Thursday, November 25, 2010

Iran: opgeschreven

De journaliste Hengameh Shahidi is opgenomen in het gevangenisziekenhuis van Evinprison.
Op 28 oktober was zij tijdelijk vrijgelaten om medische redenen, op 15 november werd zij echter teruggebracht naar de gevangenis omdat haar verlof niet verlengd werd, ondanks dat de behandeling niet was beeindigd.
Zij ging meteen in hongerstaking om hiertegen te protesteren.
Een bron vertelde tegen International Campaign for Human Rights in Iran dat toen de familie van Shahidi haar wilde bezoeken, hen na vier uur wachten verteld werd dat zij haar niet konden bezoeken omdat haar toestand achteruit gegaan is en zij opgenomen is in het ziekenhuis.
bron:en.greenvoice.com


Meer dan 100 vooraanstaande politieke activisten hebben een open brief gestuurd naar de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon, waarin zij hem dringend vragen al zijn invloed aan te wenden voor de vrijlating van de 80 jaar oude politieke gevangene Ebrahim Yazdi en andere onschuldige politieke gevangenen in Iran.
Onder de ondertekenaars bevinden zich Shirin Ebadi(nobelprijswinnaar), Abdolali Bazargan (schrijver, Politiek activist), Abdolkarim Soroush (Philosopher, Professor), Rajabali Mazrooei (voormalig MP, Politiek activist), Ahmad Sadri (Professor), Mahmoud Sadri (Professor), Mohsen Kadivar (Senior Cleric, Professor), Ataollah Mohajerani (voormalig Minister van Cultuur, schrijver) and Hasan Yousefi Eshkevari (Cleric, schrijver).
bron: en.greenvoice.com


Na ondertekening van een petitie genaamd "“Form a Fact-finding Committee to Review Election Events”," werden 11 politieke gevangenen uit de Evinprison naar de rechtbank geroepen en verhoord en aangeklaagd.
Zij werden ook bedreigd dat als zij zich niet distantieren van de petitie, zij aangeklaagd worden voor het verspreiden van leugens en misleiding en dat nieuwe gevangenisstraf bij hun huidige straf wordt gevoegd.
Kaleme berichtte dat een groep van 350 gevangenen in Evinprison een verklaring hebben uitgegeven waarin zij om de instelling van een commissie om de feiten te achterhalen over de presidentsverkiezingen en de gebeurtenissen erna.Hierna werd een groep gevangenen verhoord en gedreigd hen naar veraf gelegen gevangenissen te sturen.
Onder hen waren Majid Dori, nu in Behbahan Prison, en Kouhyar Goodarzi, nu in Rajai Shahr prison, terwijl Ali Parviz vrijgelaten is na het uitzitten van zijn jaar gevangenisstraf.
Mohsen Aminzadeh en Mohsen Mirdamadi, leden van het Islamic Participation Front en ondertekenaars van de petitie, hebben geprotesteerd tegen deze illegale verhoren van gevangenen.
Bahman Ahmadi Amouie, Saeed Milad Asadi, Ali Tajernia, Mohammad Davari, Amir Khosro Dalirsani, Mohammad Farid Taheri Ghazvini, Keyvan Samimi, Ali Malihi en Abdollah Momeni zijn andere ondertekenaars die verhoord zijn.
bron: persian2english

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

4 comments:

Anonymous said...

Mohajerani, de vroegere, zeer populaire minister van Cultuur, is geen Ayatollah en ook geen (lagere) geestelijke, maar een leek. Zijn voornaam is Ataollah, die inderdaad lijkt op Ayatollah.
Groetjes,
Loes

Johan said...

Wat in Iran toch een groot verschil maakt wat de bejegening betreft, ayatollah of niet.

Anonymous said...

In Iran wordt een geestelijke in het algemeen niet erg hoog geacht. De doorsnee taxichauffeur stopt echt niet voor een mollah die langs de weg staat, maar dat meldde ik al eerder.
Groetjes,
Loes

christinA eijkhout said...

Dank je Loes. Ik heb het veranderd.