Tuesday, May 17, 2011

Iran: wreed

In Bandar Abbas is volgens ISNA op 12 mei een man opgehangen.
De man, A.S. was veroordeeld voor roof en verkrachting in de stad Minab.
bron: iranhr.net

In de gevangenis van Isfahan zijn in de vroege ochtend van 17 mei de broers Abdollah, 29 en Mohammad 27, Fathi opgehangen.
Tot op het laatste ogenblik hebben familieleden, advocaten en mensenrechtadvocaten geprobeerd de executie tegen te houden.
In maart 2010 waren zij gearresteerd in de provincie Mazandaran. Zij zijn zwaar gemarteld en verhoord. Zij zijn ter dood veroordeeld op aanklacht van "betrokkenheid met anti-revolutionaire groepen", "actievoeren voor gewapende strijd", "vijandschap tegen God", en "gewapende overval".
De vader van de broers vertelde tegen de International Campaign for Human Rights in Iran, dat in tegenstelling tot de aanklacht wegens roof, de echte aanklacht tegen zijn zonen een politieke reden heeft.
bron: iranhumanrights.net, stopexecution.info



De journalist en blogger Saied Pour Heidar heeft geschreven dat in Ward 350 van Evinprison nepexecuties worden uitgevoerd.
Bij deze "executies" wordt de (in eenzame opsluiting zittende) gevangen, kort voor zonsopgang uit zijn cel gehaald en geblinddoekt overgebracht naar de gevangenisplaats van celblok 2A. Hij wordt dan op een kruk geplaatst met een strop rond zijn nek.
Een van de gevangenen vertelde dat hij 20 minuten zo heeft gestaan terwijl hem werd gezegd dat men op een bewaker, lijkschouwer en iemand van de rechtbank wachtte.
Na 20 minuten werd hem verteld dat de executie die dag werd uitgesteld omdat het te laat was om de executie voor zonsopgang te kunnen uitvoeren.
bron: daughtersofthelight.blogspot.com



Houtan Kian, de advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani is door de 1st branch van de Tabriz Revolutionary Court tot een jaar gevangenis met een ban tot beroepsuitvoering van 5 jaar op de aanklacht propaganda tegen de regering, en 3 jaar gevangenis op aanklacht van handelen tegen de nationale veiligheid veroordeeld.
Daarna heeft de 15 Branch van het Teheran revolutionary court hem veroordeeld tot 4 jaar gevangenis.
De aanklacht van spionage is nog in onderzoek.
Na zijn arrestatie in november 2010 is Kian zwaar gemarteld.
bron: daughtersofthelight.blogspot.com

Het doodsvonnis van de koerdische politieke gevangene Habibollah Latifi is door het Supreme Court bevestigd en het executiebevel is naar de Execution of Sentences Circuit in Kurdistan gestuurd.
De executie kan iedere dag worden voltrokken. Zijn familieleden die uit voorzorg waren gearresteerd, zijn vrijgelaten, maar hebben een verbod gekregen met de media te spreken.
bron: persian2english.com

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Zo maak je de gevangenen nog zenuwachtiger met die nepexecuties.

christinA eijkhout said...

dat is heel mild uitgedrukt.
Het is onderdeel van de psychische marteling.Zo gebeuren er meerdere dingen, in het donker laten zitten, enzovoort.