Thursday, February 28, 2013

Iran: meer 28 februari 2013


Op 24 februari zijn in de gevangenis van Qazvin drie gevangenen opgehangen.
J. (33) voor bezit van 24 gram cannabis en 440 gram Shisheh, M. (32) voor bezit van 223 gram heroine en 412 gram Shisheh en M. (28) voor het bezit van 470 gram Shisheh.
In de gevangenis van Behbehan werd 1 man opgehangen. A. Gh. voor het verhandelen van 3485 gram crack.
IRNA meldde dat in de gevangenis van Sari 1 man werd opgehangen. Zijn naam werd niet genoemd en hij was veroordeeld voor drugs.
bron: iranhr.net

Iraanse kinderen zouden volgens een artikel in The Guardian al op de kleuterschool over de islamitische kledingwetten en kuisheid moeten leren. De gouverneur van Teheran heeft onlangs benadrukt dat het belangrijk is dat bij iraniers de populariteit van kuisheid en hijab toeneemt. Hij zei dat men niet kon verwachten om hijab en kuisheid te zien zonder gedegen cultureel werk.
Onlangs heeft de iraanse politie de controles op de naleving van de wet verscherpt.
bron: albawaba.com


Het Committee of Human Rights Reporters bericht dat de journalisten Milad Fadai Asl en Pourya Alemi, die eind januari werden gearresteerd, op 27 februari zijn vrijgelaten.
Van de 18 journalisten die waren gearresteerd, zijn er nu 12 vrijgelaten: Motehareh Shafiee, Ali Dehghan, Javad Daliri, Hossein Yaghchi, Fatemeh Sagharchi, Keyvan Mehregan, Emily Amrayee, Narges Joudaki, Reyhaneh Tabatabai, Akbar Montajebi, Pourya Alemi, Milad Fadai Asl.
Er zitten nog 6 journalisten gevangen: Soleiman Mohammadi, Pejman Mousavi, Nasrin Takhayori, Sasan Aghaee, Saba Azarpeik, en Ehsan Mazandarani.
bron: chrr.biz

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl







Wednesday, February 27, 2013

Iran: meer 27 februari 2013


Voormalig minister van buitenlandse zaken van Iran, Manouchehr Mottaki heeft gezegd dat hij in juni mee wil doen aan de presidentsverkiezingen.
Hij meldde dinsdag op zijn website dat hij een plan wil voorstellen dat overeenkomt met de gedachten van de Supreme Leader en de eisen van de mensen zodat in een regering uit naam van de Islamitische republiek, de president meer gevoel voor de mensen heeft en meer als toekomstbeloften geeft.
bron: dailystar.com.lb



Aan de ter dood veroordeelde politieke gevangene Ahmad Daneshpour Moghadam, die in ward 350 van de Evinprison gevangen zit, wordt medische hulp geweigerd, ondanks een steeds slechter wordende gezondheid. Hij heeft darmbloedingen en de autoriteiten weigeren ieder verlof.
Ahmad Daneshpour en zijn vader Mohsen Daneshpour zijn na de Ashuraprotesten gearresteerd en na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld. Zij waren aangeklaagd voor samenwerking met de MKO, samenkomen tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen het regime in het belang van vijanden.
De doodvonnissen zijn op 15 mei 2010 door het Appeal Court bevestigd.
bron: iranbriefing.net


De aanklacht tegen de voormalig aanklager Saeed Mortazavi die terecht staat voor zijn aandeel in de moorden in de Kahrizakgevangenis, is beperkt tot "deelname aan onwettige gevangenhouding" en "assistentie bij het opstellen van valse rapporten of dit bij andere officials aanmoedigen".
De eerder genoemde aanklacht "samenzwering bij moord en marteling" is van de lijst geschrapt.
ISNA meldde dat de andere twee officials ook alleen worden aangeklaagd voor "het helpen bij valse rapporten".
bron: payvand.com

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl







Tuesday, February 26, 2013

Iran: vrijgelaten en gearresteerd 26 februari 2013



Op 3 februari berichtte IHR dat in de Vakilabadprison in Mashhad tientallen geheime executies worden uitgevoerd. De executies begonnen in oktober 2012 en vinden elke week plaats op woensdag en zondag.
Er worden minstens 10 gevangenen opgehangen per keer en bij twee gelegenheden zijn er zelfs 35 en 50 gevangenen tegelijk opgehangen.
Op 10 en 13 februari zijn er ook tientallen gevangenen opgehangen, waaronder een mogelijk minderjarige.Ook worden er veel afghanen geexecuteerd.
bron: iranhr.net


