Thursday, September 30, 2010

Iran: illegaal

Volgens de International Campaign for Human Rights in Iran wordt de veroordeling van de blogger Hossein Derakhkshan tot 19½ jaar gevangenisstraf niet ondersteund door bewezen feiten.
Een informant vertelde ICHRI dat de advocaat van Derahkshan nauwelijks toegang had tot het dossier.
De Campaign vraagt dan ook vernietiging van het vonnis door een hof van beroep.Bovendien vraagt zij de onmiddellijke schorsing van Judge Abolghassem Salavati, die het vonnis tegen Derakhshan heeft gewezen, op grond van afwijking van juridische standaards in dit vonnis en vele andere gevallen.
Een deel van het "bewijs"bestond uit een aanbevelingsbrief van prof. Gary Slick van de Columbia University. Derahkshans blog, dat buiten Iran is gevestigd is een van de andere bewijzen.
bron: iranhumanrights.org



De druk op Rozita Vaseghi die na 6 maanden eenzame opsluiting bij de andere 3 gevangenen in de Vakilabad Prison werd opgesloten is sindsdien verhevigd.Zij is beperkt in haar bezoek en haar telefoonrechten.
De 4 bahai gevangenen zijn: Nahid Ghanbari, Rozita Vaseghi, Nasrin Ghadiri en Sima Rajabian.
bron: HRHI


Aan de grens met Afghanistan bij de stad Zabol, provincie Sistan-e-Baluchistan zijn 722 illegale buitenlanders aangehouden.





De families van de gedode gevangenen in Kahrizak zeggen dat zij in plaats van om executie te vragen van de twee bewakers die ter dood zijn veroordeeld voor deze misdaden, zij om de vervolging van de echte verantwoordelijken voor deze gebeurtenissen vragen.
bron: droi.wordpress.com

Lijst 29 Sep 2010 met 633 namen van gewetensgevangenen van Iran.
drie links:
rahana.org
rahana.us
mensenrechtschendingen, deel 1, week van 29 september

podcast 12

EAWorldView




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, September 29, 2010

Iran: verder

De iraanse staatstelevisie zegt in een documentaire dat Facebook en Twitter "verborgen vijanden"van het land zijn waar westerse inlichtingenagenten proberen spionnen te werven.
De site Mardomak heeft hier een video van het bericht.
bron:rferl.org



De afgelopen 24 uur zijn door Iran tegengestelde berichten gegeven over het lot van Sakineh Mohammadi Ashtiari.
Volgens ISNA heeft de woordvoerder van justitie gezegd dat hoewel er een aanklacht wegens overspel tegen haar is, de aanklacht wegens moord voorrang heeft en dat hij benadrukt dat zij daarom opgehangen dient te worden ipv gestenigd.
De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat er nog geen definitief vonnis is.
Vorige week heeft president Ahmadinejad tegen CNN verteld dat Ashtiari nooit veroordeeld is tot dood door steniging.
bron: iranhr.net

De blogfather Hossein Derakhshan die sinds 31 oktober 2008 gevangen zit is door rechter Salavati van Branch 15 van het Revolutionary Court veroordeeld tot 19 ½ jaar gevangenis en een verbod van 5 jaar voor lidmaatschap van een politieke groep en alle mediaactiviteiten.
Ook moet hij zijn verdiensten van 30,750.00 Euro, 2,900.00 Dollars en 200.00 Pounds terugbetalen.
De aanklacht is samenwerking met vijandige regeringen, propaganda tegen het islamitische regime, contra-revolutionaire propaganda ten gunste van anti-revolutionaire groepen, godslastering, en het opzetten en beheren van pornografie.
bron: HRHI



De student en secretaris van Advar-eh Tahkim (Office for Consolidating Unity), Mehdi Arabshahi, is door het kantoor van de aanklager in Evinprison opgeroepen om zijn straf uit te zitten.
Hij was gearresteerd tijdens de Ashuraprotesten en heeft 3 maanden in ward 240 gezeten.
Nadat hij een hartaanval kreeg werd hij naar een ziekenhuis gebracht en is tegen een borg van $200.000 vrijgelaten.
Hij is veroordeeld door rechter Pirabbas van de 26e branch van het Revolutionary Court voor handelen tegen de nationale veiligheid en anti-regime propaganda tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden.
bron: HRHI



Gharib Fatemi een inwoner van een dorp in Marivan is volgens Kurdish Perspective veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens samenwerking met koerdische groepen. Hij zit in de Marivan Central prison.
De koerdische schilder en director Mokhtar Houshmand is veroordeeld tot 16 jaar gevangenis wegens veronderstelde spionage, anti- regime propaganda en samenwerking met anti-regime groepen.
bron: HRHI


Volgens de Population of Combat Against Educational Discrimination is de kleindochter van een van de gevangen zittende bahaileiders, Leva Khanjani,veroordeeld tot 2 jaar gevangenis.
Zij werd op 3 januari gearresteerd en is op 1 maart tegen borg vrijgelaten.
Haar man, Babak Mobasher, die samen met haar was gearresteerd is op 13 maart vrijgelaten.
bron: HRHI

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, September 28, 2010

Iran: propaganda maken?

Iran houdt 89 militaire oefeningen in de Kaspische Zee.
IRNA meldt dat de iraanse marine zegt dat aan de oefeningen anti-chemische afdelingen en de antibacteriologische verdediging van de noordelijke iraanse vloot meedoen.
bron: en.trend.az



Berichten uit Mashad melden dat de handelaren van de goudbazaar 23 en 25 september hebben gestaakt.
Ook staakten zaterdag de goudverkopers in Nayshaboor, Sabzevar en Torbat Heydariyeh.
Zaterdag werden de goudverkopers in Mashad bedreigd door veiligheidsagenten. De reden dat zij staken zijn de belastingmaatregelen. De handelaren hebben aangekondigd door te gaan met staken tot deze gewijzigd worden.
bron: droi.wordpress.com



In Saghez is Jamal Amini ook in hoger beroep tot 3 jaar gevangenis veroordeeld op de aanklacht van anti-regimepropaganda en samenwerking met anti-regime groepen.
Het Mokrian News Agency meldde dat Mohammad Moniri is veroordeeld tot 4 jaar gevangenis wegens anti-regime propaganda en samenwerking met anti-regeringsgroepen. In beroep werd deze straf verminderd tot 1 jaar gevangenis.
bron:HRHI



Het hoofd van Avar-e-Tahkim (Office for Consolidating Unity) Public Relations Office en lid van de politieke afdeling van de organisatie Ali Maliki is ook in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar gevangenis voor anti-regimepropaganda en $100 boete voor belediging van de president.
bron: HRHI


De journalist Issa Saharkhiz is veroordeeld tot 3 jaar gevangenis, 5 jaar beroepsverbod als journalist en 1 jaar verbod om het land te verlaten.
Hij is de oprichter van Association of Iranian ‎Journalists en heeft 15 jaar voor IRNA gewerkt, waarbij hij een aantal jaren de afdeling in New York leidde.
De aanklacht was “belediging van de leider” en “propaganda maken tegen de maatschappij.” Hij zit sinds juni 2009 gevangen en zit op het ogenblik in de Raei Shahr gevangenis in Karaj.

Iran Labor Report heeft een update gepubliceerd over verschillende gevangen zittende vakbonds en arbeidersactivisten.
bron: iranlaborreport


mensenrechtschendingen rapport deel 2 week van 20 september 2010

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, September 27, 2010

Iran: verder

De student Zia Nabavi is geslagen en 48 uur in eenzame opsluiting gehouden bij zijn aankomst in de gevangenis van Ahwaz.
Het Committee of Human Rights Reporters heeft gezegd dat hij is overgebracht naar de veiligheidsafdeling van de Karoungevangenis.
Berichten melden dat de hygienische en voedsel omstandigheden in deze gevangenis zeer slecht zijn.
Zia Nabavi is in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf in de Karoungevangenis.
de Education Rights Committee activist Majid Dorri is ook overgebracht naar de Karoun Prison. Mensenrecht- en onderwijsrechtactiviste Shiva Nazar-Ahari is ook veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf in de Izeh Prison.
bron: HRHI


Volgens een commandant van de revolutionary guards zijn "de voornaamste elementen" achter de bomaanslag in Mahabad gedood bij een aanval door Iran bij de Iraakse grens.
Bij een achtervolging van 2 daders zijn volgens Iran ongeveer 30 terroristen omgekomen.
De precieze plaats van de aanval is niet bekend gemaakt.
bron: af.reuters.com




Hier staat de engelse vertaling van het interview van Zahra Rahnavard met Nik Kowsar ( orgineel Kaleme website.
bron: lissnup.posterous.com


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, September 26, 2010

Iran: doel

Volgens berichten van de krant Vatan-e-Emrouz is de minderjarige Mohammad op 10 juli 2010 in de gevangenis van Marvdasht opgehangen. Zijn ouders en familie is niet ingelicht hierover.
bron: iranhr.net


De politieke gevangene Mehdi Fatahbakhsh zit sinds 14 juni 2009 in de Evingevangenis.Hij heeft een gedeelte van die tijd in isolatie in ward 350 gezeten.
Hij is veroordeeld voor deelname aan de protesten, het verstoren van de nationale veiligheid en het gooien van stenen naar de autoriteiten tot 42 maanden gevangenis.
Op het ogenblik zit hij zijn straf uit, maar krijgt geen verlof uit de gevangenis omdat de daarvoor gevraagde borg van $300.000 te veel geld is voor zijn familie om op te kunnen brengen, aangezien zij geen huis bezitten.
Hij is in slechte lichamelijke en geestelijke toestand.
bron: HRHI

De families van de derwishen Zamani, Rafieai, Shekari en Safari zijn gedagvaard door het kantoor van de aanklager van Gonabad om "enige verklaringen" te geven in verband met begrafenissen op de Beidokht Soltani Gravesite.
In februari 2007 heeft de gezondheidsafdeling van de stad Gonabad begrafenissen op de Beidokht Soltani Gravesite verboden naar aanleiding van een rapport door de Gouverneur en het ministerie van inlichtingen.
bron: HRHI


Reporters without Borders is erg bezorgd over de mensenrechtschendingen tegen journalisten en bloggers in Iran.
De aanklachten tegen de bloggers Vahid Asghari en Hossein Derakhshan die sinds 2008 gevangen zitten, kunnen tot de doodstraf leiden.
Asghari 24, student ICT in India, werd in 2008 op het vliegveld gearresteerd en ervan beschuldigd dat hij een pornografisch netwerk georganiseerd heeft. Hij is gefolterd en heeft maanden in isolatie gezeten.Hij hostte enige websites van tegenstanders van de politiek van Ahmadinejad.Hij heeft nog nooit een advocaat gezien, ook niet in de rechtbank.
Derakhshan, die in november 2008 is gearresteerd is op de rechtzitting beschuldigd van beledigende teksten tegen de islam en de leiders van Iran.
Twee andere bloggers, Kouhyar Goudarzi en Hossien Ronaghi Maleki worden ook onder extreme omstandigheden vastgehouden.
Op het ogenblik zitten 9 bloggers en 24 journalisten in de gevangenis.
bron: en.rsf.org




De computerworm Stuxnet heeft volgens berichten meer dan 30.000 zakelijke computers in Iran besmet.Officials zeiden echter dat er geen schade was aangericht.
Stuxnet, dat officieel in Juni geidentificeerd is, maakt gebruik van een lek om software die water olie, elektriciteitscentrales, pijpleidingen en fabrieken regelt,aan te vallen.
Experts in Iran denken dat het doel is om de kerncentrale Bushehr die volgende maand wordt geopend, aan te vallen.
bron: symantec.com, express.be, guardian.co.uk

EAWorldNews


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, September 25, 2010

Iran: gesprek

Amnesty International heeft Iran opgeroepen de journalist Emadeddin Baghi, die is veroordeeld tot in totaal 7 jaar gevangenis vrij te laten. 6 jaar hiervan is voor het maken van een interview met een hervormingsgezinde geestelijke.
Baghi, het hoofd van de nu verboden Association for the Defence of Prisoners' Rights (ADPR),die in juni op borg was vrijgelaten na zes maanden gevangenschap hoorde woensdag van zijn veroordeling voor "propaganda tegen het systeem" en "bijeenkomen en samenzwering met het doel de nationale veiligheid te beschadigen", terwijl hij terecht stond in een andere zaak.
bron: amnestyusa.org


Afgelopen woensdag brachten familieleden van een groep politieke gevangenen een bezoek aan Hashemi Rafsanjani, het hoofd van de Experts Assembly on Leadership and the State Expediency Council.
Het waren onder andere familieleden van de gevangen Abdollah Momeni, Mohsen Mirdamadi, Mostafaj Tajzadeh, Mohammad Noorizadeh, Abdolreza Tajik en andere politieke, media en studentactivisten die na de verkiezingen van 2009 zijn gearresteerd.
Het bezoek duurde ongeveer 3½ uur.Na afloop zei Rafsanjani dat hij er niet zeker van is een positief antwoord te krijgen als hij de verzoeken overbrengt aan regeringsautoriteiten.
bron: droi.wordpress.com

De vrijgelaten Sara Shourd heeft in New York een ontmoeting gehad met president Ahmadinejad om te verzoeken de twee andere amerikanen ook vrij te laten.
Shourd is eerder deze maand tegen borg vrijgelaten, haar verloofde Shane Bauer en hun vriend Josh Fattal zitten nog in Evinprison.
bron: rferl.org

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, September 24, 2010

Iran: en verder

Tijdens de speech van president Ahmadinejad gisteren voor de VN in New York hebben veel afgevaardigden de zaal verlaten toen Ahmadinejad zei dat de meeste mensen in de USA geloven dat 9/11 door de regering zelf is opgezet.
De afgevaardigden van de EU, USA, Canada, Australia, New Zealand and Costa Rica verlieten de zaal.
bron: BBC, rferl.org




De Human Rights Activist News Agency heeft op haar site statistische cijfers van de mensenrechtschendingen in Iran gedurende de maand september.
Door omstandigheden is het geen gedetailleerd rapport.
bron: en.hrana.com


De student Ziaeddin Nabavi die veroordeeld is tot 10 jaar gevangenis in ballingschap en een verbod om zijn studie voort te zetten, is donderdag naar de Ahvaz Central Prison overgebracht.
Oorspronkelijk was hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenis in de Izzehgevangenis, maar in hoger beroep werd dit gewijzigd.
Nabavi werd op 15 juni 2009 samen met zijn neef Atefeh Nabavi gearresteerd en heeft sindsdien onder zware omstandigheden in de Evinprison, ward 350 gezeten. Hij is een van de 17 gewetensgevangen die in hongerstaking waren gegaan.
bron: HRHI


Afshin Hossein Panahi, de broer van Anvar Hossein Panahi is gearresteerd door agenten van de veiligheidskrachten.Al sinds hij protesteerde tegen de doodstraf van zijn broer werd hij bedreigd door agenten van de inlichtingendienst.
Anvar Hossein Panahi was in 2007 ter dood veroordeeld, maar later is dit omgezet in 16 jaar gevangenisstraf. Hij zit in de gevangenis van Sanandaj.
bron: HRHI



Op 18 september is de blogger en One Million Signatures Campaignactivist Navid Mohebbi, door veiligheidskrachten in het huis van zijn vader in Amol gearresteerd.
Er zijn berichten dat hij tijdens de arrestatie geslagen werd terwijl zijn familie onder schot werd gehouden.
Verder zijn geen inlichtingen over hem na zijn arrestatie bekend.
bron: HRHI

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, September 23, 2010

Iran: schrift

In de stad Aran-Bigdel, provincie Isfahan is volgens de krant Kayhan een man opgehangen wegens drugshandel. Het bericht vermeldde geen naam of datum.
Volgens de website van de iraanse justitie in Kerman, is in de gevangenis van Kerman een man opgehangen.De man Majid Sh. was volgens het rapport in 2007 veroordeeld voor verkrachting.
bron: iranhr.net


Op de site Lissping staat een brief van een aantal bloggers ter verdediging van Hossein Derahkshan. Hij staat terecht en er zijn geruchten dat tegen hem de doodstraf zal worden geeist.
bron: lis.posterous.com


Volgens Sahamnews zijn sinds dinsdag de telefoonlijnen naar het huis van Mehdi Karroubi afgesloten.Waarom is onbekend.
Woensdag is Ehsan Bakeri, de zoon van de iraanse oorlogsheld Hamid Bakeri enige uren gearresteerd geweest toen hij bij Karroubi op bezoek wilde.
bron: en.irangreenvoice.com

podcast 11

mensenrechtenrapport 1e deel week van 20 september2010

EAWorldNews


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Wednesday, September 22, 2010

Iran: verder

In de gevangenis van Zahedan is 19 september een man opgehangen.
De man, Keshvar Gorg was veroordeeld voor de moord op een 6 jaar oud meisje.
bron: iranhr.net

In de gevangenis van Yazd zijn op 20 september 3 mannen opgehangen.
De mannen, M. M. en A. Ch. waren veroordeeld voor het verbergen van 111 kilo heroine en A. D. is veroordeeld voor het verhandelen van 1520 gram opium en 60 kilo heroine.
Volgens officiele berichten zijn er in de periode van 14-20 september minstens 9 mensen opgehangen in Iran.
bron: iranhr.net



