Saturday, November 21, 2009

Iran: patroon

Rasoul Alinejad en Behrooz Faridi, twee studenten uit Tabriz die sinds woensdag vermist waren hebben hun familie gebeld met de mededeling dat zij worden vastgehouden in het detentiecentrum van het ministerie van inlichtingen.
De rechtzaak van de gearresteerde studenten in Shiraz is weer uitgesteld.
Het uitstel en opmerkingen van de aanklager doen vermoeden dat de studenten tot na 7 december (16Azar) zullen worden vastgehouden.
De omstandigheden voor de gevangenen van de protesten van na de verkiezingen, die in Ward 350 van de Evinprison zitten worden steeds grimmiger doordat de bewaking een aantal strenge en willekeurige maatregelen heeft genomen.
Zo mogen politieke gevangenen slechts af en toe kort naar huis bellen en worden zij door bewakers onder sterke druk gezet.
Er zijn onbevestigde berichten dat sommige gevangenen uit protest hiertegen in hongerstaking willen gaan.
6 studenten van de Allameh University, Alireza Mousavi, Ahmad Mir-Taheri,Alireza Zargar, Hamid Ghahvehchian, Amir Kazempoor, en Yasser Masoumi, zijn gearresteerd.
Amin Vatayi, Mojtaba en Ahmad Hossein-Khan zijn vrijgelaten.
Ook Majid Makooyi, een student aan de Malek Ashtar University in Isfahan, die 6 maanden heeft vastgezeten,is vrijgelaten.
De studenten Soorna Hashemi, Mehrdad Bozorg, Farzan Ra’oofi, Ehsan Dolatshah, Sina Shokoohi, Alireza Mousavi en Alborz Zahedi van de Liberal Students Organization, zijn 19 november in Teheran gearresteerd.
Zij zijn naar een onbekende plaats overgebracht.

bron: hra-iran.net



De familie van de drie gevangen genomen amerikanen, Shane Bauer, 27, Sarah Shourd, 31 en Josh Fattal, 27, heeft een petitie met 2500 handtekeningen aan de iraanse missie bij de Verenigde Naties overhandigd.
bron: philly.com


De advocaat van de musicus master Mohammad-Reza Shajarian zegt dat het klopt dat twee agenten van het ministerie van inlichtingen de musicus bij terugkomst na een buitenlandse reis hebben opgeroepen om te verschijnen in het gebouw aan de Jordan street om ondervraagd te worden.
Tevens zei hij dat het gesprek twee uur duurde en dat een van de onderwerpen zijn interview met de zender Voice of America was.
bron: ihrv.org


Het Iran Human Rights Documentation Center heeft een rapport uitgebracht met getuigenverklaringen van vijf vrouwelijke gevangenen over hun ervaringen gedurende de executie van duizenden politieke gevangenen in 1988.
De verklaringen in het rapport Speaking for the Dead: Survivor Accounts of Iran’s 1988 Massacre, zijn het resultaat van interviews door het IHRDC met overlevenden en familieleden van de slachtoffers.
Het rapport kan hier worden gedownload (pdf)
Een perzische uitgave komt in de komende maanden beschikbaar.



Green Brief

Enduring America




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Nu maar hopen dat die petitie iets oplevert.

Anonymous said...

Die drie Amerikanen zijn alleen maar "wisselgeld". Zodra Iran weer een of andere concessie loskrijgt van de VS worden ze vrijgelaten, eventueel na een showproces. Let maar op. Zo gaat dat steeds met buitenlandse gevangenen, die doorgaans redelijk goed worden behandeld.

Bij de vrijlating toont Ahmadinejad meestal met veel poeha hoe grootmoedig en "vergevingsgezind" hij is ..!
Loes