Saturday, August 29, 2009

Iran: historie

Op 24 augustus is Fariba Pajooh, journaliste bij o.a. Etemad-e Melli,en newsagency ILNA, gearresteerd en naar Evinprison gebracht.Zij hield ook een blog bij.
De advocaat Abdolfatah Soltani, die op 16 juni was gearresteerd is tegen een borg van 90,000 euro vrijgelaten.
Op 22 augustus is de blogger Somayeh Tohidloo, vrijgelaten. Zij was op 14 juni gearresteerd en heeft in afdeling 209 van Evinprison gevangen gezeten.
bron: RSF

Op 26 augustus is de journalist Zhila Baniyaghoub vrijgelaten.




Abdullah Ramazanzadeh is overgebracht naar het Baghiyatullahziekenhuis. Tijdens bezoek van zijn familieleden dat altijd onder supervisie van een ondervrager stond, was hij reeds zwak en zei hij dat hij dacht dat hij een virale infectie had.Het Baghiyatullahziekenhuis is verbonden met het Revolutionary Guards Corps.
bron: ihrv.org

Volgens rapporten die begin augustus door de Persian Service van de Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism ( CHN) in de provincie Fars werden uitgebracht, is meer dan 70% van de steengroeve Gondashlu die de steen leverde voor de Achaemenid zuilen van Persepolis, verwoest.
Dit zou zijn gebeurd door een steenmaatschappij die hiervoor vergunning heeft van het Islamic Republic Ministry of Industrials and Minerals.
De vergunning is afgegeven in tegenspraak met het ministeriele besluit uit 2006 dat zegt dat er nooit vergunningen afgegeven zullen worden voor mijnbouw in een van de historische steengroeven.
Afgelopen week verklaarden officials van de CHN dat de berichten niet waar zijn.
Archeologen hebben het gebied onderzocht en geen beschadiging aangetroffen.
Volgens de CHN is het bedrijf al zes maanden geleden met alle mijnaktiviteiten gestopt, toen zij in de buurt van de historische groeve kwamen.
Volgens experts zijn destijds door Achaemenid juist stenen uit de Ghondashlugroeve gebruikt, vanwege de hoge kwaliteit.
bron: CAIS en PressTV


Green Brief 61-62





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Tja, wie spreekt nu de waarheid over die steengroeve?

christinA eijkhout said...

Wat het ook is, beide uitspraken zijn door de CHN gedaan. Dus óf ze zijn teruggefloten, óf er heeft iemand daar zomaar iets gezegd.