Friday, April 30, 2010

Iran: stilte

In de gevangenis van Ardebil is een niet nader bij naam genoemde man opgehangen.
De man was veroordeeld voor het bezit van 1,23kg heroine.
bron: iranhw.net


Iran is zonder stemming lid geworden van de commissie voor vrouwenrechten van de Verenigde Naties: Commission on the Status of Women (CSW).
Doordat de USA en 12 andere westerse landen niets zeiden is Iran verkozen.
In de komende vier jaar zit Iran in een commissie die werkt aan gelijkberechtiging en de vooruitgang van vrouwen.
Vorige week nog hebben meer dan 200 iraanse vrouwenrechtactivisten in een open brief aan de UN geschreven dat het toelaten van Iran een bedreiging voor het CSW is, en dat de iraanse regering deze toelating zal gebruiken om vooruitgang in de positie van de vrouw te kortwieken.
bron: cnsnews.com



Human Rights Watch roept Iran op om de drie amerikanen die al 9 maanden gevangen zitten onmiddellijk vrij te laten.

Shane Bauer, Sarah Shourd, en Josh Fattal zijn op 31 juli gevangen genomen aan de grens met Irak.
Hun families hebben president Ahmadinejad gevraagd om als hij naar New York komt, de 3 amerikanen mee te nemen.
bron: hrw.org, mercurynews.com



Mehrdad Aslani, Hossein Aazamai en Mehrdad Varshoei , drie minder bekende gevangenen die op 15 en 20 juni 2009 waren gearresteerd, zijn tot 2 tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Zij waren na een gevangenschap van bijna 11 maanden tegen hoge borgsommen tijdelijk vrijgelaten en moesten zich 27 april melden bij de aanklager. Van daaruit werden zij weer gevangen gezet.
bron: RAHANA



De gevangen mensenrecht- en vrouwenrechtactiviste Laleh Hassanpour heeft in een telefoongesprek met haar familie gezegd dat zij onder sterke druk staat om een bekentenis op de televisie te doen.
Haar familie zegt dat bewakers meteen begonnen te schreeuwen en het gesprek direct werd afgebroken.
Volgens het Committee of Human Rights Reporters,hebben haar protesten over de slechte behandeling door bewakers er toe geleid dat haar rechten zijn ontnomen en haar televisie is in beslag genomen.
Op 16 maart 2010 is zij in haar huis gearresteerd en naar Evinprison overgebracht.
Volgens berichten is zij in slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid.
bron: persian2english



anonymous Iran

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, April 29, 2010

Iran: plan

De vakbonden in Iran hebben voor de 1 meivieringen een gezamenlijke resolutie uitgegeven waarin zij o.a. stellen dat doordat in Iran de 1 meiviering verboden is, vorig jaar veel organisatoren van 1 meivieringen gearresteerd en tot gevangenisstraf veroordeeld zijn.
Tevens stellen zij dat in de dertig jaar na 1979 het minimumloon is teruggebracht tot een kwart onder de armoedegrens, en dat het invoeren van tijdelijke contracten, het niet tijdig betalen van lonen, het ontslag van massa's werknemers voor miljoenen werknemers in Iran tot barre omstandigheden hebben geleid.
Zij protesteren tegen de omstandigheden sinds vorig jaar en tegen het feit dat de rechten van de protesterende massa in Iran onderdrukt worden.
De resolutie is ondertekend door
Syndicate of Workers of Tehran and Suburbs Bus Company
Syndicate of Workers of Haft Tappeh Sugar Cane Company
Liberties Union of Workers
Staff of Open Metalwork and Mechanics Union
Inaugurated Board of the Syndicate of Painters
Association of Kermanshah Electrical Workers and Metalworks
Committee in Pursuit of Free Trade Associations
Coordination Committee for the Creation of Labor Organizations
Association for the Defense of Dismissed and Unemployed Turpentine Workers
Women’s Council
.
bron: persian2english

Het programma voor 1 mei.



Iran heeft de druk op de lerarenorganisatie verhoogd voorafgaande aan de viering van
Teachers Day op 2 mei.
Het hoofd van de lerarenvakbond Ali Akbar Baghani, en woordvoerder Mohammad Beheshti Langarudi zijn volgens berichten gearresteerd nadat zij opgeroepen waren bij het ministerie van inlichtingen.
In Tabriz en Teheran zijn de afgelopen dagen verschillende activisten en leraren opgepakt en gewaarschuwd niet te demonstreren.
De afgelopen dagen zijn twee leraren in Kermanshah beboet en drie andere in Hamedan gearresteerd.
Een activist in Teheran vertelde dat verscheidene blogs met onderwerpen over leraren zijn geblocked.
Eerder deze week heeft de Coordinating Council of the Teachers Trade Unions opgeroepen tot een hongerstaking tijdens Lerarenweek van 2-8 mei om tegen de gevangenisstraffen en doodstraffen tegen leraren te protesteren.
De afgelopen maanden zijn vier leraren tot gevangenisstraf en minstens een leraar, Farzad Kamangar is terdood veroordeeld.
bron: rferl.org



De gevangen zittende ayatollah Boroujerdi is de afgelopen tijd gefolterd en zit in isolatie.Hem werd een kort telefoongesprek toegestaan waarin hij vertelde dat hij met amputatie van zijn handen is bedreigd als hij iets zegt over martelingen.
Op 22 april werd hij na protesten over de omstandigheden in de gevangenis geslagen en naar een onbekende plek gebracht.
bron: Democratic Republic of Iran


Zongebruinde vrouwen in Teheran die zich niet aan de islamitische dresscode houden zullen volgens de politiechef in Teheran worden gearresteerd en gevangen gezet.
Volgens Brig.Hossien Sajedinia zal de nationale crackdown op sympathisanten van de oppositie worden uitgebreid met vrouwen die tegen de geest van de islam handelen.
Hij zei dat het publiek dat verwacht.
De afgelopen weken had een geestelijke al gezegd dat aardbevingen ontstaan doordat vrouwen zich niet zedig kleden. Een andere geestelijke had de bevolking opgeroepen de stad te ontvluchten voor de onvermijdelijke straf voor zondig gedrag de stad zou treffen.
bron: telegraph.co.uk




anonymous Iran

enduring america

Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, April 28, 2010

Iran: iets

Op de site van radio nederland wereldomroep staan twee filmpjes waarin aandacht wordt gevraagd voor politieke gevangenen in het buitenland.

Een van de gevangenen is de iraanse nederlander Abdullah Al-Mansouri, die sinds mei 2006 in Iran gevangen zit.
Hij is de voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO). De Ahwazi Arabieren zijn een achtergestelde etnische minderheidsgroepering in Iran . De ALO streeft naar een zelfstandige staat voor Arabieren afkomstig uit de Al-Ahwaz regio. Al-Mansouri is in een proces achter gesloten deuren tot 30 jaar gevangenis veroordeeld.
Het is nog steeds niet duidelijk waar hij gevangen wordt gehouden.
Hij heeft sinds mei 2006 maar eenmaal met een delegatie uit Nederland mogen spreken.
In de film een interview met zijn zoon Adnan.
bron: rnw.nl


De site Only Democracy in Iran bericht dat Human Rights and Democracy Activists in Iran melden dat de iraans-nederlandse Zahra Bahrami op Ashura, 27 December 2009 is gearresteerd en sindsdien in isolatie in Ward 209 van de Evin prison zit.Gedurende deze tijd heeft zij geen bezoek mogen ontvangen en haar familie is bedreigd om niets over haar arrestatie bekend te maken.
Zij is een van de vele onbekende gevangenen die op het ogenblik in Ward 209, 240 en 2A van de Evin prison zitten.
De voornaamste aanklacht tegen Zahra Bahrami is handelen tegen de nationale veiligheid in Iran.Zij heeft geen advocaat toegewezen gekregen.
Human Rights and Democracy Activists in Iran heeft de volgende organisaties geinformeerd over de gevangenschap van Zahra Bahrami: High Commissioner for Human Rights, Human Rights Commission, Europe Union, Amnesty International, Speciale Rapporteur on arbitrary arrests and women of the United Nations, Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er staat een voorbeeldbrief op de site die aan minister Maxime Verhagen verstuurd kan worden.
bron: onlydemocracy4iran.com


Advarnews meldt dat Hossein Mojahed, de secretaris-generaal van de Hamedan Civil Society Party is veroordeeld tot 1 jaar gevangenis. Masoumeh Cheraghi, Javad Vafaei en Peyman Ziraki, drie andere leden van het partijbestuur zijn veroordeeld tot ieder 6 maanden gevangenis.
bron: RAHANA



Op 22 april is de koerdische activist Habibollah Golparipour door een revolutionary court in Mahabad ter dood veroordeeld. Hij is 6 maanden geleden gearresteerd.
Volgens Human Rights Activists News Agency was hij onder meer aangeklaagd voor 'vijandschap met god door propagandaaktiviteiten" en "lidmaatschap van een oppositiegroep".
bron: rferl.org



Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi hebben beiden opgeroepen om op 12 juni, de eerste verjaardag van de verkiezingen te protesteren.Zij betreurden ook het economisch beleid en de gevangenisstraffen voor hervormingsgezinden.Maandag hebben zij een gesprek met elkaar gevoerd.
bron: washingtonpost.com



anonymous iran

enduring america

Iran in de wereldpers

Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, April 27, 2010

Iran: dubbel?

Volgens de krant Quds zijn in de gevangenis van Mashhad twee mannen opgehangen.
De niet bij naam genoemde mannen waren beschuldigd van verkrachting.
De officiele website van justitie in Khuzestan meldde dat op 20 april in de gevangenis van Dezful een man genaamd Rahman.R is opgehangen.De man was veroordeeld voor moord.
Tevens melden zij dat op 27 april een man genaamd Mohammadreza D. zal worden opgehangen.
In de stad Masjed Soleiman is op dinsdag 20 April een man, genaamd Reza S. gegeseld.Hij was veroordeeld voor onkuisheid. Er werd niet vermeld uit hoeveel slagen zijn straf bestond.
bron: iranhr.net



Human Rights watch meldt dat het bericht over het zich terugtrekken als kandidaat voor de commissie van de mensenrechten van de UN een overwinning is voor de mensenrechten.
bron: hrw.org

Volgens een richtlijn van het iraanse ministerie van gezondheid is het gebruik van zonnebanken en solaria verboden.
De politie heeft opdracht gekregen om dergelijke activiteiten van schoonheidsalons en dergelijke stil te leggen.
Bij zonnebanken wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht om bruin te worden.
bron: RAHANA



Op de site Democratic Republic of Iran staat een vertaling van de eerste officiele 1 mei verklaring.
Ook staan er 2 youtube videos over flyers die in Iran worden verspreid.






anonymous Iran





enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, April 26, 2010

Iran: verder

In Kerman zijn kort geleden vijf mensen in de gevangenis opgehangen.
Een van hen was aangeklaagd voor burgerlijk geweld.
Mehdi N. aka “Shahno”, was veroordeeld voor gewapend vervoeren van 600 kg opium en 13 verschillende gevallen van burgerlijk geweld, kidnapping, omkoperij en schieten, dat tot de dood van burgers en agenten leidde.De straf voor “Shahno” is bevestigd door het hof in Teheran.Ook werden Feizollah, Nazar B. en A’lam H. voor het bezit van 595kg opium en 106 kg morfine in de gevangenis opgehangen. De vijfde persoon heette Hossein S, hij was veroordeeld voor verkrachting.
bron: ihrv.org

Kalemeh meldde dat sinds zaterdagavond het volledige "Blogger"domein wordt gefilterd in Iran.
Veel iraanse bloggers gebruiken Blogger.
Tot nu heeft de iraanse inlichtingendienst alleen het gehele blog verwijderd als de blogger werd gearresteerd.
bron: RAHANA



Rozita Vaseghi die samen met 3 andere Bahai op 19 maart is gearresteerd in Mashhad is overgebracht naar de Central Prison op 13 april.
Volgens gevangenisofficials mag zij tot nader order geen bezoek ontvangen.
bron: RAHANA



anonymous Iran

enduring america


Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, April 25, 2010

Iran: repressie

In Enduring America staat een lijst met 101 namen van journalisten die op het ogenblik gevangen zitten in Iran.
Op de lijst staan misschien ook journalisten die nu op borg vrijgelaten zijn, aan de andere kant staan de journalisten van de website Kalemeh niet vermeld.
bron: enduring america



Volgens Human Rights Activists in Iran zitten 18 Koerdische politieke activisten in de dodencel: Ali Heidarian, Farzad Kamangar, Farhad Vakili, Shirin Alamhoei, Zeinab Jalalian, Habib Latifi, Shirkoo Moarefi, Jamal Mohammadi, Sami Hosseini, Rostam Arkia, Rashid Akhkandi, Hossein Khazri, Mostafa Salimi, Anvar Rostami, Mohammad Amin Agoushi, Iraj Mohammadi, Ahmad Pouladkhani, en Hasan Talei.
Vorige week is Habibollah Golparipour ter dood veroordeeld.
Vijf gevangenen van de protesten na de verkiezingen zijn tot strenge gevangenisstraffen veroordeeld: Kiarash Kamrani, Omid Yavari, Arash Ghasemi, Abolfazl Ghasemi, en Ozra Sadat Ghazi Mirsaeed.
Vijf studenten uit Babol zitten in de gevangenis.
Ozra Sadati Mirsaeed is veroordeeld tot 3 jaar gevangenis.
Milad Fadayi is veroordeeld tot een jaar gevangenis.
Nima Nahvi en Hossein Jalil Nataj zijn tot 10 maanden gevangenis en een jaar verbanning van de universiteit veroordeeld.
bron: astreetjournalist.com


De advocaat van Amir Reza Aref zegt dat de doodstraf van zijn client mogelijk in beroep is omgezet in 15 jaar gevangenisstraf.Officieel heeft hij dit nog niet vernomen.
bron: persian2english.com



Een groep van 40 studenten aan de Shahid Chamran University van Ahwaz is gedagvaard voor de disciplinaire commissie tengevolge van de protesten op 7 december.
8 studenten hiervan zijn tijdelijk geschorst en verbannen van het terrein.
Hun namen zijn : Javad Alikhany, Arman Mobini, Mohammad Mousavi Rahimi, Mohsen Jafarpour, Faranak Osoulian, Fatemeh Taghavizadeh, en Ahmad Keshtkar.
bron: RAHANA



anonymous Iran

enduring america


P2E wekelijkse Twitter updates

Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, April 24, 2010

Iran: rechten

Iran heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de mensenrechtencommissie van de UN.
De directeur van Human Rights Watch zei dat de toegenomen oppositie tegen Iran het land gedwongen heeft zich terug te trekken en verwelkomde wat zij omschreef als een veroordeling van Iran's ontstellende mensenrechten.
De verkiezingen vinden plaats tijdens de Algemene Vergadering op 13 mei.
bron: washingtonpost.com


Ali-Mohammad Azad, de gouverneur van de provincie Sistan-Baluchestan heeft gezegd dat de veiligheid en de economie in deze provincie zijn toegenomen sinds in februari de leider van Jondollah, Abdelmalek Rigi werd gearresteerd.
Tevens zei hij dat 300 criminelen en militanten, waarvan enkelen tot Rigi's Jundollah (God's Soldiers) groep horen, amnesty gevraagd hebben om "terug te keren in de armen van de natie".
Volgens PressTV heeft Azad gezegd dat tot nu aan 110 mensen die daarom verzochten, immuniteit is verleend.
Hij verklaarde echter dat alleen aan hen waartegen geen persoonlijke aanklacht liep, immuniteit werd gegeven. De anderen moeten gewoon terecht staan.
bron: reuters.com, PressTV


Op 20 april is een nieuwe aanklacht tegen de mensenrechtactivist en advocaat Emadeddin Baghi ingediend: 21 jaar geleden heeft hij een boek geschreven.
Hij zit nu 5 maanden in isolatie. De oorspronkelijke aanklacht betrof het houden van een interview met ayatollah Montazeri, dat werd uitgezonden door de BBC na diens overlijden.
bron: RAHANA




anonymous Iran


enduring america



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, April 23, 2010

Iran: vastleggen


In de maand Favardin (20 maart tot 20 april) zijn in Kurdistan 80 politieke of burgerrechtactivisten gearresteerd, waaronder minstens 8 leden van religieuze minderheden, 3 journalisten, 2 studenten, 2 koerdische activisten en 2 politieke activisten gearresteerd. terwijl er nog minstens 100 mensen die vorig jaar gearresteerd waren, vastzitten.
Op 2 april werden in Azerbaijan minstens 30 milieuactivisten gearresteerd, waarvan de meesten later zijn vrijgelaten.
Tijdens de begrafenis van Ayatollah Montazari’s vrouw, Banoo Rabbani, zijn ongeveer 30 mensen gearresteerd.
Na een protest bij het kantoor van de gouverneur in Sardasht, zijn 10 mensen gearresteerd waarvan de namen van 5 mensen niet bekend gemaakt zijn.
Het rapport (pdf)
bron: RAHANA




Hossein Khezri, 28 en Zeynab Jalalian,27, beiden Koerden zijn ter dood veroordeeld wegens "moharebeh" voor hun lidmaatschap van de Party for Free Life of Kurdistan.
Khezri is door het revolutionary court in Orumieh veroordeeld en is op 11 april uit de gevangenis in Orumie naar een onbekende plaats overgebracht.
Jalalian is ter dood veroordeeld in Kermanshah en is begin maart van daaruit naar Evinprison ward 209 overgebracht.
Amnesty International roept op tot urgent action.
bron: lissnup.posterous.com



Twee van de drie in Iran gevangen zittende Amerikanen zijn volgens hun moeders in slechte gezondheid
Sarah Shourd, die alleen in een cel zit heeft ernstige gynecologische problemen en lijdt aan depressie en Shane Bauer heeft een maagprobleem.
De amerikanen Sarah Shourd, Shane Bauer en Josh Fattal hadden donderdag een ontmoeting met diplomaten van de zwitserse ambassade.
Er werden verder geen details bekend gemaakt.
bron: AP

Deze film van Bahman Ghobadi heeft in Cannes een prijs gewonnen.
Het is een in 2009 zonder officiele toestemming gemaakte film over de underground muziekscene in Iran.
Hieronder staat de officiele trailer van de film "No one knows about Persian Cats".



bron: latimes.com, youtube.com



anonymous Iran

enduring america In verband met vliegen naar Engeland zijn geen update-tijden te voorspellen.


Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, April 22, 2010

Iran: hetzelfde en toch anders

Volgens de site Streetjournalist zijn op 19 april 2 mannen uit Zahedan opgehangen in de gevangenis van Kerman.
Van de mannen, “Fizollah” en “Nazraz” van de Barahouie tribe is verder niets bekend.
Volgens onbevestigde berichten van mensenrechtaktivisten in Baluchestan verplaatst de regering executies van mensen uit Baluchestan naar gevangenissen in naburige provincies: (Hormozgan, Khorasan, Kerman, Yazd and etc). Dit zou bekend worden van het aantal executies in Baluchestan moeten verhinderen.
bron: astreetjournalist.com



Hier staat (pdf in Farsi) de geupdate lijst met namen van politieke gevangenen.
bron:lissnup.posterous.com


In RAHANA staat een interview met Ali Akbar Musavi-Khoeini, van 2000 2004 parlementsafgevaardigde voor Teheran, voormalig secretaris generaal van de studentenorganisaatie Student Alumni Organization (Sazeman-e Danesh Amoukhtegan-e Iran), lid van Advar Tahkim-e Vahdat (Office for the Consolidation of Unity), ingenieur en universiteitsleraar en onderzoeker.


De afgelopen jaren is er een groei geweest in verandering van vast werk naar tijdelijk werk.
Deze, door de regering Ahmadinejad aangemoedigde trend creeert niet alleen onzekerheid over de werkgelegenheid, lagere lonen en angst voor het verlies van het werk bij protesten tegen werkgevers, het heeft ook de deur geopend naar misbruik en uitbuiting van werknemers door malafide uitzendbureaus.
Onlangs hebben diverse parlementsleden zich hierover uitgesproken.
bron: iranlaborreport.com



Rasoul Herdani, 27, is gearresteerd tijdens de Chaharshanbe Souri ceremony op woensdag 16 maart samen met twee vrienden en naar het detentiecentrum bij het Shapour police station in Teheran overgebracht.
Sindsdien is zijn familie er niet in geslaagd uit te vinden wat met hem is gebeurd. Navraag bij de politie en de gevangenis leverde niets op.
bron: RAHANA

Ook de in de Rajai Shahrgevangenis zittende student Behrouz Javid Tehrani heeft een brief aan secretaris-generaal Ban Ki-Moon geschreven met het verzoek om een bezoek aan gevangenissen in Iran en de Rajai Shahrprison (Gohardasht, Iran) in het bijzonder te brengen.
bron: persian2english



anonymous Iran

enduring america


Iran in de wereldpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl