Thursday, March 08, 2012

Iran: verklaringen


Hardliners in Iran protesteren tegen het blocken van sites van o.m. supporters van Ahmadinejad door justitie. Verschillende van die websites hadden kritische artikelen geplaatst over de parlementaire spreker Ali Larijani, die in de kring rond Khamenei staat, ook werden journalisten tijdelijk gearresteerd.
In een online verklaring hebben cyberactivisten gezegd dat het selectieve filteren van de sites en de arrestaties irrationeel zijn. Zij waarschuwden dat dit slecht voor de "heilige cyberoorlog" van het land kon zijn.
Ook voerden zij aan dat sommige van deze websites een grote rol hebben gespeeld in de crackdown na de verkiezingen van 2009.
bron: rferl.org


Human Rights Watch heeft in een verklaring gezegd dat Iran onmiddellijk het vonnis van 18 jaar tegen mensenrechtadvocaat Abdolfattah Soltani moet vernietigen en hem vrij moet laten.
Shirin Ebadi zegt dat tenminste 42 advocaten sinds juni 2009 voor de rechtbank moesten verschijnen.
Ook Nasrin Sotoudeh, Mohammad Seifzadeh, en Javid Houtan Kian zijn tot gevangenisstraf en beroepsverbod veroordeeld.
Aan andere veroordeelde advocaten, Mohammad Ali Dadkhah en Khalil Bahramian is toegestaan om tegen betaling van een borgsom de uitslag van het hoger beroep in vrijheid af te wachten.
bron: HRHI

Ahmad Shaheed, de Speciale Rapporteur van de VN over de mensenrechtsituatie in Iran heeft in zijn 36 bladzijden tellend rapport geschreven over een patroon van fundamentele mensenrechtschendingen in Iran.
De officiele reaktie van de iraanse regering op het in september 2011 uitgekomen rapport is dat het bestaat uit westerse propaganda tegen Iran.
bron: en.irangreenvoice.com


Change for Equality heeft in een verklaring gezegd dat terwijl hun niet de gelegenheid wordt gegeven Vrouwendag te vieren of hun eisen op straat te vertellen, zij deze mogelijkheid aangrijpen om te zeggen dat zij tegen oorlog zijn en dat iedere korte film de reden uitlegt.
De video's staan hier en zijn engels ondertiteld.

Jon Stewart in The Daily Show


EAWorldViewEr zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Altijd dezelfde reactie op VN-rapporten.