Sunday, August 23, 2009

Iran: mensonwaardig handelen

In de TimesOnline staat het verhaal van een 15 jarige jongen die tijdens zijn detentie zwaar is mishandeld en meermalen is verkracht.
Hij werd half juli samen met een groep andere jongens tijdens demonstraties in een provincieplaats gearresteerd en naar waarschijnlijk een Basij militia plaats gebracht.Daar werden zij geblinddoekt, uitgekleed tot op hun ondergoed en in een stalen zeecontainer opgesloten.
Uiteindelijk heeft zijn familie hem tegen betaling van ongeveer 45000 pond vrij kunnen krijgen.
Een woordvoerder van Amnesty International bevestigde dat zijn verhaal in overeenstemming is met andere berichten die zij ontvangen over de mate van minachting voor de menselijke waardigheid, het onbeperkte misbruik zonder een beroep te kunnen doen op de rechter, en de betrokkenheid van personen binnen justitie bij verkrachting en misbruik en de ontkenning van het fundamentele recht op gezondheidszorg.
bron: timesonline.co.uk



Ahmad Zeidabadi, de gevangen journalist van Rooz Online en woordvoerder van Advare Tahkim Vahdat studentenorganizatie, wordt onder zeer zware druk gezet om al zijn werkzaamheden voor politiek en media te stoppen.
Hij zit sinds 21 juni op een onbekende plek gevangen en heeft afgelopen maandag voor het eerst bezoek van familieleden mogen ontvangen.
Hij heeft 35 dagen in een soort container van 1,5 meter in eenzame opsluiting gezeten en is geestelijk en lichamelijk in slechte toestand.
bron: roozonline.com


Een iraans parlementslid heeft zaterdag gevraagd berichten over geheime begrafenissen van 44 slachtoffers van de verkiezingsonlusten te onderzoeken.
Op de site norooznews.org stond vrijdag dat een niet nader genoemde werknemer van Behesht Zahra cemetery heeft gezegd dat er op 12 en 15 juli onder grote veiligheidsmaatregelen 44 lichamen zijn begraven op het kerkhof.
De iraanse overheid houdt vol dat er slecht 20 mensen gedood zijn, terwijl de oppositie zegt dat het er alleen in Teheran minstens 69 zijn en dat het aantal doden landelijk in de honderden kan lopen.
De regering probeert het echte aantal geheim te houden door de mensen te dwingen geen rouwdiensten of andere tekenen van rouw te houden.
bron: latimes.com


GlobalVoicesOnline schrijft over de getuigenissen van marteling en verkrachting van de aanhangers van Mousavi en Karroubi in de gevangenissen van Iran die door diverse mensenrechtactivisten wordt gemeld.
Deze gebeurtenissen zijn niet nieuw.
Hier is een videoopname van een vrouw die vertelt hoe zij als 17-jarig meisje in de 80er jaren werd verkracht in de gevangenis.
.



.

Hier is een interview met een overlevende uit de Kahrizakgevangenis die onder meer vertelde dat de gevangenen het water van de vloer moesten likken.
Khamenei heeft de gevangenis gesloten en een parlementslid zegt dat er 12 mensen terecht moeten staan.
Hier staat een verklaring van een gevangene in Evinprison die vertelt hoe hij gemarteld en met kabels geslagen is.



Green Brief is nog niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

No comments: