Saturday, June 20, 2009

Iran: na een week

Op youtube heeft staat een video van de stemmen in Teheran die 's avonds als het donker is god aanroepen om hulp. De stem op de achtergrond vraagt waar het is dat de mensen elke dag luider roepen om hulp, waar het is dat mensen gangsters en tuig genoemd wordt.



bron: youtube




Global Voices Online meldt dat Somayeh Tohidloo, een vrouwelijk hervormingsgezinde blogger is gearresteerd. Haar blog schijnt niet langer bereikbaar te zijn.
Mojtaba Saminejad, een mensenrechtactivist en blogger in Iran meldt dat verschillende andere bloggers zijn gearresteerd.
Shiva Nazar Ahari, een vrouwelijke blogger en mensenrechtactivist, Mehesa Amarabadi, een vrouwelijke blogger en journalist,Karim Argandehpour, een blogger en journalist en Amad Baharvar zijn allen gearresteerd.
Tot nu zijn de aanklachten niet bekend.
bron: globalvoicesonline/org.


Op payvand staat de engelse vertaling van een blogpost(fa) op balatarin.com van een blogger die zegt dat hij vandaag gaat demonstreren, dat hij misschien zal horen tot de mensen die gedood zullen worden als er gewelddadigheden zullen uitbreken. Hij vertelt van de dingen die hij nog had willen doen in zijn leven, studie die bijna afgerond is, het afscheid dat hij van familie en vrienden neemt.
Hij schrijft deze zinnen voor de volgende generatie zodat zij zullen weten dat alles is gedaan om een betere toekomst voor ze te maken.
De volledige vertaling in het engels staat hier.
bron: payvand.com


Human Rights Watch doet een beroep op de regering in Iran om de crackdown tegen oppositionele aktiviteiten onmiddellijk te staken.
Sinds de verkiezingen van 12 juni zijn honderden mensen gearresteerd, waaronder prominente hervormingsgezinde politici en geestelijken, intellectuelen, journalisten en studenten.
Volgens betrouwbare berichten begon men met ingang van 13 jun hervormingsgezinde politici te arresteren, inclusief: Mohammad Reza Khatami,lid van het centrale comite van de hervormingsgezinde partij Islamic Iran Participation Front en broer van de vroegere president Mohammad Khatami.
Behzad Nabavi oprichter van Mojahedin of the Islamic Revolution Party;
Mohsen Mirdamadi,secretaris-generaal van het Islamic Iran Participation Front;
Mostafa Tajzadeh
, strateeg van het Islamic Iran Participation Front en voormalig minister,
Shaeed Shariati, lid van het Centraal Comite van het Islamic Iran Participation Front.
Taghi Rahmani, Reza Alijani en Hoda Saberi werden gearresteerd maar zijn na 48 uur vrijgelaten.
16 juni werden Saeed Hajjarian,Mohammad Ali Abtahi,Abdolfattah Soltani gearresteerd.
Op 17 juni werd Ebrahim Yazd in het ziekenhuis gearresteerd en later vanuit Evinprison onder bewaking teruggebracht.
Saeed Laylaz, econoom, journalist en een criticus van Ahmadinejad werd 17 juni thuis gearresteerd.
Ook gearresteerd zijn Abdollah Ramezanzadeh, lid van het Islamic Iran Participation Front,
Bagher Oskouiee, Amir Mardani, Mohsen Aminzadeh,Mohammad Atrianfar,Mohammad Tavasoli.
Er wordt ook bericht dat in Teheran en Tabriz andere leden van de campagnestaf van Mehdi Karroubi zijn gearresteerd.
Tientallen minder bekende activisten, journalisten, studenten en politici zijn ook gearresteerd.
Officiele iraanse media hebben 7 doden gemeld in Teheran.
Ook is er gemeld dat de Basij op 14 juni studentenhuizen aan de Amir Kabir universiteit hebben aangevallen.Er zijn ook aanvallen gemeld uit Shiraz, Isfahan, Tabriz, Bandar Abbas, Mashhad.
Ook verder zijn er berichten en videos van gewelddadigheden door leden van de Basij.
De binnen- en buitenlandse media zijn onder druk gezet om niet over de protesten te berichten. Websites zijn geblokkeerd en bloggers geintimideerd.
Journalisten mogen geen berichten meer doorsturen zonder voorafgaande goedkeuring.
De kranten Hayat e No en Aftab e Yazd mogen niet meer publiceren vanwege hun uitgebreide berichtgeving over de vreedzame demonstraties.
Mohammad Atryanfar,uitgever van een aantal oppositionele kranten, waaronder Hamshary, Shargh, en Shahrvand Emrouz, is 15 juni gearresteerd.

bron: hrw.org


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

On Yer Bike said...

Net wat CNN gezien. Zij halen ook beelden van YouTube en Facebook. Zelf werken in Iran mag alleen met toestemming van de overheid zeiden ze. De straatgevechten gaan door. Echt veel politie is niet te zien. Maar om een blog te maken is dus gevaarlijk in Iran. Echt veel arrestaties als dat klopt wat hierboven staat. Die krijgen het slecht. Hou vol christinA!