Sunday, February 28, 2010

Iran: verder

In de stad Kerman zijn volgens newsagency ISNA vijf mannen opgehangen.
De mannen, "Rouhollah Kh.", "Saeed M.", "Shokrollah N." en "Zabihollah Kh." zijn veroordeeld wegens drugshandel.
Het bericht is nog door geen andere instantie bevestigd.
bron: iranhr.net
De krant Khorasan bericht dat in de gevangenis van Birjand drie niet nader geidentificeerde mannen zijn opgehangen.
Zij waren veroordeeld voor de moord op veiligheidstroepen tijdens gewapende gevechten aan de oostgrens van Iran.
bron: iranhr.net

De journaliste Hengameh Shahidi is in beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenis.Het hof heeft haar oorspronkelijke straf met 3 maanden en één dag verminderd.
Afgelopen donderdag was zij gearresteerd nadat zij was opgeroepen naar het kantoor van het ministerie van inlichtingen te komen "om een paar vragen te beantwoorden.".
De eerste keer dat zij werd gearresteerd was op 30 juni 2009 en zij is toen na 161 dagen en het betalen van $90,000 borg vrijgelaten.
bron: persian2english


In de afgelopen weken zijn verschillende gevangenen van ward 240 voor voedselvergiftiging behandeld in de kliniek van de Evingevangenis terwijl twee of drie anderen, waaronder Mehdi Arabshahi, opgenomen moesten worden in het Abolfazl Hospital aan Bani Hashem Street in Teheran.
bron: RAHANA



De koerdische student Ali Kantoori is veroordeeld tot 15 jaar gevangenis. Volgens zijn advocaat zijn er geen bewijzen tegen zijn client.
Hij en zijn advocaat hebben 20 dagen om in hoger beroep te gaan.
In december 2007 was Kantoorie gearresteerd en heeft toen 5 maanden gevangen gezeten voor hij tegen betaling van $150.000 borg in vrijheid werd gesteld. Eerder was hij reeds veroordeeld tot 32 maanden op veiligheidsgerelateerde aanklachten.
bron: RAHANA



anonymous iran

enduring america


weekly update Persian2English

Iran in de wereldpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, February 27, 2010

Iran: rechten

Een video, gewijd aan de mensenrechten.




De advocaat Mohammad Oliyayifar zei in een interview dat Heshmat Tabarzadi heeft aangekondigd dat hij, gebaseerd op Article 168 van de grondwet en gezien de politieke aard van zijn zaak, het recht heeft op een openbaar juryproces.Tot die tijd zal hij niet meewerken aan zijn rechtzaak. Tabarzadi werd op 27 december tijdens de Ashuraprotesten gearresteerd.
bron: RAHANA


De derwishen van de Namatullah Gonabadi orde in de stad Baidokht mogen hun doden niet begraven op het Sultani Cemetery. Op 20 februari hebben politieagenten leden van de orde gewaarschuwd dat een besluit van de gerechtelijke autoriteiten het hen verbiedt hun doden op het kerkhof te begraven.
In de afgelopen maanden is de begraafplaats een plaats van gevechten tussen de politie en de derwisjen geworden.
Vorig jaar februari heeft de gezondheidsraad van de stad begrafenissen op de begraafplaats verboden op last van de gouverneur en het ministerie van inlichtingen.
bron: ihrv.org




anonymous Iran

enduring america

Iran in de wereldpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, February 26, 2010

Iran: tralies

De gevangen genomen leider van Jundullah, Abdelmalek Rigi heeft op de iraanse tv een "bekentenis" afgelegd.
Deze video is hier te zien.
Het Pentagon ontkent iedere band met Jundullah.
bron: reuters, youtube



Zhila Bani-Yaghoub, de vrouw van Bahman Ahmadi-Amoui,een journalist die tot 7 jaar en 4 maanden en 74 zweepslagen is veroordeeld, heeft een bericht over de onmenselijke leefomstandigheden in de Evingevangenis van haar man.
Haar man vertelde dat hij en veertig andere gevangenen worden vastgehouden in een cel die niet groter is dan 20 meter.
De meeste dagen verlopen met in rijen wachten voor de wc, douche, telefoon of winkel.
Ahmadi-Amoui zei dat de gevangenisomstandigheden uiterst bedroevend zijn. Gevangenen kunnen hun benen niet strekken of een boek lezen.
Bahman Ahmadi-Amoui en Zhila Bani-Yaghoub werden 20 juni gearresteerd.
bron: ihrv



De vrouwenrechtactiviste Somayeh Rashidi is vrijgelaten. Zij was op 20 december gearresteerd toen zij gedagvaard werd te verschijnen voor het Revolutionary Court.
Haar advocaten hebben al die tijd geen contact met haar mogen opnemen.
Sara en Leyla Tavassoli dochters van Mohammad Tavassoli, hoofd van het politieke kantoor van the Freedom Movement van Iran zijn vrijgelaten.
De op 17 januari gearresteerde Mohammad Naeimpour is ook vrijgelaten.
Jahanbakhsh Khanjani, senior lid van de studentenorganisatie Tahkim-e Vahdat (Office for Consolidating Unity) die op 14 juni was gearresteerd en vier maanden in afzondering heeft doorgebracht, is ook vrijgelaten.
Somayeh Alamipasand, die op 17 January samen met haar man werd gearresteerd, is vrijgelaten.
Volgens de CHRR, blijft haar man, Payman Chalaki in ward 350 van Evinprison.
bron: persian2english




Ali Saremi (62) die op 27 december ter dood is veroordeeld , is van de Gohardasht gevangenis naar Evinprison overgebracht, in verband met nieuwe aanklachten.
In september 2007 was hij gearresteerd tijdens een herdenking van de slachtoffers van de massaexecuties uit de 80er jaren.
bron: RAHANA



Op het vliegveld van Ahwaz zijn Kermani, Soleimani en 2 andere leden van de Pan Iranist Party gearresteerd.
Volgens de website van de partij waren zij onderweg naar Ahwaz om de herdenkingsdienst voor Dr Ebrahim Mirani, die 40 dagen geleden gestorven is, bij te wonen.
bron: RAHANA



anonymous Iran

enduring america

Iran in de wereldpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, February 25, 2010

Iran: gebrek

Veel studenten van de Shariff University of Technology in Teheran zijn door het gebrek aan aandacht voor afgestudeerde studenten, bereid naar westerse landen te emigreren. Dit kan voor ernstige verstoring van de maatschappij leiden.
Volgens berichten hebben een aantal professoren hun bezorgdheid hierover uitgesproken.
De canadese premier heeft onlangs in een verklaring gezegd dat, gezien de duizenden iraniers die de afgelopen 25 jaar naar Canada zijn geemigreerd, de iraanse regering heeft bijgedragen aan de vooruitgang in Canada.
bron: persian2english.com


Volgens de site Hrana hebben 3 vrouwen in de provincie Kurdistan in de afgelopen tijd zelfmoord gepleegd in de steden Marivan, Sanandaj en Javanrood.
In Marivan, heeft Mehraneh Sharifi zelfmoord door ophanging gepleegd, zij was getrouwd en had maatschappelijke problemen.
In Sanandaj stierf Vida Aziziani in het Bathat Hospital aan door haarzelf toegebrachte verwondingen. Zij had familieproblemen.
In Tazabad, een gebied in de stad Javanrood, stierf Rana een moeder van zeven kinderen aan door haarzelf toegebrachte verwondingen.
Zelfmoord door verminking komt veel voor in koerdische gebieden als gevolg van gebrekkige wettelijke steun en de heersende tradities in het gebied.
bron: en-hrana.com



In een interview met een studentenblad heeft de invloedrijke hardliner Hojatoleslam Hamid Rohani gezegd dat dezelfde executie- en confrontatiemethodes als die tegen de Mojeheddin-e-Khalq gebruikt werden in de 80er jaren, tegen nieuwe tegenstanders van het regime gebruikt moeten worden.
In de tachtiger jaren zijn duizenden politieke gevangenen geexecuteerd.
Amnesty International heeft namen van 2,000 gedode politieke gevangenen geregistreerd en overlevenden en oppositiegroepen spreken zelfs van 30.000 slachtoffers.
In het interview gaf Rohani een duidelijke aanbeveling aan de juridische autoriteiten om massa-executie van dissidenten te gebruiken als methode die al eerder was gebruikt om dissidenten het zwijgen op te leggen.
bron: persian2english.com , iranhumanrights.org


Mostafa Mir Ebrahimi is in de gevangenis gestorven.
Zes maanden geleden werd hij gearresteerd toen hij Neda's graf bezocht. Sindsdien is er geen nieuws van hem vernomen en zijn naam kwam nergens voor op lijsten van gevangenen.
Een paar dagen geleden hoorde zijn vader dat hij dood was.
Er is geen toestemming gegeven het lichaam aan de familie te overhandigen. Agenten hebben gezegd dat zij Mostafa eerst willen begraven voor zij de familie het adres van zijn graf geven.
bron: persian2english.com



anonymous Iran

enduring america

Iran in de wereldpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, February 24, 2010

Iran: gesproken

In Iran is op 23 februari de rebellenleider Abdulmalek Rigi gearresteerd.
Rigi is het hoofd van Jundullah, een militante groep die zegt op te komen voor de rechten van de Sunni islamieten en de Balochi minderheid in Sistan-e-Baluchistan.
De afgelopen jaren zijn diverse bloedige aanslagen gepleegd door Jundullah.
PressTV meldde dat Rigi is gearresteerd aan boord van een vliegtuig op een vlucht van Dubai naar Kyrgyzstan.
bron: washingtonpost.com, presstv.ir




Channel4 heeft de engelse vertaling van een interview met een voormalig Bassij over de gewelddaden in juni vorig jaar tegen gevangen demonstranten.

Het blog Pedestrian verwijst naar een video, met opnames die gemaakt zijn door een Bassij van de Bassij-aanval op de universiteit vorig jaar.
Dit zijn schokkende beelden.



Mehdi Karroubi heeft een oproep gedaan aan de autoriteiten om op basis van artikel 27 van de Grondwet op een van de pleinen van Teheran een vergunning te verlenen voor het organiseren van een rally, zodat men de minderheid en de meerderheid kan onderscheiden.
De tweede suggestie is het organiseren van een referendum op basis van het artikel 59 van de grondwet om deze crisis op te lossen.
bron: Persian2English



Human Rights Watch heeft op 23 februari gezegd dat de iraanse overheid de vervolging en berechting van de Bahai moet stoppen.
Op 10 en 11 februari zijn 13 Bahais gearresteerd en begin januari ook 13.
Sinds oktober zijn in Tehran, Mashhad, Sari, Semnan, Yazd, 47 Bahai's gearresteerd.
De rechtzaak van de in mei 2009 gearresteerde 7 leiders van de Bahai is uitgesteld tot april.
De namen van de op 11 februari gearresteerde Bahais zijn:
Taraneh Ghanouni, Naghmeh Ghanouni, Shaida Yousefi, Aria Shadmehr, en Riaz Firouzmandi.
Op 10 februari zijn gearresteerd: Alaeddin Khanjani, Ashkan Bassari, Maria Ehsan Jafar, Bashir Ehsani, Romina Zabihiyan, Houtan Sistani, Simin Ghaffari, en Pedram Sanaei.
Op 3 januari: Mehran Rowhani, Farid Rowhani, Babak Mobasher, Leva Mobasher Khanjani, Payam Fanaian, Jinous Ghazanfari Sobhani, Artin Ghazanfari, Nikav Hoveydaei, Ebrahim Shadmehr, Zavosh Shadmehr, Negar Sabet, Mona Hoveydaei Misaghi, en Nasim Beiglari.
Negar Sabet, Mona Misaghi, en Nasim Beiglari zijn op 3 januari vrijgelaten, maar Mona Misaghi is op 10 februari weer gearresteerd.
De zeven Bahaileiders zijn: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, en Vahid Tizfahm.







