Saturday, June 27, 2009

Iran: onbekend

Iran Human Rights meldt dat volgens de hardline krant Kayhan (fa) degene die de film over het doodschieten van Neda Agha Soltan is gearresteerd en bekend heeft meegewerkt te hebben aan het plan haar dood te schieten.

Mahmood Amiry-Moghaddam, de woordvoerder van Iran Human Rights zegt dat de gearresteerde pro-democracy demonstranten in Iran gevaar lopen gemarteld te worden, gedwongen te worden valse bekentenissen te geven en geëxecuteerd te worden.
Hij zei tevens dat deze gemaakte tv-bekentenissen gebruikt zullen worden om diegenen die foto's en videos naar de wereld versturen, te intimideren.
Hij benadrukte dat enige honderden mensen gevaar lopen tot gedwongen bekentenissen en gemarteld of geexecuteerd te worden en vraagt de wereldgemeenschap en de UN tussenbeide te komen om een eerlijke en menselijke behandeling van de gearresteerden te garanderen.
bron: iranhr.net


Amnesty International heeft Iran opgeroepen onmiddellijk de tientallen journalisten die gearresteerd zijn vrij te laten.
Veel journalisten die campagne voerden voor Mousavi of Karroubi zijn de afgelopen twee weken gearresteerd en hun verblijfplaats is onbekend.
Ongeveer 20 tot 25 werknemers van de krant Kalameh Sabz zijn op 22 juni gearresteerd op hun kantoor in Haft Tir Square en hun verblijfplaats is onbekend.
De krant die door Mir Hossein Mousavi wordt gepubliceerd, is sinds 14 juni niet meer verschenen.
Sinds 13 juni bekend werd gemaakt dat Ahmadinejad de verkiezingen had gewonnen heeft Iran de persvrijheid aan banden gelegd.
Toegang tot internet is geblokkeerd of ernstig verstoord. Iraanse kranten hebben publicatieverbod gekregen en buitenlandse reporters mogen niet meer op straat komen. Sommige buitenlandse journalisten zijn het land uitgezet.
bron: Amnesty International


Green brief 10


Een paar namen van bloggers, journalisten waar men geen nieuws van heeft:
Dit zijn "tweets":

http://twitpic.com/8i0ke -There is no news from Mohammadali Abtahi,Blogger & Reformist politician who was arrested last days.#prisoners

http://twitpic.com/8hvgb - There is no news from Ahmad Zeydabadi, journalist who was arrested last days #Iranelection #Prisoners

http://twitpic.com/8huw2 - There isno news from Somaye Tohidloo Active civil & blogger whowas arrested last days #Iranelection #Prisoners

http://twitpic.com/8hwat - There is bad news from Saeed Hajariyan, Reformist politician who was arrested last days.

no news from Shiva Nazarahari, activity human rights & blogger who was arrested #iranelection #Iran


AFP meldt dat iraanse officials papieren en computers van een kantoor van Executives of Construction Party in Tehran dat Mousavi ondersteunt in beslag hebben genomen.
campagne manager Ghorban Behzadian-Nejad is sinds woensdag gevangen.




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Het nieuws uit Iran wordt kennelijk nog steeds beheerst door de verkiezingen en de daaropvolgende protesten. Het lijkt wel alfof heel het land plat ligt. Geen nieuws meer over economie, cultuur ...

christinA eijkhout said...

Ik zal eens kijken, maar op het ogenblik is eigenlijk al het nieuws zeer onbetrouwbaar.