Monday, March 05, 2012

Iran: aantal

Jaarrapport 2011 over de doodstraf in Iran.Na de verkiezingen in 2009 begon een golf van executies waarvan ook in 2012 het einde nog niet in zicht is.
In 2011 zijn er 676 mensen geexecuteerd waarvan er 416 officieel gemeld zijn door de autoriteiten.
65 executies zijn in het openbaar uitgevoerd.
bron: iranhr.net

De mensenrechtadvocaat Abdolfattah Soltani, die in september 2011 werd gearresteerd is tot 18 jaar gevangenisstraf in ballingschap in de gevangenis van Borazjan veroordeeld en tot een verbod op beroepsuitoefening van 20 jaar.
De aanklachten waren “propaganda tegen het regime,” “mede-oprichting van Defenders of Human Rights Center [met Nobel Peace Prize Laureate Shirin Ebadi]” en “samenkomen en samenzweren tegen het regime.” Bovendien werd hij aangeklaagd voor het "illegaal aannemen van een prijs en de daarbij behorende gelden".
In 2009 heeft hij The Nuremberg Prize voor mensenrechten gekregen.
bron: HRHI


De iraanse autoriteiten zeggen dat de opkomst bij de verkiezingen meer dan 64% was, maar op de staatstelevisie werd ook een getal van 34% genoemd.
Ook meldde Mehrnews dat er 373,000 mensen stemgerechtigd waren in de provincie Ilam. Hetzelfde newsagency berichtte dat in Ilam 380.000 mensen hadden gestemd.
Later is dit cijfer op hun website veranderd in 280.000.
De eerste uitslagen hebben een duidelijke overwinning van de conservatieven die dicht bij Khamenei staan laten zien.Zij zouden een meerderheid van 290 zetels bemachtigd hebben.
bron: freedomessenger, rferl.org

EAWorldViewEr zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.
affiche amnesty.nl

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

Bijna twee executies per dag dus.