Wednesday, December 30, 2009

Iran: hard

Iran Human Rights meldt dat volgens berichten meer dan 1000 mensen in de afgelopen dagen zijn gearresteerd.
Zondag zijn meer dan 300 mensen gearresteerd.
President Obama, de president van de EU, verschillend europese landen en de internationale gemeenschap, hebben de iraanse regering veroordeeld voor het gebruik van geweld tegen de oppositie en gevraagd de arrestanten onmiddellijk vrij te laten.


De International Campaign for Human Rights in Iran zegt dat de arrestaties van mensenrechtadvocaat Emadeddin Baghi en van Noushin Ebadi dienen om Shirin Ebadi te intimideren.
Shirin Ebadi heeft in een verklaring gezegd dat haar zuster niet politiek actief is of lid van enige mensenrechtorganisatie en dat haar arrestatie politieke chantage is om druk te veroorzaken.
De afgelopen dagen zijn ook Ebrahim Yazdi, Mash’allah Shamsalvaezin,Shapour Kazemi, Badralsadat Mofidi, Reza Tajik, Nasrin Vaziri, Keyvan Mehrgan, Mohammad Javad Saberi, Mansoureh Shojaii, Alireza Beheshti, Morteza Haji, Ghorban Behzadian-nejad, Mostafa Ezedi, Mohammad Taheri, en Heshmatollah Tabari gearresteerd.
Er is weinig tot niets bekend over hun verblijfplaats en de vrees bestaat dat zij gemarteld worden om valse bekentenissen af te leggen in showprocessen waar zij het risico lopen tot de doodstraf te worden veroordeeld.
bron: iranhr.org, iranhumanrights.org


De woordvoerder van Advar Tahkim Vahdat (Office of Strengthening Unity) Abdollah Momeni heeft volgens de gevangenisarts een dringende medische behandeling nodig buiten de gevangenis.




Familieleden van de op 7 december gearresteerde studentenleider Majid Tavakoli hebben tot nu toe geen enkel officieel bericht gehad over zijn toestand.


Zes dagen nadat professor Mamousta Shafi-Borhani van de Azad universiteit in Mahabad, Kurdistan, was opgeroepen om te verschijnen op het kantoor van het ministerie van inlichtingen in Mahabad, is nog niets van hem vernomen.


Op 15 december is het studentenblad Mowj Nou van de Science and Industry University verboden. De reden was volgens de toezichtscommissie beschuldigingen gedaan in een artikel onder de titel “Amongst us, people are the leaders"in nummer 19.Eerder was ook het blad Prochista verboden.
bron: ihrv.org



Minstens 400 gearresteerden zijn bij hun aankomst in Evinprison gedwongen door "de tunnel of horror" te lopen.
Zij moesten tussen twee rijen met batons bewapend gevangenispersoneel doorlopen, terwijl zij voortdurend werden geslagen.
Een gevangene die probeerde te ontsnappen werd in zijn voet geschoten.
bron: Streetjournalist


Volgens PressTV heeft de Mujahedin-e-Khalq Organization (MKO) toegegeven bij de protesten van zondag meegedaan te hebben. Het doel was de regering te ontwrichten.



PressTV meldt dat de politie zegt een spoor te hebben naar de oplossing van de verdachte dood van Sayed Ali Habibi Mousavi Khamene, de neef van Mir Hossein Moussavi.
Zij hebben de eigenaar van de betrokken auto gearresteerd. Hoewel de man zegt dat zijn auto een paar dagen eerder was gestolen, kon hij geen vermissingsrapport overleggen.
De iraanse politiechef Ahmadi-Moqaddam heeft tegen Fars Newsagency gezegd dat er hard opgetreden gaat worden tegen protesten en dat de tijd van geduld voorbij is.
Volgens hem heeft de politie tot nu niet hard opgetreden.Ook zei hij dat er een onderscheid is tussen protesteerders en relschoppers.
Hij zegt dat zondag de politie relschoppers heeft gearresteerd die de politie aanvielen.
bron: PressTV




Anonymous Iran

Enduring America

Nite Owl


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

En mocht het echt allemaal uit de klauwen lopen in Iran, dan staat er al een vliegtuig voor ayatollah Khamenei en zijn familie klaar om hen naar Rusland te brengen. Dat hoorde ik gisteravond.

christinA eijkhout said...
This comment has been removed by the author.
christinA eijkhout said...

Ja, maar dat gerucht doet al weken de ronde.
Iranians Want Regime Change. Een interessant artikel door Afshin Ellian