Sunday, July 26, 2009

Iran: rouw

In de gevangenis van Zahedan zijn 25 juli twee mannen opgehangen.
De mannen, Ayub Rigi Khales,zoon van Allahyar en Masoud Gomshahzehi,zoon van Bedolhan, waren veroordeeld voor Moharebeh(vijand van god, een term die wordt gebruikt voor degenen die tegen de iraanse regering vechten) en lidmaatschap van de groep Jondullah.
Op 14 juli werden 13 gevangenen opgehangen waarvan Mahmood Amiry-Moghaddam, de woordvoerder van Iran Human Rights zegt dat, ondanks het feit dat zij als leden van de groep Jundullah zijn gehangen dit niet waar was en dat sommigen niet eens wisten dat zij zouden worden opgehangen.
Iran Human Rights zal in de nabije toekomst nadere inlichtingen over deze willekeurige executies bekend maken.
bron: iranhr.net

De krant Etemad schreef dat er weer een nieuwe naam bekend is geworden van een demonstrant die in de gevangenis is overleden.
Amir Javadifar, 24, een student industrial management uit Qazvin werd op 9 juli gearresteerd en zijn familie werd 26 juli gevraagd zijn lichaam op te komen halen.
Tijdens zijn arrestatie had hij verwondingen aan zijn arm en neus, maar verder is over de doodsoorzaak niets bekend gemaakt.
Twee dagen geleden werd bekend dat Mohsen Ruholamini, 25 die ook op 9 juli was gearresteerd, is overleden in de gevangenis.
Hij was de zoon van een topadviseur van presidentskandidaat Mohsen Rezaie.
Op 9 juli werd de studentenopstand uit 1999 waarbij veel doden vielen, door duizenden mensen herdacht.
bron: news.com.au


ISNA heeft zondag gemeld dat Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi toestemming aan het ministerie van binnenlandse zaken hebben gevraagd om een rouwdienst op de 40e dag na de dood van de slachtoffers die sedert het begin van de ongeregeldheden zijn gevallen te mogen houden.
Op de website Etemad Melli staat dat het de bedoeling is dat er alleen gebeden wordt en dat er geen toespraken worden gehouden.
bron: AFP



Door president Ahmadinejad is Esfandyar Rahim Mashaie benoemd tot adviseur.
Mashaie was eerder benoemd tot vicepresident maar werd door de supreme leader Khamenei gedwongen zich terug te trekken.
Mashaei is een vriend van Ahmadinejad en de schoonvader van Ahmadinejads zoon en is door Ahmadinejad nu benoemd als presidentieel adviseur en hoofd van het bureau.
Mashaei kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen hij zei dat iraniers bevriend zijn met alle mensen, inclusief de israelis en omdat hij gezien werd bij een ceremonie in Turkije waar vrouwen op het toneel dansten.
bron: CNN



Green brief no. 39



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Vriendjespolitiek. Kan het niet met de ene job, dan met de andere.

christinA eijkhout said...

Duidelijk, hoe meer bekend wordt, hoe duidelijker de corruptie zichtbaar wordt, en hoe bozer de mensen.