Committee of Human Rights Reporters bericht dat de Green Movementactivist Mohsen Ghashghaizadeh lid van de groep Saray-e Ahl-e Ghalam (Pen Society) die in oktober 2012 tijdens een vergadering werden gearresteerd, is opgeroepen om te verschijnen voor Teheran Revolutionary Court op 9 April, 2013.
bron: chrr.biz



De journalisten Akbar Montajebi en Reyhaneh Tabatabai die eind januari waren gearresteerd, zijn op borg vrijgelaten.
Van de 18 journalisten die gedurende de golf arrestaties waren gearresteerd, zijn er 10 op borg vrijgelaten: Motehareh Shafiee, Ali Dehghan, Javad Daliri, Hossein Yaghchi, Fatemeh Sagharchi, Keyvan Mehregan, Emily Amrayee, Narges Joudaki, Reyhaneh Tabatabai, en Akbar Montajebi.
Acht journalisten zitten nog in de Evinprison: Milad Fadai Asl, Soleiman Mohammadi, Pejman Mousavi, Nasrin Takhayori, Sasan Aghaee, Pourya Ameli, Saba Azarpeik, en Ehsan Mazandarani.
bron: chrr.biz

Volgens berichten hebben op 23 februari agenten van het ministerie van inlichtingen Seyed Hamid Sadr Ghabadi een werknemer van Evinprison, gearresteerd toen hij uit zijn werk kwam. De redenen zijn onbekend en hij is naar een onbekende plaats overgebracht.
bron: chrr.biz

Oproep van iraanse advocaten.

Verklaring van leden van Iranian Bar Association

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Monday, February 25, 2013

Iran: meer 25 februari 2013


Nederland discrimineert nog steeds iraanse nederlanders in bepaalde sectoren van een universitaire studie.
Hoewel de Hoge Raad in december uitspraak heeft gedaan dat dit discriminatie is moeten iraanse nederlanders die in bepaalde universitaire sectoren willen werken of studeren, nog steeds een ontheffing vragen.
Nederland blokkeert bij negen masterstudies Iraanse studenten en wetenschappers. Zij moeten daarvoor een ontheffing aanvragen bij de minister van onderwijs. De resolutie van de Verenigde Naties, 'Sanctieregeling Iran' (2008) moet het Iran moeilijker maken kennis over nucleaire wapens te krijgen. De rechtbank en het gerechtshof in Den Haag bestempelden de regeling als discriminerend.
bron: Trouw



Experts van de UN onderzoeken een schip in Jemen dat in januari aangehouden is in de Perzische Golf. Het schip vervoerde luchtdoelraketten, Katyusha raketten, explosieven, munitie en surveillance systemen.De kustwacht van Jemen zegt dat de Jihan II uit Iran komt, maar dit wordt ontkend door Teheran.
bron: Iranfocus



Iraanse media berichtten op 23 februari dat volgens een pathologisch rapport in de afgelopen 10 maanden 1,517 mensen gedood zijn door ongelukken op het werk. Dit zijn 5 mensen per dag, een toename van 14% ten opzichte van vorig jaar.
bron: radiozamaneh.com



Een iraanse delegatie is aangekomen in de stad Almaty in Kazakstan voor gesprekken over Irans nucleaire programma.
Vanaf 26 februari zullen hier gesprekken plaatsvinden met Britannie, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, en United States.
bron: rferl.org

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Sunday, February 24, 2013

Iran: vrijlating 24 februari 2013



Committee of Human Rights Reporters bericht dat de dichter en journalist Keyvan Mehregan, die hoofd van de sectie politiek van de bladen Shargh en Etemad op borg is vrijgelaten.
De afgelopen twee jaar werd hij verschillende keren gearresteerd.
Andere, in januari gearresteerde journalisten die op borg zijn vrijgelaten zijn:
Motehareh Shafiee, reporter bij Arman, Ali Dehghan, businessredakteur bij Bahar, Javad Daliri, chefredacteur bij Etemad, Hossein Yaghchi, redacteur bij Aseman Weekly; en Fatemeh Sagharchi, redacteur bij de news website Jamaran.
Milad Fadai Asl, Soleiman Mohammadi, Narges Joudaki, Pejman Mousavi, Ameli Amryaee, Nasrin Takhayori, Sasan Aghaee, Reyhaneh Tabatabai, Pourya Ameli, Akbar Montajebi, Saba Azarpeik,die ook in januari zijn gearresteerd blijven in arrest. Ehsan Mazandarani, reporter voor Etemad, die een paar dagen geleden is gearresteerd, blijft ook in arrest.
bron: chrr.biz




ISNA meldde dat omdat in december 2012 een olieveld is ontdekt onder de banen van Ahvaz International Airport, dit vliegveld binnen vijf jaar zal worden verplaatst.
Het vliegveld is met 20 vluchten per dag een van de drukste vliegvelden van Iran.
bron: en.trend.az



De IRGC heeft gezegd dat zij in het zuiden van het land een onbemand vliegtuig hebben gevangen.
Zij zeiden niet of het een amerikaanse drone was.
Iran heeft al vaker drones uit de lucht gehaald.
bron: rferl.org






EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl


Saturday, February 23, 2013

Iran: meer 23 februari 2013

De iraanse autoriteiten moeten minstens 20 gevangenen die beschuldigd zijn van terrorisme in verband met de moord op iraanse atoomwetenschappers, toegang geven tot advocaten en familieleden.
Middle East and North Africa director bij Human Rights Watch zegt dat als de iraanse autoriteiten een geloofwaardige zaak tegen mensen die beschuldigd van de moorden zijn, hebben, dan moeten zij echte bewijzen leveren, en geen valse bekentenissen.
bron: hrw.org

Sommige Gonabadiderwishes die zich verzameld hadden voor de Evinprison om gevangen zittende derwishes en hun advocaten te steunen, zijn volgens Majzooban-e Noor website kort gearresteerd door veiligheidskrachten en er zijn berichten dat de derwishen zijn mishandeld.
bron: zamaneh.com



Getuigenverklaring van Abbas Sadeghi

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl


Friday, February 22, 2013

Iran: spion 22 februari 2013


In de gevangenis van Dizelabad in Kermanshah zijn op 20 februari 3 mannen opgehangen.
Volgens media in Kermanshah waren de mannen veroordeeld voor drugsdelicten.
Verdere bijzonderheden zijn niet bekend gemaakt.
bron: iranhr.net


Het iraanse ministerie van inlichtingen maakte dinsdag bekend dat er nog meer journalisten opgeroepen en verhoord zijn in verband met hun banden met de “Britse Spy Organization.” In januari waren al 16 journalisten gearresteerd.
In eerdere verklaringen op 30 januari en 5 februari zei het ministerie van inlichtingen dat de journalisten in contact stonden met de BBC en elementen uit de verkiezingen van 2009.
In de derde verklaring werd geen bewijzen genoemd maar voegde het ministerie van inlichtingen aan de naam van de BBC nog verschillende andere namen van websites, news networks, en mediatraining toe aan de lijst spionagenetwerken en zei dat allen werden gecontroleerd door de BBC. Dit zijn Kaleme, Rooz Online, Khodnevis, JARAS, Nedaye Sabz, Gozar, Saham News, de Persian-language services van Radio France International, Radio Farda, Deutsche Welle, Voice of America, en Manoto TV. Zij worden genoemd als anti-revolutionaire media, verbonden aan seditie elementen uit 2009.Ook Reporters Without Borders, de International Association of Iranian Journalists, de Iran Media Program, en Mianeh School of Journalism worden genoemd.
Van de 16 journalisten zijn Rayhaneh Tabatabaee, Milad Fadai Asl, Soleiman Mohammadi, Sasan Aghaee, Nasrin Takhayori, Emily Amraee, Narges Joudaki, Saba Azarpeik, Pouria Alemi, Akbar Montajebi, Kayvan Mehregan, en Hassan Yaghchi nog steeds in de gevangenis.
Afgelopen dagen zijn Ali Dehghan, Fatemeh Sagharchi, en Javad Daliri op borg vtijgelaten, Motahareh Shafiee was de volgende dag vrijgelaten.
bron: iranhumanrights.org



De syrische koerd Evin Molood Sheikhoo, 28, en de turkse koerd Ghedisseh Ghaderi, 25 zitten beiden een gevangenisstraf uit van 7 jaar voor samenwerking met de PKK.Regelmatig worden beide vrouwen door verhoorders van het ministerie van inlichtingen verhoord om namen te geven van andere PKKleden.
bron: iranhumanrights.org



Meningen van de werkgroep voor onrechtmatige gevangenhouding.

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Thursday, February 21, 2013

Iran: druk 21 februari 2013


Op 20 februari is in Arak een man opgehangen.
Volgens justitie in de provincie Markazi was de ongenaamde man (23) veroordeeld voor de ontvoering en sexueel misbruik van een 15-jarige jongen.
De iraanse staatsmedia berichtten ook dat in de nabije toekomst 4 mannen in Karaj zullen worden opgehangen die veroordeeld zijn voor verkrachting van een meisje.
In de laatste maanden is het aantal executies sterk gestegen en IHR verwacht dat dit in de aanloop naar de verkiezingen nog zal toenemen.
bron: iranhr.net


Human Rights Activists News Agency meldt dat mensenrechtadvocaat Mohammad Seifzadeh is veroordeeld tot 6 jaar gevangenis. Seifzadeh die in Rajaei Shahr reeds een gevangenisstraf van 2 jaar uitzit werd onlangs in het ziekenhuis opgenomen met nierproblemen.
bron: en.irangreenvoice.com



International Campaign for Human Rights bericht dat de blogger Kaveh Taheri uit Shiraz op 23 september 2012 is gearresteerd op verdenking van handelen tegen de nationale veiligheid en veroorzaken van onrust in de virtuele wereld.
Na zijn arrestatie toen veiligheidsagenten zijn IDcard voor EuroNews reporter vonden, werd de aanklacht  met meewerken aan een documentaire en reporter zijn voor het newsagency uitgebreid.
Taheri zit in de Adelabad Prison in Shiraz .
bron: iranhumanrights.org

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl







Wednesday, February 20, 2013

Iran: meer 20 februari 2013


In de gevangenis Adelabad in Shiraz zijn op 19 februari 8 mensen opgehangen, waaronder 1 vrouw.
De namen zijn: "Lotfollah J.", "Noor Mohammad Sh.", "Abbas N.", "Hossein A.", "Parinaz M." (vrouw), "Hamid A.", "Abdolvahed M." en "Ali T.".
Zij waren allen veroordeeld voor drugsgerelateerde aanklachten.
Familieleden vertelden dat hen was medegedeeld dat de executies op de 20e zouden plaatsvinden, maar de executies zijn zonder voorgaand bericht uitgevoerd.
bron: iranhr.net



Newsagency Fars berichtte dat in het oosten van Iran volgende week de oefening "Great Prophet VIII" wordt gehouden.
Generaal Mohammad Pakpour van de IRGC zei dat de oefening zal worden gehouden in Kerman, Sirjan en Sirous provincies. De oefening begint op 23 februari en zal 3 dagen duren.
bron: en.trend.az



EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl



Tuesday, February 19, 2013

Iran: meer 19 februari 2013

Volgens betrouwbare berichten zullen op 20 februari in Shiraz 12 gevangenen worden geexecuteerd. Zij zouden allemaal wegens drugsdelicten ter dood zijn veroordeeld.
De IHR roept de UN en de internationale mensenrechtorganisaties op om deze executies tegen te houden.
bron: iranhr.net


De openbare aanklager van Teheran heeft de geeiste boetes en doodstraffen tegen de vier aangeklaagde bankemployees bevestigd.
Mahafarid Amir Khosravi, het hoofd van Amir Mansour Arya Company, Behdad Behzadi, de financiele adviseur, Iraj Shojai, de financiele officer van Amir Mansour Arya Company en Saeed Kiyani Rezazadeh, het hoofd van de Ahvaz Bank van de Saderat branch zullen worden geexecuteerd volgens de wettelijke regels.
bron: radiozamaneh.com



Committee of Human Rights Reporters bericht dat de blogger(onder de naam Siamak Mehr) en politieke activist Mohammad Reza Pourshajari op 17 februari een hartaanval heeft gekregen en overgebracht is naar de ziekenafdeling van de Karaj Central prison. Pourshajari zit een gevangenisstraf uit van 4 jaar. Hij is 11 keer voor de rechtbank gedaagd en heeft 7 maanden in eenzame opsluiting gezeten.
Hij is gemarteld gedurende de ondervragingen.
bron: chrr.biz



Op 12 februari hebben Etela’at agenten het huis van de bahai Nava Na’imis in Esfahan doorzocht en haar gearresteerd. Het is niet bekend waarheen zij is gebracht.
bron: iranbriefing.net



In Geneve wordt de 5e Summit for Human Rights and Democracy gehouden. Mensenrechtorganisaties uit Iran, Kazakhstan, North Korea, Pakistan, Russia, Sudan, Syria, en Tibet zijn hier bijeengekomen.
Volgende week begint de jaarlijkse zitting van United Nations Human Rights Council.
bron: rferl.org

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl




Monday, February 18, 2013

Iran: meer executies 18 februari 2013

In de gevangenis van Arak zijn op 17 februari 3 mannen opgehangen.
De mannen waren genaamd A.B. (31), M. S. (26) en A. F. (47)allen veroordeeld voor drugs.
De officiele website van justitie in de provincie Fars berichtte dat in Shiraz 4 mannen in het openbaar zijn opgehangen.
A. B. (29) veroordeeld voor ontvoering en verkrachting, H.A., Y. F. en M. V. veroordeeld voor ontvoering en sodomie van een jonge jongen.
bron: iranhr.net

Cartoon 44

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Saturday, February 16, 2013

Iran: groen 16 februari 2013


Supreme Leader Khamenei heeft zaterdag tegen een groep iraniers in zijn huis in Teheran gezegd dat zijn land niet met atoomwapens bezig is, maar dat geen macht ter wereld de toegang tot een atoombom van Teheran kan tegenhouden als men besluit er een te maken.
bron: iranfocus



Leden van het Europarlement hebben gevraagd om het al 2 jaar durende huisarrest van Mehdi Karroubi, Mir Hossein Mousavi en zijn vrouw Zahra Rahnavard op te heffen.
bron:en.irangreenvoice.com


Een zeldzame videoopname van een de leiders van de Green Movement Mir Hossein Mousavi die met kunst bezig is.
Van beroep is Mousavi architect en schilder.De opname is waarschijnlijk voor zijn huisarrest gemaakt.



Status van politieke gevangenen
Narges Jodaki.

Akbar Montajabi.

Keivan Mehrrgan.

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

Friday, February 15, 2013

Iran: meer 15 februari 2013

Committee of Human Rights Reporters bericht dat afgelopen dagen een aantal film- en documentairemakers zijn opgeroepen en verhoord door het Ministerie van Inlichtingen onder beschuldiging van samenwerking met buitenlandse media.
bron:chrr.biz





Tenminste twee iraanse newssites en een aantal websites berichtten over het feit dat een iraanse legerofficier in Syrie is gedood door "zionisten".Fars Newsagency, dat nauwe banden heeft met de IRGC meldt dat Commander Haj Hassan Shateri een iraanse delegatie leidde die reconstructiewerkzaamheden deed in Afghanistan en later in Lebanon.
Volgens het rapport is hij op 12 februari ergens buiten Iran gedood.Hij is in Teheran begraven.
Volgens Syrian Observatory for Human Right hebben syrische rebellen een hinderlaag gelegd op de weg van Damascus naar Beirut.
bron: rferl.org, en.irangreenvoice.com

Tombe Cyrus the Great
Volgens het hoofd van head of Iranian Heritage and Tourism Studies veroorzaakt het korstmos dat op de Tombe van Cyrus The Great groeit aanzienlijke schade.De oorzaak ligt bij de reparaties van het cement waardoor de rotsen in snel tempo achteruitgaan.
De Tombe van Cyrus the Great, de stichter van de Achamenid Dynasty, is gedurende de afgelopen 10 jaar gerestaureerd. De 2,500 jaar oude tombe, ook wel Pasargad genoemd, ligt in de provincie Fars.
bron: radiozamaneh.com

Ook de USA roept de iraanse autoriteiten op om het huisarrest van de iraanse oppositieleiders Mir Hossein Mousavi, diens vrouw Zahra Rahnavard en Mehdi Karroubi te beeindigen. Mousavi en Karroubi waren kandidaten bij de presidentsverkiezingen van 2009.
Twee jaar geleden zijn zij onder huisarrest geplaatst zonder dat er beschuldigingen tegen hen zijn ingebracht.
bron: rferl.org

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.

Er worden kinderen opgehangen.

Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl