Thursday, July 22, 2010

Iran: vonnissen

Blogger en mensenrechtactivist Hossein Ronaghi-Maleki die in eenzame opsluiting in ward 1A van de IRGC in Evinprison zit, is in kritieke gezondheidstoestand.Hij lijdt aan hart en nierproblemen maar er wordt hem geen medische hulp toegestaan.
Hij is op 13 december 2009 samen met zijn broer Hassan Ronaghi-Maleki gearresteerd. Deze heeft zich nooit bezig gehouden met politiek maar werd alleen gearresteerd om zijn broer onder druk te zetten.
Hassan werd een maand gemarteld en heeft verwondingen aan zijn hals opgelopen.
bron: HRHI



De journaliste Azam Vismeh, die sinds 1 Juni 2010 gearresteerd werd, is na betaling van een borg van $70,000 op 21 Juli vrijgelaten.
bron: HRHI

Zhoubin Nasiri, Khazem Taghdiri en Ali Tahami, advocaten en Master’s studenten in Algemene wetten, internationale zaken en handelswetten zijn meer dan 20 dagen geleden door veiligheidsorganisaties gearresteerd. Zij hebben geen bezoek gehad en er zijn geen duidelijke klachten ingediend.
bron: HRHI

Ali Mahin-Torabi, een minderjarige die ter dood was veroordeeld is na 7 jaar, 7 maanden en 11 dagen op 21 juli vrijgelaten.
Hij had als 16-jarige gedurende een gevecht Mazdak Khodaeian met een mes gestoken, waardoor deze overleed.De rechter in beroep bepaalde dat het geen moord maar doodslag was en heeft hem tot het betalen van bloedgeld veroordeeld.
bron: HRHI

De schrijver en geleerde Dr. Akbar Karami, is uit de gevangenis van Qom vrijgelaten na 8 maanden gevangenschap.
Hij heeft meer dan 12kg gewicht verloren en is voortdurend verhoord.
bron: HRHI


Hossein Rafati, Mohammad Hasan Keighobadi en Ebrahim Biganeh zijn tot 2 jaar gevangenis met 5 jaar voorwaardelijk veroordeeld.
Mohammad Rafati en Mehdi Gholi-Tabar zijn tot 6 maanden gevangenis en 2 jaar gevangenis met 3 jaar voorwaardelijk veroordeeld.
Ali Gholi-Tabar en Ehsan Alaei zijn tot 1 jaar gevangenis met 5 jaar voorwaardelijk veroordeeld.
Dr. Ali Asghar Jamali is wegens belediging van de Supreme Leader tot 3 jaar gevangenis veroordeeld. Bovendien mag hij 3 jaar geen kantoor meer hebben .
In deze zaak zijn 15 andere individuen veroordeeld tot 1 jaar gevangenis met 2 jaar voorwaardelijk vanwege het verspreiden van pamfletten van de Worker-Communist Party of Iran.
bron: HRHI


enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

De een vrij, de ander niet.