Wednesday, December 22, 2010

Iran: meer

De VN heeft de mensenrechtensituatie in Iran weer veroordeeld. Tijdens een stemming nam de Algemene Vergadering van de VN met 78 stemmen voor, 45tegen en 59 onthoudingen een resolutie aan die ernstige bezorgdheid uitdrukte over de voortgaande mensenrechtschendingen in Iran.
De resolutie sprak uitdrukkelijk haar bezorgdheid uit over de opgevoerde crackdown op verdedigers van de mensenrechten, berichten van excessief gebruik van geweld, oneerlijke rechtzittingen,en martelingen, zowel als ongelijke behandeling en geweld tegen vrouwen en discriminatie van minderheden, inclusief leden van het Baha'i Faith.
bron: news.bahai.org


Afgelopen maandag is de Baha’i Roya Ghanabri, de zuster van Omid Ghanbari, in Sari gearresteerd.
Zondags hadden 11 security agents het huis van haar vader en schoonvader doorzocht en gezegd dat zij moest verschijnen om gehoord te worden en dat zij ook kleren voor haar broer mee moest nemen.
bron: HRHI



De advocaat van Jafar Panahi heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf van zijn client.
Panahi is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en een ban van 20 jaars op sociale rechten zoals films maken, scenarios schrijven, naar het buitenland reizen, en interviews geven aan binnenlandse of buitenlandse media. De aanklacht was verzameling, samenzwering en propaganda maken tegen het regime.bron: iranhumanrights.org


De USA heeft de sancties tegen Iran uitgebreid.
Zij hebben de namen van vijf firma's bekend gemaakt die aan de zwarte lijst zijn toegevoegd. Twee banken. een verzekeringsmaatschappij, een vrachtvervoerder en een door de staat geleide scheepvaartmaatschappij , Islamic Republic of Iran Shipping Lines.
Deze bedrijven hebben banden met de IRGC.
bron: rferl.org

mensenrechtschendingenrapport deel 2, week van 13 december.


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Helaas halen die VN-resoluties in de praktijk niet veel uit zolang er geen sancties op staan.