Tuesday, June 07, 2011

Iran: schendingen

Afgelopen vrijdag heeft de UN verklaard dat het internet aan banden leggen een mensenrechtschending en tegen internationale wetgeving is.
Frankrijk en de UK worden opgeroepen hun wetten die tegen copyrightschendingen gemaakt zijn, te herzien.
Volgens de speciale rapporteur van de UN kan het blokkeren van de vrije toegang tot internet nooit gerechtvaardigd worden, ook niet voor nationale of publieke veiligheid.
Tegenhouden van dit recht is een schending van artikel 19 paragraaf 3 van de Universal Declaration of Human Rights en het International Covenant on Civil and Political Rights.
De rapporteur publiceerde het rapport op 1 juni, dezelfde dag dat het Internet Monitoring Agency berichtte dat tweederde van de bevolking in Syrie plotseling de verbinding met het internet kwijt raakten.
Gedurende de afgelopen twee jaar heeft Iran meerdere malen het internet afgesloten voor de bevolking, in een poging de gebeurtenissen in het land geheim te houden.
Intussen heeft legercommandant Pourdastan gezegd dat het iraanse leger ook in staat is zich te verdedigen tegen aanvallen uit cyberspace.
bron: HRHI, tehrantimes.com


Al meer dan 15 jaar vechten de inwoners van de dorpen rond de stad Pol Dokhtar tegen mileuvervuiling veroorzaakt door olielekken in het boorsysteem van een olieboring.
De vervuiling heeft het grondwater tot in de verre omgeving aangetast, maar er wordt door de overheid niet gereageerd op de klachten.
Op payvand staat een serie foto's.
bron: payvand

In Qom zijn Seyed Mohammad Salehi en Hossein Goudarzi leden van Moussavi’s Clerical Staff in Qom ieder veroordeeld tot 3 jaar gevangenis.
De aanklacht was handelen tegen de veiligheid en het publiceren van leugens.Zij zijn door een Special Clerical Court veroordeeld voor het maken van de documentaire ‘By the Name of Kahrizak’.
bron: freedomessengerOp donderdag 2 juni hebben gevangenbewaarders in de Rajayi Shahr Prison jonge gevangenen mishandeld en aangevallen onder het excuus doorzoekingen te verrichten.
bron: freedomessengerEAWorldViewEr zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

2 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Internet een recht. Wat zouden we ook zonder moeten?

christinA eijkhout said...

In nederland is nu een kamerdebat bezig dat over dit recht gaat.