Saturday, October 06, 2012

Iran: leraren 6 oktober 2012



Als onderdeel van de campagne Be the Voice of Iranian Teachers heeft Human Rights Watch Ter gelegenheid van World Teachers Day op 5 oktober Iran opgeroepen om onmiddellijk de gevangen zittende leraren vrij te laten.
In 2009 zijn in Iran na de verkiezingen veel leraren gevangen genomen en gedeeltelijk weer vrijgelaten.
Mohammad Davari, Rasool Bodaghi, Abdollah Momeni, and Mahmood Baghere zijn in totaal tot 24 ½ jaar gevangenis veroordeeld op aanklachten van propaganda tegen het regime en samenzwering met de bedoeling om de nationale veiligheid te verstoren en deelnemen aan illegale vergaderingen.
Behalve Momeni zijn allen lid van de leraarsvakbond.
Hashem Shaabaninejad, Hadi Rashedi, and Alireza Ghanbari zijn ter dood veroordeeld op aanklachten van terrorisme.
Een lijst van leraren die gearresteerd zijn of gevangen zitten sinds 2009:

Alireza Ghanbari; Hashem Shaabaninejad; Hadi Rashedi, Mohammad Davari, Rasool Bodaghi, Abdollah Momeni, and Mahmood Bagheri, (all currently in prison); Mohammad-Ali Agooshi, Shahoo Hosseini, Abdolvahed Maroofzadeh, Molood Khanchezard, Ail Besharati, Mozafar Sharifi, Razgar Sharifi, Ali-Akbar Baghani, Mahmood Beheshti Lageroodi, Nabiollah Bastan, Mokhtar Asadi, Hashem Khastar, Amir Yaghinloo, Mohammad-Jamal Hiki, EsmaeelAbdi, Alireza Hashemi, Ali Poorsoleiman, Ahmad Medadi, Bagher Fathali Beigi, Zhara Hatami, Ali Najafi, Asghar Mohammadkhani, Saeed Jahanara, Eliass Talebi, Mohsen Jeldyani, Jafar Ebrahimi Aznadariyani, Tofigh Mortezapoor, Mohammad Farajian, Mohammad Ali Shirazi, Masoomeh Dehghan, Hossein Toroghi Jafari, en Mohammadreza Rezaei Gorgani.

bron: hrw.org



In Shahedan bij Ahwaz zijn 4 Ahwazi , Ghazi Abbasi, Abdulreza Amir Khanafereh, Abdul Amir Mojadami, Shahab Abbasi, door een geheime rechtbank ter dood veroordeeld wegens vijandschap met god en corruptie op aarde.
Jasem Moghaddam, Sami Jadmawy Nejad, Hadi Albo Khanfar Nejad zijn tot 3 maanden in ballingschap in gevangenis van Ardebil veroordeeld.
bron: freedomessenger.com

Zaterdag is onder streng politietoezicht de Grand Bazaar in Teheran weer geopend.De hervatting van de handel doet vermoeden dat de autoriteiten er tijdelijk in geslaagd zijn de onvrede in de hand te houden.
bron: reuters.com




Zaterdag heeft de iraanse minister van buitenlandse zaken om de vrijlating van de 48 door de rebellen ontvoerde iraniers gevraagd.
De rebellen hadden gedreigd hen te vermoorden tenzij het syrische leger zich terugtrekt.
bron: nowlebanon.com



EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Ik hoorde anders net op het nieuws dat de handelaren het niet eens zijn met de afwaardering van de rial tegenover de dollar.

christinA eijkhout said...

Ook valuta is vraag en aanbod toch? Als er nu eenmaal meer Rials gevraagd worden voor een dollar, dan is dat slecht. De protesten zijn daarom tegen de veroorzakers, dus de regering.