De student Ehsan Abdeh Tabrizi, die in december werd gearresteerd op het Mehrabadvliegveld toen hij terugkwam uit Engeland, waar hij studeert aan Dunham University zit in nog steeds ward 350 van de Evinprison.
Hij heeft 50 dagen in isolatie gezeten en is 2x uit protest in hongerstaking gegaan.
Zijn vader, Hossein Abdeh-Tabrizi, is een criticus van de economie van Ahmadinejad. Hij is de vroegere secretaris van de Tehran Stock Exchange.
Zijn familie heeft een verzoek ingediend om Ehsan zo spoedig mogelijk tegen borg vrij te laten.
bron: HRHI


Het Appeals Court heeft de gevangenisstraf van 5 jaar tegen het lid van Jebheh Mosharekat (Iran Participation Front) Mehdi Mahmoudian bevestigd.
Volgens Jars is hij op 16 september 2009 gearresteerd en heeft sindsdien in de gevangenis gezeten.
Mahmoudian had een belangrijk aandeel in het bekend maken van de moorden in de Kahrizakgevangenis, het publiceren van de namen van 70 mensen die na de verkiezingen zijn gedood en het filmen van de massagrsven van de doden in sectie 302 van Beheshteh Zahra Cemetery.
Hij is ook lid van de Prisoners Rights Association.
Bron: HRHI




De iraanse staatstelevisie heeft bekend gemaakt dat vanmorgen tijdens een militaire parade in de stad Mahabad een bom is ontploft.
Hierbij zijn 10 mensen om het leven gekomen en 57, mensen, meest vrouwen en kinderen gewond.
De autoriteiten zeggen dat de bom is geplaatst door terroristen van een koerdische afscheidingsbeweging.
bron: AP

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Tuesday, September 21, 2010

Iran: druk

Volgens newsagency Fars zijn in de Karoungevangenis van Ahwaz op 20 september 3 mannen opgehangen.
Het bericht meldt dat Gh. A. werd veroordeeld voor het kopen van 1,24 kilo en het bezit van 985 gram heroine, en S. F. werd veroordeeld voor het verkopen en bezitten van 146 gram heroine.Zij werden ter dood veroordeeld door het revolutionary court in Abadan.Gh.J. werd ter dood veroordeeld voor moord.
bron: iranhr.net


Human Rights and Democracy Activists berichten dat de ondervragers grote druk uitoefenen op de nederlands-iraanse Zahra Bahrami om de valse aanklachten te bekennen.
Zij is aangeklaagd voor de handel in en het bezit van drugs.
Op 8 en 11 september moest zij voorkomen voor judge Salavati van de 15e branch van het revolutionary court.
Daar haar advocaat, Nasrin Sotoodeh in de gevangenis zit en Bahrami weigerde iets in de rechtbank te zeggen is het proces uitgesteld.
Zij moet op 23 september weer voorkomen en de ondervragers en judge Salavati hebben gedreigd dat zij óf tot de doodstraf óf tot levenslang zal worden veroordeeld.
bron: HRHI



Nasrin Sotoudeh’s echtgenoot Reza Khandan en haar advocaat Nasim Ghanavi zijn door het ministerie van inlichtingen met arrestatie bedreigd als zij interviews geven aan de media.





De journalist Siamak Ghaderi, is op 27 juli 2010 gevangen gezet voor het beheren van een blog genaamd “IRNA-yeh Maa” (Our IRNA). Hierin schreef hij artikelen over de Green Movement en de protesten van na de verkiezingen. Zijn blog is 12x gefilterd, maar hij slaagde er elke keer in het opnieuw te openen.
De afgelopen 18 jaar heeft hij als reporter voor IRNA gewerkt.
Volgens Jaras worden hem de basisrechten van een gevangene onthouden en wordt hij onder hevige druk gezet.
bron: HRHI



Sinds gisteren zijn er geruchten dat de blogfather Hossein Derakhshan ter dood veroordeeld zal worden.
Sinds 1 november 2008 zit Derakhshan in eenzame opsluiting in ward 2A van de Evinprison.
Hij is aangeklaagd voor anti-regime propaganda, godslastering en het beheren van obscene websites.
Hij is in zeer slechte lichamelijke en geestelijke conditie.
bron: HRHI



EANWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl