Saturday, August 28, 2010

Iran: schok

Gisteravond is Iran getroffen door een aardbeving van 5,9 op de schaal van Richter.
Het epicentrum lag in de provincie Semnan, ten noorden van Teheran.
Drie dorpen zijn beschadigd en tenminste 2 kinderen zijn gedood. Er zijn ook verschillende gewonden gevallen. De staatstelevisie meldde dat de schok tot in Teheran voelbaar was.
bron: wireupdate.com, Iranian seismological center


De koerdische politieke gevangene Rahim Rasht is op de 36e dag van zijn hongerstaking in de gevangenis van Mahabad.
Zijn lichamelijke toestand is sterk verslechterd en hij ligt inmiddels aan een infuus.
Tijdens zijn rechtzaak vorige week verboden de autoriteiten aan zijn familie om met de media te spreken.Hijzelf zei dat hij niet zou stoppen met zijn hongerstaking.Zijn familieleden verklaarden dat hij al diverse malen eerder is gearresteerd en in hongerstaking gegaan, tot nu toe is hij altijd vrijgesproken.
bron: persian2english


Dr. Shiravi, een professor in de mechaniek aan de Shahid Chamran University in Dezful is gearresteerd. Hij was deken van de universiteit tijdens de hervormingsgezinde regering.
Daarna bleef hij les geven.
Volgens Advarnews is Goftegooyeh Andisheh Organization tegelijkertijd gesloten met zijn arrestatie, ook daar gaf hij lessen.
bron: HRHI


enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Hoe vaak kun je een hongerstaking effectief als middel inzetten ...?

Anonymous said...

Johan, het heeft af en toe wel gewerkt. Akbar Ganji was bijna dood in 2005 maar door de ophef in het buitenland werd hij snel naar een ziekenhuis overgebracht en gered. Hij is nu wel een banneling in de VS, wat hij eigenlijk niet wilde. Net als Shirin Ebadi kon hij niet meer terugkeren naar Iran. Laten we hopen dat al deze mensen in de nabije toekomst naar hun vaderland kunnen terugkeren. Dat is het enige waar zij en honderden, zo niet duizenden, Iraniers in het buitenland op hopen.
Groet,
Loes

On Yer Bike said...

De nasleep van de demo's van vorig jaar en de reactie van de regering hierop is voor mij meer een schok dan die schok van gisterenavond. Misschien minder onverwacht maar toch intensiever dan ik had verwacht. Al die mensen die maar worden opgepakt en vastgezet. Je hoopt toch steeds dat er toch enige vooruitgang wordt gemaakt. Je kan toch ook een islamitsch land zijn en de mensenrechten wél respecteren?