Friday, November 18, 2011

Iran: gevangenis

Het aantal doden als gevolg van de ontploffing vorige week is volgens AFP opgelopen tot 36.
Dit is het dubbele van de 17 mensen die oorspronkelijk waren gemeld of de 23 mensen waarover een woordvoerder van de IRGC dinsdag sprak.
Het hogere cijfer is vastgesteld door rapporten over begrafenissen in de diverse media te vergelijken met de gepubliceerde namen van slachtoffers.
bron: freedomessenger


De omstandigheden in gevangenissen in Iran worden steeds slechter.
Op het ogenblik zitten 13000 gevangenen opeengepakt in een gevangenis met een capaciteit voor 3000 mensen.
De Central Prison van Mashhad, Camp Chenaran en het Corrections and Rehabilitation Center van Mashhad, kunnen respectievelijk gemiddeld 15000 en 9,953 gevangenen huizen.Op het ogenblik zitten er 3x zoveel mensen in deze gevangenissen.
Afgelopen jaar publiceerde de International Campaign for Human Rights in Iran een rapport over Ward 350 van Evinprison.
De mensenrechtactivist Ali Kantour die in de Ghazal Hessar Prison in Karaj gevangen heeft gezeten vertelde de ICHRI dat de ruimte daar zeer beperkt is en ook de verdere hygienische dermate slecht zijn dat veel gevangenen "gevangeniskoorts" krijgen, doordat men elkaar aansteekt.
Vooral voor mensen met medische problemen, waaronder Hossein Ronaghi Maleki, Abdollah Momeni, Keyvan Samimi, Heshmatollah Tabarzadi, Ali Tari, Ghassem Shole Saadi, Issa Saharkhiz, Shabnam Medadzadeh, en Hamed Rouhinezhad is deze toestand erg slecht.
bron: iranhumanrights.org



De advocaat Abdolfattah Soltani die op het ogenblik in de Evinprison verblijft wil een klacht indienen tegen Mohammad Javad Larijani die tegen de UN heeft verteld dat hij wordt beschuldigd van banden met terrorisme.
Volgens zijn vrouw Massoumeh Dehghan is Soltani nooit beschuldigd van banden met terrorisme en zullen hijzelf of zijn advocaten hierover een klacht indienen.
bron: iranhumanrights.org

EAWorldView




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

3 comments:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Het zal er ook niet snel beter op worden in die gevangenissen.

Anton said...

Vraag me af in hoeverre buitenlandse mogendheden de hand hebben gehad in deze explosie. Vraag me ook af wat er gaat gebeuren als Iran daadwerkelijk een nucleaire lading in bezit heeft.

christinA eijkhout said...

Ja, dat blijft spannend, ik denk dat ze, als ze nog niets hadden, nu zeker wel begonnen zijn een nucleair iets te ontwikkelen.