Tuesday, March 02, 2010

Iran: vaststelling

De filmmaker Jafar Panahi is gisteravond gearresteerd samen met zijn vrouw Mahnaz Mohammadi, hun dochter en ongeveer 15 gasten.
Agenten van het ministerie van inlichtingen hebben het huis doorzocht en een aantal zaken meegenomen.
Er zijn geen inlichtingen waar zij worden vastgehouden.
Panahi was van de zomer al eens kort gearresteerd nadat hij bloemen had gelegd op de graven van gedode demonstranten in het Behesht-Zahra kerkhof. Later mocht hij het land niet verlaten om naar het Berlin Film Festival te gaan.
bron: RAHANA

Mansour Osanloo is in juli 2007 gearresteerd om zijn 5 jaar gevangenisstraf uit te zitten. In augustus 2008 is hij overgebracht naar de Rajai-Shahr gevangenis in Karaj.
Deze gevangenis is bestemd voor gevaarlijke criminelen en zijn plaatsing daar is in strijd met de wet die scheiding van de soorten gevangenen eist.
Sinds vorig jaar is Osanloo diverse malen aangevallen door andere gevangenen.
Ook heeft het kantoor Medische Zaken Osanloo lichamelijk ongeschikt verklaard zijn gevangenisstraf uit te zitten. Hij zit op een afdeling met moordenaars en andere gewelddadige criminelen.
Zijn vrouw Parvaneh vertelde dat een medegevangene de afgelopen dagen een paar maal heeft geprobeerd Osanloo neer te steken.
Zij vreest dat zijn leven ernstig gevaar loopt.
Hoewel diverse pogingen zijn gedaan om het bevel van Medische Zaken omtrent zijn ongeschiktheid voor gevangenschap uitgevoerd te krijgen, is dit nog niet gelukt.
bron: RAHANA


In Iran hebben gisteren de hervormingsgezinde kranten Etemaad en Iran Dokht een verschijningsverbod gekregen.
Iran Dokht is een hervormingsgezind weekblad dat wordt geleid door de zoon van Mehdi Karroubi.
De krant Etemaad is ervan beschuldigd mediawetten te schenden.
bron: BBC


Feministschool publiceert een brief (fa) door iraanse vrouwen, gericht aan Mousavi en Karroubi waarin zij aandacht vragen voor de positie van de vrouw.
De brief wijst er op dat in de afgelopen maanden zelfs de minieme verwijzingen naar verbetering van de positie van de vrouw in Iran uit de toespraken van beiden zijn verdwenen.
En dit, terwijl vooral vrouwen en meisjes een grote rol in The Green Movement hebben.Zij zijn hiervoor gevangen gezet of hebben zelfs een hogere prijs betaald.
Iraanse vrouwen hebben door hun stemgedrag voor de hervormingsgezinde beloften de verkiezingsoverwinning mede mogelijk gemaakt.
De vrouwen van Iran vragen en verwachten dat deze beloften van vrijheid en gelijkheid niet ondergesneeuwd worden en zij verwachten dat deze samen met andere politieke en sociale eisen op een fatsoenlijke manier worden uitgesproken.
De engelse tekst staat hier



anonymous Iran



enduring america

Iran in de wereldpers




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Tja, ook de Iraanse oppositie blijft natuurlijk de islam aanhangen.

christinA eijkhout said...

Ik begrijp niet hoe je dat bedoelt.
Rechten van vrouwen en de onderdrukking van vrouwen in Iran hebben weinig tot niets met islam te maken, maar alles met machtsuitoefening en misbruik.