Anonymous Iran



enduring america

Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, February 23, 2010

Iran: verder

Zaterdag, 20 februari zijn 3 mensen opgehangen.
Volgens de krant Kayhan, zijn twee mannen, Abdollah A. (43) en Mehdi S. (36) opgehangen in de gevangenis van Isfahan.
Zij waren veroordeeld voor drugshandel.
In de gevangenis van Zahedan is op 20 februari Dadollah Moradzadeh opgehangen.
bron: iranhr.net


In Ahwaz, provincie Khuzestan zijn de afgelopen 11 maanden 38 mensen opgehangen, waarvan slechts 14 door de autoriteiten zijn bekend gemaakt. Ook vertelde Ahmadreza Rashidi, , de vice-aanklager van Ahwaz tegen de krant Mehrnews dat er 4 strafamputaties van ledematen zijn uitgevoerd.
bron: iranhr.net


In de gevangenis Gohardasht in Karaj is Yavar Khodadoost vermoord tijdens marteling door Kermani en Faraji (directeur en vice-directeur van de inlichtingenafdeling van de gevangenis).
Zijn lichaam is overgebracht naar de morgue.
Yavar en zijn broer Latif zaten in hall 3 van ward 1 van de Gohardashtgevangenis voor zij voor eenzame opsluiting werden overgebracht naar ward 2(doghouse genoemd vanwege de onmenselijke omstandigheden).
bron: persian2english


Mansour Osanloo is vandaag aangevallen in de Rajai-Shahr gevangenis door een medegevangene die een voormalig IRGClid is. Volgens de HRDAI, werd Osanloo van achteren met een mes aangevallen tijdens het praten met vrienden op de binnenplaats.
De vrienden hebben hem gered en vlug naar binnen gebracht.
Alles gebeurde terwijl de bewakers Hasanpour en Moradi toekeken.
Dit is niet de eerste keer dat er een aanslag op de vakbondsleider is gepleegd.
bron: RAHANA



Het doodsvonnis van Adnan Hasanpour is door het Supreme Court in hoger beroep gewijzigd in 31 jaar gevangenisstraf.
Hoewel hij een week geleden mondeling op de hoogte is gesteld is er door justitie nog geen schriftelijk vonnis bekend gemaakt.
bron: RAHANA




Anonymous Iran


Iran in de wereldpers


Enduring America

Persian2English wekelijkse twitterupdates



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, February 15, 2010

Computer crash, Update1, Update2

SORRY NO BLOG



Update1: Het gaat langer duren
Update2: laatste nieuws dinsdag 23/2 weer blog?

Sunday, February 14, 2010

Iran: families

De politieke gevangenen van Gohardasht prison in Karaj hebben een open brief geschreven waarin zij zeggen dat het regime op 11 februari zijn ware gezicht weer heeft laten zien door mensen te verhinderen vreedzaam te demonstreren voor vrijheid.
bron: persian2english


Safoura Tofangchi en haar echtgenoot Abolhasan Darolshafayi zijn op 10 februari gearresteerd na opgeroepen te zijn door het ministerie van inlichtingen. Hun 2 dochters, Banafsheh en Jamileh waren een paar dagen eerder gearresteerd.
Zijn neef Yashar Darolshafa was op 3 februari gearresteerd en zit in Evinprison.Een dag na zijn arrestatie werden diens moeder, Touran Kabiri en zijn broer Kaveh gearresteerd, maar zijn de volgende dag vrijgelaten.
Volgens Bahman Darolshafayi een broer van de twee gearresteerde meisjes werden Touran Kabiri en haar zoon Kaveh op 10 februari opnieuw gearresteerd.
Bahman Dsrolshafayi schreef in zijn blog dat zijn vader vrijdag gebeld heeft met het verzoek een advocaat te huren voor hem.
Alle zeven familieleden zitten op het ogenblik in Evinprison.
bron: persian2english


Volgens berichten van Human Rights and Democracy Activists in Iran hebben in Qom and Semnan agenten van het ministerie van inlichtingen de huizen van de familie Nabavi doorzocht en Mehri Nabavi in Qom en Seyyed Zohour Nabavi in Semnan gearresteerd. Zij zijn in eenzame opsluiting in een gevangenis van het ministerie van inlichtingen geplaatst.
Seyyed Zohour Nabavi was een politieke gevangene in de 1980s. Hij was tot vier jaar gevangenis veroordeeld voor het schrijven van artikelen in het Sarzamin-e Ariyayee Magazine.
Mehri Nabavi is de vrouw van Ali Nabavi die reeds gearresteerd is.
Drie andere leden van de Nabavifamilie zijn gedurende 12 uur verhoord.
Atefeh Nabavi en Seyyed Zia Nabavi zitten in de Evin prison.
De afgelopen maanden zijn veel leden van de familie Nabavi uit Teheran, Qum en Semnan gearresteerd en sommige zijn vrij op borg en anderen staan onder verdenking.
HRDAI veroordelen deze en andere gebeurtenissen rond 11 februari in Iran.
bron:persian2english



In Teheran zijn vijf Bahai's gearresteerd.
Het zijn Niki Khanjani, Ashkan Basari, Maria Jafari, Houman Sisani en Romina Zabihian.
De regeringsgezinde krant Javan meldde dat leiders van de Bahai ontsnapt zijn naar het buitenland.
bron: reuters



anonymous Iran

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, February 13, 2010

Iran: gebeurd


Amnesty International heeft in een antwoord op het Iraanse periodieke rapport aan de VN over mensenrechten in een verklaring gezegd dat, gezien de toestand van de mensenrechten in Iran, de kijk daar op de mensenrechten ernstig verstoord is.
De werkgroep van de VN-Mensenrechtencommissie evalueert het iraanse mensenrechtenbericht op 15 februari.

bron: amnestyusa.org

Voice of America heeft een interview gemaakt met Karroubi's zoon, waarin hij vertelt wat er gebeurd is op 11 februari.Karroubi is toen aangevallen door mensen in burger die pepperspray naar hem spoten.Een andere zoon en verschillende assistenten van Karroubi zijn gearresteerd. Hen werd gevraagd niet meer met Karroubi samen te werken.
bron: persian2english



De websites kaleme.com, rahesabz.net, kaleme.org, tahavolesabz.com, zijn gehackt door de Iranian Cyber Army.

bron: persian2english



In de eerste 10 dagen van februari zijn veel mensenrechtschendingen tegenover Bahai's gepleegd.
Farideh Reazee is op borg vrijgelaten.
De arrestatie van Vesal Mohammadi en Bahman Yazdani is bevestigd.
Aliaskar Ravanbakhsh en zijn vrouw Zoleikh mochten 5 en 10 dagen met verlof uit de gevangenis.
Rouhiyah Yazdani(Baghaee) kreeg ook 5 dagen verlof.
Shahram Afshar en Payman Nakhli, zakenlieden uit Mashahr kregen van de gemeente te horen dat zij hun zaak moeten sluiten.
Op 1 februari werd het huis van Payam Vali doorzocht en later werd hij gearresteerd.
De 7 Bahaileiders zijn na bijna 2 jaar voor de rechtbank verschenen. De zitting werd achter gesloten deuren gehouden.
De wettelijke status van de Bahai die op Ashura zijn gearresteerd, is nog steeds onbekend.
Vahid Esmailzadeh uit Sari is tegen borg vrijgelaten.
Behnam en zijn broer Sohail Rohanifard zijn tot 9 maanden gevangenisstraf veroordeeld.
Op 10 februari is Allaeddin Khanjani gearresteerd na doorzoeking van zijn huis. Zijn vader Jamaleddin is een van de gevangen 7 Bahaileiders.Zijn dochter, Lava was samen met 12 andere Baha's op 3 januari gearresteerd.
Ashkan Basri, Maria Jafari (Ehsani), Bashir Ehsani, Roumina Zabihian en Houtan Sistani zijn naar aanleiding van de laatste rellen gearresteerd.
De staats televisie zond een programma getiteld Constitutional Monarchy Years,uit dat gewijd is aan het belefigen van Bahais en het veranderen van hun geschiedenis.
bron: RAHANA



Onofficiele tellingen zeggen dat het aantal meisjes dat op 22Bahman is gearresteerd 250 is.
Het aantal mannen ligt veel hoger.
De autoriteiten hebben het totale aantal gearresteerden in Iran nog niet bekend gemaakt.
Volgens berichten zijn mensen die gearresteerd waren met Ashura vrijgelaten om plaats te maken voor gearresteerden van 22Bahman.
Laat donderdagavond begon de leiding van de Evingevangenis een aantal gearresteerden, meest vrouwen, vrij te laten.
bron: RAHANA




Anonymous Iran

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl