Sunday, June 28, 2009

Iran: doen, deed, gedaan

De filmregisseur Bahman Farmanara heeft in een open brief aan zijn vrienden geschreven dat zelfs als hij geen films meer mag maken, er niet gezwegen kan worden na het zien van de bloedige dood van Neda in de straten van Teheran.
Hij gelooft in wat Shakespeare zegt in zijn stuk "Julius Caesar": "de lafaard sterft duizend doden, de dappere sterft maar een keer."
Hij schrijft o.a. dat het essentieel is dat hij niet danst op een van de officiƫle wijsjes, want op 68-jarige leeftijd, is het niet zeer eervol.

Hij eindigt met een quote uit een gedicht van SIMIN BEHBAHANI, dat ironisch genoeg is geschreven in 1973, zes jaar voor de islamitische revolutie.

"Where Silver rules, Gold becomes God,
Where Lie can be the judge and jury in every case,
Where the air, the air we breathe, the air sustaining life,
becomes the muffling blanket on the voices of hundreds…"

Hij hoopt op de dag dat het geluid van vrijheid en sociale gerechtigdheid weer zal klinken door het oude vaderland en men weer "Oh, Iran!" samen zingen kan met het geloof in het hart dat het een gezegend land is.
bron: Payvand.


Volgens de Guardian heeft de machtstrijd in Iran zich verplaatst van de straten naar het hart van de macht.
bron: guardkan.uk.com

Fars newsagency meldde dat acht iraanse medewerkers van de britse ambassade in Teheran door het regime zijn gevangen gezet voor hun veronderstelde rol in de protesten.Het bericht dat verder niet bevestigd kon worden gaf geen nadere details.
bron: nytimes.com


Global Voices Online meldt dat via de website gerdab wat ‘vortex'betekent en tot het The Information Center van de Islamic Revolutionary Guard Corps for Investigating Organized Crime behoort, de foto's van 20 mensen met rode cirkels rond hun hoofd zijn gepubliceerd zonder enig verder bewijs dat zij betrokken waren bij "het maken van chaos" in Teheran.
Er wordt aan het publiek gevraagd om de mensen op de foto te identificeren.
Ook enkele islamistische bloggers herpubliceren de foto's.
Op hun beurt hebben supporters van Mousavi zelf enige foto's van veiligheidsagenten en verdachte undercover agenten gepubliceerd met de vraag om identificatie.
Op deze wijze gemaakte identificaties kloppen vaak niet en het zou niet de eerste keer zijn dat een foto geleid heeft tot moeilijkheden of gevangenname.
bron: GlobalVoicesOnline

GlobalVoicesOnline heeft een speciale verkiezingsafdeling, waar chronologisch de gebeurtenissen sinds 12 juni staan.


Lijst van gedode, gearresteerd of vermiste personen in Iran (onbevestigd)
http://iran.whyweprotest.net/missing-persons/2346-list-killed-arrested-english.html#post18617


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Benieuwd wat die filmregisseur gaat doen met dit thema.

Anonymous said...

Het valt mij op dat de executies blijkbaar stilliggen, tenzij ze niet meer worden gemeld in de pers. Hopelijk gaan ze binnenkort niet verdubbelen na de schijnprocessen in de speciale rechtbanken voor de demonstranten!

christinA eijkhout said...

Ja, dat merkte ik ook.