Thursday, August 27, 2009

Iran: opgeschreven

Mohammad Ali Abtahi, een bekende hervormingsgezinde blogger en voormalig hervormingsgezinde vicepresident schrijft zijn blog (fa) nu vanuit de gevangenis.

Hij schrijft dat hij, hoewel de verhoren doorgaan, een zeer vrienschappelijke band heeft met de ondervrager en dat de gevangen protesteerders allen weten dat er tijdens de verkiezingen niet is gefraudeerd.
bron: GlobalVoicesOnline


Paymon Aref een gevangen zittende studentenaktivist, blijft in de gevangenis om een straf van 18 maanden uit te zitten, hoewel hij nu gearresteerd is voor andere feiten. Het gerechtshof heeft bevel tot uitvoering van de straf gegeven nadat een beroepshof het beroep verwierp.
De recente aanklachten zijn nog niet voor gerecht behandeld.
bron: hra-iran.org


Parviz Mirzai, 23, een koerdische inwoner van Soufian Village bij Oroumieh is op weg naar huis van een bruiloft door de Basij doodgeschoten.
Ooggetuigen verklaarden dat de Basij bij een checkpoint twee voertuigen aanhield, waarop een voertuig vluchtte.De Basij, die in de veronderstelling was dat beide voertuigen bij elkaar hoorden, opende het vuur op de inzittenden van het tweede voertuig waarbij Mirzai om het leven kwam en een andere passagier ernstig werd gewond.
Hoewel er sindsdien twee maanden verstreken zijn heeft de familie nog niets gehoord naar aanleiding van het verzoek dat zij hebben ingediend bij Military Tribunal van Oroumieh om een onderzoek en vervolging van de Basij in te stellen, over het onnodige geweldgebruik tegen hun zoon.
bron: hra-iran.org


De familie van het hoofd van de Expediency Council Akbar Hashemi-Rafsanjani, heeft een klacht ingediend tegen president Ahmadinejad.Ahmadinejad had tijdens een televisiedebat Rafsanjani van corruptie beschuldigd.
Tijdens het vierde showproces beschuldigde een van de beklaagden, Hamzeh Karami, Mehdi Hashemi-Rafsanjan de zoon van Rafsanjani van het in 2005 verduisteren van $2 miljoen van de Iranian Fuel Conservation Organization, dat door hem werd geleid.
Dit geld zou gebruikt zijn om zijn vaders verkiezingscampagne in 2005 te financieren.
In een brief aan het hoofd van Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) heeft Mehdi Hashemi-Rafsanjani geschreven dat het leugens zijn en vraagt hij om zendtijd op tv.

bron: PressTV

In Iran hebben op het ogenblik volgens officiele cijfers 285 mensen varkensgriep/mexicaanse griep/ A H1N1.
Er is in Maragheh (East Azerbaijan) een vrouw gestorven die ook al aan chronische ademhalingsproblemen leed en in Teheran is een 12-jarige jongen in kritieke toestand.
bron: reuters



Green Brief nog niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Hoe betrouwbaar is dat cijfer over de Mexicaanse griep?

On Yer Bike said...

Was Mohammad Ali Abtahi ooit vice-president? Volgens mij is de regering nu ook aan het bloggen geslagen. als dat vanuit de gevangenis mag.

christinA eijkhout said...

@On Yer Bike, ja onder de regering van president Khatami.

@Johan, net zo betrouwbaar als elk cijfer.