodstraf te worden veroordeeld.
bron: iranhr.org, iranhumanrights.org


De woordvoerder van Advar Tahkim Vahdat (Office of Strengthening Unity) Abdollah Momeni heeft volgens de gevangenisarts een dringende medische behandeling nodig buiten de gevangenis.




Familieleden van de op 7 december gearresteerde studentenleider Majid Tavakoli hebben tot nu toe geen enkel officieel bericht gehad over zijn toestand.


Zes dagen nadat professor Mamousta Shafi-Borhani van de Azad universiteit in Mahabad, Kurdistan, was opgeroepen om te verschijnen op het kantoor van het ministerie van inlichtingen in Mahabad, is nog niets van hem vernomen.


Op 15 december is het studentenblad Mowj Nou van de Science and Industry University verboden. De reden was volgens de toezichtscommissie beschuldigingen gedaan in een artikel onder de titel “Amongst us, people are the leaders"in nummer 19.Eerder was ook het blad Prochista verboden.
bron: ihrv.org



Minstens 400 gearresteerden zijn bij hun aankomst in Evinprison gedwongen door "de tunnel of horror" te lopen.
Zij moesten tussen twee rijen met batons bewapend gevangenispersoneel doorlopen, terwijl zij voortdurend werden geslagen.
Een gevangene die probeerde te ontsnappen werd in zijn voet geschoten.
bron: Streetjournalist


Volgens PressTV heeft de Mujahedin-e-Khalq Organization (MKO) toegegeven bij de protesten van zondag meegedaan te hebben. Het doel was de regering te ontwrichten.



PressTV meldt dat de politie zegt een spoor te hebben naar de oplossing van de verdachte dood van Sayed Ali Habibi Mousavi Khamene, de neef van Mir Hossein Moussavi.
Zij hebben de eigenaar van de betrokken auto gearresteerd. Hoewel de man zegt dat zijn auto een paar dagen eerder was gestolen, kon hij geen vermissingsrapport overleggen.
De iraanse politiechef Ahmadi-Moqaddam heeft tegen Fars Newsagency gezegd dat er hard opgetreden gaat worden tegen protesten en dat de tijd van geduld voorbij is.
Volgens hem heeft de politie tot nu niet hard opgetreden.Ook zei hij dat er een onderscheid is tussen protesteerders en relschoppers.
Hij zegt dat zondag de politie relschoppers heeft gearresteerd die de politie aanvielen.
bron: PressTV




Anonymous Iran

Enduring America

Nite Owl


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, December 29, 2009

Iran: gearresteerd

Shirin Ebadi meldde dat in Teheran op 28 december haar zuster Nooshin Ebadi door 4 veiligheidsagenten in haar woning is gearresteerd.
De website Rahesabz meldt dat de journalist Mashallah Shamsolvaezin dinsdag is gearresteerd. De vrouwenrecht activiste Mansoureh Shojaee, is ook gearresteerd.
Verder zijn
Alireza Beheshti en twee andere topadviseurs van Mir Hossein Moussavi, de mensenrechtadvocaat
Emad Baghi en oppositie activist Ebrahim Yazdi, een voormalig buitenland minister uit de eerste regering van na de revolutie gearresteerd.

bron: Payvand, Rferl


Amnesty International roept de iraanse autoriteiten op om diegenen die begrafenissen en herdenkingen bijwonen in de komende dagen en weken het recht op vreedzame bijeenkomst en hun oppositie tegen de huidige regering uit te spreken, te garanderen.
Zij veroordeelt in een verklaring het bloedvergieten van 27 december.
bron: amnestyusa.org



ReportersWithoutBorders meldt dat de syrische journalist Reza Al-Bacha van DubaiTV is gearresteerd.
Ook zijn verschillende bloggers en journalisten gearresteerd,waar RSF geen inlichtingen over kon krijgen.
Blogger en mensenrechtactiviste Shiva Nazar Ahari heeft haar familie telefonisch ingelicht dat zij op 20 december gearresteerd is en in afdeling 209 van Evinprison zit.
De meeste oppositiewebsites zijn gedeeltelijk niet of slecht bereikbaar door voortdurende cyberaanvallen.
Rahesabz, de site van de Green Movement is regelmatig onbereikbaar.
Vorige week werden Mowjcamp en diverse Twitteraccounts aangevallen.
De iraanse internettoegang wordt geregeld door Telecommunication Company of Iran (TCI),een bedrijf dat is overgenomen door de IRGC.
Sinds 26 december is Parlemannews, de officiele website van de hervormingsgezinde minderheid in het parlement, onbereikbaar.
Dit volgt op het verbod van de Supreme Council for National Security om enige ceremoniele eer te bewijzen aan de 20 december gestorven Ayatollah Montazeri.



Anonymous Iran

Enduring America

Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, December 28, 2009

Iran: gebeurtenissen

Gisteren zijn in Iran volgens berichten minstens 10 mensen door de politie gedood.
Ook een neef van Mir Hossein Moussavi Seyyed Ali Moussavi, 35 werd gedood. Mohsen Makhmalbaf, een vriend van Moussavi schreef op zijn website dat Ali Moussavi eerst aangereden werd door een auto, daarna kwamen vijf mannen uit de auto en door een van hen is hij doodgeschoten.
Er zijn meer dan 300 mensen gearresteerd en er braken op diverse plaatsen branden uit.
Ook in andere steden in Iran waren demonstraties, o.a. in Tabriz, Isfahan, Shiraz, Mashad, Arak, Najafabad.

Volgens de website van de Green Movement zijn 4 mensen in Tabriz en 1 in Shiraz gedood.
De namen van de slachtoffers in Teheran zijn: : Seyyed Ali Habibi Mousavi Khameneh , Mehdi Farhadinia, Mohammad Ali Rasekhinia, Amir Arshadi en Shahram Faraji.
Gisteren en vandaag zijn meerdere mensen gearresteerd, waaronder Alireza Beheshti Shirazi,de redacteur van de Kalemeh website, Hossein Mousavi Tabrizi het hoofd van de Assembly of Teachers, Ebrahim Yazdi,en niet bevestigd Mir Hossein Mousavi’s adviseurs Mohammad Baghriyan en Ghorban Behzadian-Nejad.
bron: nytimes.com, iranhr.net, enduringamerica.com

Ook vandaag gaan de protesten door.
Hier staan video's.

Street Journalist heeft foto's en nieuws over de gebeurtenissen in een time-line.


Global Voices Online schrijft dat in China veel mensen de gebeurtenissen doen denken aan wat er in 1989 met Tien-a-Minbeweging gebeurde en tonen hun solidariteit op twitter door de hashtag #cn4iran toe te voegen.

homylafayette

Liveblog The Lede




Enduring America

Anonymous Iran

Nite Owl


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, December 27, 2009

Iran: Ashura

De azerbaijaanse activisten Hedayat Zaker, Saeed Chalabiyani, Jamal
Tasoudian, Reza Gardani en Bahram Bohimi
zijn tijdens de 21 Azer vieringen gearresteerd in Tabriz.
Aydin Shafie en Yaghoub Taghavi zijn gedagvaard door het Tabriz’s Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid.(MOIS).
bron: ihrv.org

Vadood Sadati, Rahim Gholami en Behrooz Alizadeh, azerbaijaanse gevangenen in de gevangenis van Ardabil worden mishandeld en slecht behandeld.
De chef Enzabee, van het Ardabil Correctional Office heeft een bevel uitgevaardigd dat gevaarlijke gevangenen naar precinth 7 worden verplaatst waar politieke gevangenen zitten en waar geen telefoon is. In precinth 7 bevinden zich de azerbaijaanse politieke gevangenen Behrooz Alizadeh, Rahim Gholani en Ali Abassi en de politieke gevangenen Mohamad Ali Narooie, Mohamad Rahim Narooie en Omar Chaparaz.
bron: ihrv.org



Vandaag zijn voor de tweede achtereenvolgende dag gevechten in Teheran uitgebroken.
Tijdens de Ashuraherdenkingen worden grote protestmarsen gehouden.
Volgens de BBC website is minstens 1 persoon doodgeschoten.
Hier houdt Josh Shahryar een liveblog bij.
Timesonline zegt dat de website Rahesabz meldt dat vier demonstranten zijn doodgeschoten.
De politie gebruikt traangas en wapenstokken tegen de protesters.
Er zijn ook tegendemonstraties van regeringsaanhangers.
De BBC heeft in Breaking News bevestigd dat drie mensen gedood zijn.
bron: BBC, Timesonline, dailyniteowl

De laatste video's via Enduring America.

Laatste nieuws uit Iran, Ashura.


Anonymous Iran

Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, December 23, 2009

Iran: verder

In de stad Sirhan zouden gisteren twee mannen in het openbaar worden opgehangen.
De mannen, Esmaeil Fathizadeh en Mohammad Esfandiarpour waren veroordeeld voor gewapende roofoverval.
Een groot aantal familieleden en andere mensen begonnen leuzen te roepen en met stenen te gooien. Zij slaagden erin de mannen te bevrijden.Een paar uur later werden zij weer gearresteerd en zouden alsnog worden opgehangen.
Een menigte mensen had zich verzameld en er braken gevechten uit met security agenten.
Er zijn berichten dat 5 mensen zijn gedood en zeker 30 gewond.Verschillende voertuigen zouden in brand zijn gestoken.
De twee mannen zouden samen met andere arrestanten naar de gevangenis gebracht zijn.
Volgens de BBC zijn de mannen later op de avond opgehangen.
bron: iranhr.net



In Isfahan en Nafajabad zijn gevechten uitgebroken tussen veiligheidtroepen en demonstranten.
Volgens de hervormingsgezinde website Rahesabz zijn meer dan 50 mensen(fa) gearresteerd in Isfahan.
De mensen waren bijeengekomen ter nagedachtenis aan de gestorven ayatollah Montazeri.
bron: nytimes.com


De Supreme Council heeft de dichter Ali Moallem Damghani benoemd tot directeur van de Academy of Arts.
Hierdoor is Mir Hossein Mousavi ontslagen.
Mousavi was sinds de oprichting in 1998 directeur.
PressTV meldt geen reden.
bron: PressTV


TimesOnline meldt dat de vermiste familie van Osama Bin Laden op een geheime plaats in Iran wonen.
Lange tijd werd gedacht dat de al acht jaar verdwenen familieleden van Bin Laden dood waren of zich bij hem als terrorist hadden gevoegd.
Volgens Omar Ossama bin Laden, 29, de op vier na oudste zoon heeft hij vorge maand had uitgevonden dat de groep, inclusief een van zijn vrouwen, zes van zijn kinderen en elf kleinkinderen op een zwaar bewaakte plek bij Teheran wonen.
Hij zegt dat hij geen idee had dat zijn broers en zussen nog in leven waren tot zij hem in november opbelden.
Zij vertelden hoe zij na 9/11 uit Afghanistan over de grens naar Iran gevlucht zijn.
Zij werden naar een ommuurde nederzetting bij Teheran gebracht en de bewakers zeiden dat zij voor hun eigen veiligheid niet weg mochten.
bron: TimesOnline



Op 20 december zijn Ahmad Qabel,Mohammad Noorizad.Saeed Haeri,Shiva Nazar Ahari en Koohyar Goodarzi, leden van het Human Rights Reporters Committee en Mahboobe Abasgholizade,vrouwenrechtactiviste, gearresteerd.
Abasgholizade is later vrijgelaten.
Er is niet bekend waar zij naar toe zijn gebracht.
bron: iranpressnewsblog



Anonymous Iran

Enduring America


Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, December 22, 2009

Iran: processen

In een interview met ABC heeft Ahmadinejad op de vraag van de interviewer of hij zich nog wel inzette voor hun spoedige vrijlating, gevraagd of het wel vaststaat dat de drie amerikaanse lifters per ongeluk in Iran verzeild raakten.
In PressTV staat dat minister van buitenlandse zaken Mottaki heeft gezegd dat het vonnis tegen een van hen spoedig zal worden bekend gemaakt.
Shane Michael Bauer, 27, Joshua Felix Fattal, 27, en Sarah Emily Shourd, 31, zijn op 31 juli gearresteerd.
bron: abc.local.go.com, PressTV


Iran heeft het grensincident met Irak omschreven als "misverstand".
De iraanse woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei tevens dat de twee ministers van buitenlandse zaken in een telefoongesprek een overeenkomst hebben bereikt dat er een commissie ingesteld moet worden die zich gaat bezighouden met de grenslijnvraagstukken.
bron: reuters.com



Het blog van de Latimes, Babylon and Beyond heeft een artikel, inclusief videos over de begrafenis van ayatollah Montazeri en verdere gebeurtenissen gisteren.
Duizenden mensen waren aanwezig in Qom en protesteerden tegen de regering.
bron: latimesblog.latimes.com



Een iraans newsagency heeft gezegd dat het proces tegen de franse Clotilde Reiss op 23 december zal worden hervat.
Op 1 juli werd zij gearresteerd en op het ogenblik is zij vrij op borg en bevindt zich in de franse ambassade.
Zij is beschuldigd van het deelnemen aan een complot om de iraanse regering te ondermijnen.
bron: en.trend.az



Anonymous Iran

Enduring America

Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, December 21, 2009

Iran: verboden

In de gevangenis van Isfahan zijn 20 december 3 mannen opgehangen.
Volgens bericht van de officiele site van justitie waren dit Ghodrat Gh. (55) veroordeeld voor het verhandelen van 141,5 KG opium, Khan Mohammad Daraei voor bezit vann120 gram Crack en 2 gram marijuana, de verkoop van 15 gram heroine, en drugsverslaving, Mostafa Ch. veroordeeld voor het bezit van 135,4 gram heroine, 35,6 gram opium en opiumverslaving.
De woordvoerder van Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, spreekt zijn bezorgdheid uit over mogelijke executies rond de kerstdagen. Vorig jaar werden 10 mensen opgehangen en 2 gestenigd en de mensenrechtsituatie is in Iran dit jaar aanmerkelijk verslechterd.
bron: iranhr.net


Vier kranten in Iran hebben een waarschuwing gehad van het ministerie van cultuur voor hun onvoldoende verslaggeving van de door de staat georganiseerde protestdemonstraties naar aanleiding van het verbranden van het portret van Khomeini.
Jahan-e Eghtesad en Andisheyeh No kregen een schriftelijke waarschuwing voor "volledige censuur van het evenement" en Etemad en Mardomsalari kregen een waarschuwing voor "vervorming van de foto's van de demonstratie.
bron: payvand



Bij de begrafenis van de gestorven Ayatollah Montazeri is op diverse plaatsen onrust ontstaan.
Ondanks dat de regering het verboden had waren in Qom duizenden mensen op de been.
Hij is begraven in de Masoumeh Shrine .Buitenlandse media is verboden verslag van de begrafenis te doen.
De telefoon en internetverbindingen in Iran zijn afgesloten door de iraanse regering.Ook worden uitzendingen van BBC Persia gestoord.
bron: BBC

video van de begrafenis via onlymehdi:






Anonymous Iran

Enduring America

Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, December 20, 2009

Iran: verder

Op 16 december zijn in de gevangenis van Zahedan 3 mannen opgehangen.
Mosa M. was veroordeeld voor het bezit van en handelen in 84 kg heroine en 921 kg opium, Khaleghdad F. was veroordeeld voor de handel in 49,5 kg heroine en 98 kg opium en Ghader M. was veroordeeld voor de handel in 745 kg heroine en 465 kg opium.
In de gevangenis van Kerman is Omid A alias Sardar Bozorg opgehangen.
Hij was veroordeeld voor drugshandel en handelen tegen de nationale veiligheid.
bron: iranhr.org


Grand Ayatollah Montazeri (87) is gestorven.
Hij was een van de meest vooraanstaande geestelijken in Iran. Zijn zoon vertelde de BBC dat hij een natuurlijke dood is gestorven.
In 1979 was hij samen met Khomeini een van de belangrijkste mensen van de iraanse islamitische revolutie.Hij was bestemd om Khomeini op te volgen, maar werd een van de grootste critici van de regering.
In 1997 werd hij zes jaar onder huisarrest geplaatst.
Daar Montazeri de belangrijkste hervormingsgezinde geestelijke in Iran was geworden, wordt verwacht dat zijn begrafenis een grote mensenmassa op de been brengt.
bron: BBC



35 studenten zijn door de disclipinaire commissie van de School of Art gedagvaard voor deelname aan de studentenprotesten van 7 december.
Een geestelijke en vertegenwoordiger van de Supreme Leader heeft vorige week gezegd dat in de komende weken nog 90 studenten zullen worden gedagvaard.
bron: ihrv.org


12 mensen zullen worden aangeklaagd voor de dood van demonstranten in de gevangenis van Kahrizak.
ISNA meldde dit zaterdag in een verklaring waarin voor het eerst door de autoriteiten werd toegegeven dat tenminste 3 demonstranten zijn doodgeslagen.
Van de 12 aangeklaagden worden er 9 voor misbruik, nalatigheid en het ontnemen van de wettelijke rechten van gevangenen, aangeklaagd,en 3 voor moord.
bron:Streetjournalist



Anonymous Iran


Enduring America


Nite Owl



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl