Tuesday, June 02, 2009

Iran: plan

International Campaign for Human Rights in Iran heeft een brief geschreven aan Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi , Howzeh Riyasat-e Qoveh Qazaieh / Office of the Head of the Judiciary waarin bezorgdheid wordt geuit over de toestand van de vakbondsleider Mansour Osanloo die een gevangenisstraf uitzit in de Rajaiee Shahr gevangenis van Karaj.
Hij zit daar als politieke gevangene tussen moordenaars en andere misdadigers die zijn leven bedreigen.
De afgelopen 10 dagen is hij twee keer aangevallen.
Op 19 mei 2009 is hij door een groep gevangenen aangevallen en kon alleen met hulp van anderen worden ontzet, op 30 mei 2009 is hij bedreigd door Morteza Lak Tabrizi, die dreigde hem te vermoorden en bleef schreeuwen dat hij hem aan stukken zou snijden met een mes.Ook Osanloo's gezondheid is de afgelopen maanden verslechterd.
Onder internationaal recht zijn iraanse autoriteiten wettelijk verantwoordelijk voor het welzijn van de gevangenen die onder hun toezicht staan.
Osanloo heeft reeds de helft van zijn straf uitgezeten en zou in aanmerking komen voor invrijheidstelling.
bron: International Campaign for Human Rights in Iran.



De justitiele woordvoerder Alireza Jamshidi heeft in een eerste officiele commentaar op de ongeregeldheden in Zahedan gezegd, dat er zes mensen zijn gestorven en 20-30 mensen zondag zijn gearresteerd.
De ongeregeldheden braken drie dagen na de bomaanslag op een moskee in Zahedan uit.
bron: Reuters


Volgens de krant Etemaad worden islamistische hardline pressiegroepen steeds aktiever naarmate de presidentsverkiezingen dichterbij komen.
De afgelopen dagen hebben zij in minstens twee steden verkiezingsbijeenkomsten van hervormingsgezinden gewelddadig aangevallen.
Zij kunnen niet tot een specifieke organisatie worden gerekend, en zij worden door zeer invloedrijke officials gesteund.
bron: irannewsdaily.com



De krant Etemaad Melli bericht dat de hervormingsgezinde kandidaat Mehdi Karroubi twee namen bekend heeft gemaakt van mensen die hij in zijn regering zou opnemen als hij tot president wordt gekozen.
Als hoofd voor Management and Planning Organization, zal hij Mohammad-Ali Najafi kiezen en als vice-president voor parlementaire zaken, Mohammad-Reza Abbasifar.
bron: irannewsdaily.com


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.


Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

No comments: