Wednesday, March 23, 2011

Iran: vonnis

Veel iraniers gaan met de Nowruzvakantie naar Armenie.Daar hoeven vrouwen hun haar niet te bedekken of zich aan de islamitische kleding en gedragvoorschriften te houden.Ook kan men hier concerten bezoeken van muziek die in Iran verboden is.
Sinds 2 jaar gaan steeds meer toeristen uit Iran op vakantie in Armenie.
Voor de armeense toeristenindustrie is het toegenomen bezoek uit Iran erg belangrijk.
bron: armenialiberty.org


Rahim Rostami (19) wiens asielverzoek is afgewezen in Noorwegen, is op 9 februari uitgewezen en naar Teheran overgebracht. Daar is hij meteen ondervraagd en naar de Evinprison overgebracht.Volgens berichten zit hij in isolatie.
In 2008 heeft Rostami als minderjarige asiel aangevraagd.Dit is afgewezen.
De iraanse autoriteiten hebben besloten dat teruggestuurde asielzoekers aangeklaagd moeten worden voor: verspreiding van valse propaganda tegen de Islamitische Republiek Iran en daarvoor bestraft.
Dit betekent dat het asiel vragen op zich strafbaar is gesteld en dat teruggestuurde asielzoekers gevangenisstraf, vervolging en/of marteling wacht.
bron: iranhr.net

Sinds februari 2010 zit de politieke activist en student Mohammad Saber Abbasian in voorlopige hechtenis.Tot nu zijn er 10 rechtzittingen in Shiraz geweest om de aanklacht vast te stellen.
De 11e zitting is op 4 april. Zijn dossier is 1050 pagina's groot.Hij is tot nu aangeklaagd voor propaganda maken tegen het regime, handelen tegen de nationale veiligheid, belediging van de Supreme Leader, belediging van autoriteiten, zoals de president en de Guardian Council.
bron: iranhumanrights.org

De mensenrechtactivist en journalist Abdolreza Tajik is veroordeeld tot 6 jaar gevangenis.
Hij is veroordeeld voor het lidmaatschap van een illegale groep en propaganda tegen het regime.
Hij is ook veroordeeld voor het publiceren van onwaarheden om de publieke opinie te misleiden, maar daarvoor is nog geen strafmaat vastgesteld.
bron: persian2english


EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Het is dat Armeniƫ een arm land is, anders zouden vast veel Iraniƫrs daar asiel aanvragen.

christinA eijkhout said...

Nee, het gebeurt ook wel eens dat er asiel wordt aangevraagd, maar de banden tussen Iran en Armenie zijn te goed, er zitten nog steeds vrij veel armeniers in Iran.