Saturday, January 02, 2010

Iran: overmacht/overheid/overeenkomst

Tijdens het vrijdaggebed heeft ayatollah Ahmed Jannati de oppositie beschuldigd van moharebe (vijandschap tegen god) en gezegd dat zij de doodstraf moeten krijgen.
In een uitzendig van de staatstelevisie zei Ayatollah Mehyaddin Haeri Shiraz dat men de demonstranten beter kon doden dan arresteren."Hoe meer er gedood worden, hoe beter. Als de bewapende krachten er enige doden is het tot ons voordeel."
Ook herinnerde hij eraan hoe men in de beginjaren van de republiek met oppositie omging."Ze werden 's middags gearresteerd en dezelfde avond werden de namen van 30 of meer mensen die geëxecuteerd waren bekend gemaakt. En er gebeurde niets. Waarom? Omdat wij ze gedood hebben ."
Op 27 december zijn bij de laatste protesten minstens acht mensen gedood.
Foto's op internet bewijzen dat de Basij op de mensen hebben geschoten.
PressTV schrijft dat 7 gearresteerden terecht moeten staan, de rechtzaak begint zondag. Volgens de politie zijn 500 mensen gearresteerd.
Ook zei de politiechef Radan dat de politie geen geweld maar alleen traangas heeft gebruikt. Volgens officiele cijfers zijn er 7 doden gevallen.
bron: aljazeera.net, payvand.com, presstv.ir

Het blog Iran Body Count meldt de namen van sommige van de slachtoffers van 27 december.
Mehdi Farhadinia,34, Mohammad Ali Rasekhinia, 40, Amir Arshadi, 30, Shahram Faraji, 30, Seyed Ali Habibi Mousavi, 42, Jahanbakht Bazooki, 50, en een volgens de politie ongeidentificeerde vrouw, 43 en man, 31.
Het is niet duidelijk hoe de politie wel de leeftijd, maar niet de identiteit kan weten.
bron: iranbodycount.blogspot.com



Zeven leden van Committee Human Rights Reporters zijn gearresteerd.
Saeed Kalanaki en Saeed Jalaifar zijn 3 december gearresteerd. Zij staan onder zware lichamelijke en geestelijke druk.
Koohyar Gudarzi, Saeed Haeri en Shiva Nazar-Ahari waren 20 december gearresteerd.Shiva Nazar-Ahari is in hongerstaking gegaan en flauw gevallen en naar het ziekenhuis overgebracht
Gisteravond zijn Parisa Kakayi en Mehrdad Rahimi gearresteerd.


Donderdag 31 december zijn volgens Green Way Network (Jaras) na een stille bijeenkomst van 3000 studenten van de Azad universiteit in Mashhad 180 studenten gearresteerd.
Volgens Jaras is het totale aantal inclusief de arrestaties van woensdag, 210.
Ook alle studentenvertegenwoordigers die een vergadering met het universiteitsbestuur en de gemeenteraad bijwoonden, zijn gearresteerd.
Seyed Sadra Mirdamadi, lid van de central council of the Islamic Organization of Azad University of Mashhad die ook is gearresteerd, is een nauw verwant familielid van Ayatollah Khamenei.
De arrestanten zijn naar een politiebureau aan Reza Avenue, een detentiecentrum in Rezashahr, en naar een detentiecentrum voor geweldsmisdrijven in Mashhad gebracht.


Anonymous Iran

Green Brief 79

Nite Owl

Enduring America


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Triest, triest, triest zulke uitspraken. Wat is een mensenleven nog waard in Iran?