Sunday, August 02, 2009

Iran: show offs

Op Payvand staan foto's van het gisteren begonnen showproces tegen hervormingsgezinde politici, bloggers, en andere prominente gearresteerden van de demonstraties tegen de verkiezingsuitslag van 12 juni.
bron: Payvand.


Iran Human Rights meldt dat volgens een rapport dat gepubliceerd is door Fars newsagency er meer dan 100 mensen terecht staan op aanklachten als:
"deelname aan rellen tegen de nationale veiligheid, verstoring van de openbare orde, het vernielen van openbare en overheidseigendommen, het hebben van banden met contra-revolutionaire groeperingen en het opzetten van een fluwelen revolutie."
In het bijzonder de beschuldigingen tegen leden van de vrouwenbeweging en de gearresteerde advocaat Mohammad Ali Dadkhah, die veel politieke gevangenen heeft verdedigd, waren ernstig.
Voor deze feiten kunnen meerjarige gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf worden geeist.
De woordvoerder van Iran Human Rights zegt dat dit proces oneerlijk en illegaal is. Geen van de beklaagden heeft toegang gehad tot een advocaat en zij zijn gedurende 40 dagen geestelijk en lichamelijk gemarteld.
bron: iranhr.net



Voormalig president Khatami heeft op zijn website geschreven dat de rechtzittingen het vertrouwen in de iraanse islamitische regering alleen verder zullen beschadigen.
De hervormingsgezinde partij Mosharekat zegt dat de "bekentenissen" gedwongen zijn en dat zelfs "een gekookte kip" zou lachen om de aanklachten.
De BBCcorrespondent zegt dat de proces als een verrassing kwam en dat de iraanse regering misschien met deze processen een signaal wilde afgeven dat het nu afgelopen moest zijn met de demonstraties, maar dat uit reacties, zoals op internet en Twitter blijkt dat het eerder een tegenovergesteld effect heeft gehad.
bron: BBC


GlobalVoicesOnline meldt dat de blogger FreeLantern de gebeurtenissen tijdens de herdenking op het kerkhof in Teheran in het Engels heeft vertaald.




In de provincie Ardabil zijn volgens bericht van newsagency Fars woensdag 3 mensen gearresteerd voor duivelaanbidding.
Twee mannen en een vrouw zijn in Parsabad gearresteerd en er zijn verschillende voorwerpen waaronder sieraden in de vorm van doodshoofden in beslag genomen.
bron: nation.com.pk

De duitse firma Knauf Gips KG heeft het dreigement dat werknemers die gearresteerd worden bij hervormingsgezinde demonstraties, ontslagen worden, ingetrokken, nadat dit via publiciteit o.a. in de Wall Street Journal bekend was gemaakt.
De dreigbrief (.pdf) was geschreven door Isabel Knauf, een familielid van de oprichters die werkt bij Knauf Iran P.J.S.C. in Iran.
bron: online.wsj.com


Green brief 45
.
Er een aparte Brief 46 met het procesverslag.


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Van je werkgever moet je het maar hebben. Zeker bang voor financiƫle repressailes.