Sunday, May 31, 2009

Iran: ratio


Op 27 mei is in de gevangenis van Shiraz een man opgehangen.
De man, A.Gh. was veroordeeld voor een moord die hij in 2005 op 19-jarige leeftijd had gepleegd.
ISCA meldde dat ook twee andere mannen geexecuteerd zouden worden, maar dat deze executies zijn uitgesteld.
bron: iranhr.net


Volgens de site "Iranian activists for human rights and democracy" is de executie van Mehdi Mazroei uitgesteld.



Diverse iraanse newsagencies in Iran melden dat er door agenten in burger een bom is gevonden op het toilet van een vliegtuig dat van het vliegveld van Ahwaz was vertrokken.
Het vliegtuig heeft een noodlanding gemaakt en heeft na verwijdering van de bom zijn vlucht vervolgd.
bron BBCnews



De verkiezingskandidaat Mir-Hossein Mousavi heeft gezegd dat hij vrouwenrechten zal ondersteunen.Tijdens een verkiezingstoespraak in Teheran zei hij dat wetten die oneerlijk zijn tegenover vrouwen veranderd moeten worden.
Zijn vrouw, Zahra Rahnavard en de vrouw van de andere hervormingsgezinde kandidaat Mehdi Karroubi spelen beiden een aktieve rol in de campagne.
BBCnews


De campagnes voor de presidentsverkiezingen worden ook op YouTube gevoerd.
Global Voices Online heeft filmpjes op haar site.
Het eerste maakt een vergelijk tussen Mir Hossein Mousavi en president Ahmadinejad op de wijs van het oude liedje "Anything you can do, I can do better".
Aan het eind komt de tekst in beeld dat dat Mousavi rationeler is dan Ahmadinejad.




Een controversieel filmpje laat zien hoe Khatami een etnische grap vertelt over een Azeri uit Ardebil, die iets doms deed in de veronderstelling daarmee te bewijzen dat de inwoners van die stad geniaal zijn.
Over deze video hebben enige honderd Azeristudenten geprotesteerd en aan Mousavi, die zelf Azeri is gevraagd om Khatami te veroordelen.
Khatami zegt dat het filmpje fake is.



Een ander filmpje laat zien hoe de hervormingsgezinde Mehdi Karroubi en zijn supporters een hek doorbreken dat rond de Amir Kabir universiteit gelegd was waar hij niet mocht spreken.



Ook op Global Voices Online staat dat Khatami via internet (Face Book, Twitter and Yahoo Messenger) deelneemt aan discussies en vragen beantwoordt.
De blogger Sahel Salamt schrijft (fa) dat dit de eerste verkiezingen zijn waar een hooggeplaatste politicus direct vragen beantwoordt.


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.


Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl