Friday, July 03, 2009

Iran: komende tijd

Op 2 juli zijn zes mannen opgehangen in Qom.
De mannen, Ahmad T., Abolfazl B., Reza A., Mostafa F., Esmaeil R. and Mohammad Kh. waren volgens newsagency Fars, allen veroordeeld voor drugshandel.
Volgens berichten van Mohammad Mostafaei staan in Teheran 29 mensen op de lijst om morgen geexecuteerd te worden.
De woordvoerder van Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam vraagt opnieuw aan de UN en mensenrechtorganisaties om alles te doen om de massaexecuties in Iran te stoppen.
bron: iranhr.net


De tweede verklaring van de Rouwende Moeders meldt dat het rouwen voortduurt.
De stille bijeenkomst van de Rouwende Moeders in Laleh Park in Teheran op zaterdag 27 juni is met geweld onderdrukt en diverse moeders en jonge vrouwen zijn gearresteerd.
Ondanks de crackdown van de veiligheidskrachten waren ongeveer 500 vrouwen aanwezig bij de vreedzame sit-in in Lalehpark.
De Moeders houden deze bijeenkomsten totdat er een eind is gekomen aan het geweld in de straten en alle gearresteerden na 12 juni vrijgelaten zijn.
De bijeenkomsten zullen elke zaterdag van 1900 -2000 uur plaatsvinden in Laleh Park, Andishe Park, Mellat Park, en Gofegoo Park.
Beste Moeders,
Ons moederinstinct heeft ons gedwongen gerechtigdheid te vragen voor onze kinderen, en degenen die gevangen zijn te bevrijden.Wij nodigen jullie uit om elke zaterdag in een van de bovenstaande parken onze vreedzame grassroots bijeenkomst bij te wonen.
Aan onze jongens en broers bij de veiligheidstroepen !
Wij zijn jullie moeders. We behandelen jullie respectvol als moeders.Respecteer ons en onze wensen en breng jullie moeders geen schade toe.
Onze zuchten zullen jullie vervolgen als jullie ons met geweld behandelen.
De rouwende moeders van Iran
bron: Change for equality

De gearresteerde leden van de britse ambassade in Teheran zullen berecht worden.
Volgens Ahmad Jannati van de Guardian Council worden zij natuurlijk berecht omdat zij bekend hebben. Volgens de engelse regering zijn op twee na alle medewerkers vrijgelaten.
Newsagency Fars meldde van de week dat een van de gearresteerden een opmerkelijke rol achter de schermen heeft gespeeld.
bron: BBC



Green brief no.16



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Ik wilde gisteravond al zeggen dat ik benieuwd ben of die rouwende moeders net zo'n impact gaan krijgen als destijds de dwaze moeders in Argentiniƫ. Hopelijk lukt het nu wel die opmerking te plaatsen.

christinA eijkhout said...

Ja, dat zou wel mooi zijn, maar dat ligt toch ook voor een groot gedeelte bij de buitenwereld.