Friday, September 25, 2009

Iran: fictie en werkelijkheid

Amnesty International meldt dat Mohsen Abdolkhani en Hamid Karimnia, ondanks het feit dat het European Court of Human Rights dinsdag uitspraak heeft gedaan dat zij wederrechtelijk worden vastgehouden, niet zijn vrijgelatem.
Abdolkhani en Karimnia zijn twee ex-leden van de People’s Mojahedin Organization in Iran (PMOI),en lopen bij terugkeer naar Iran of Irak, het risico tot de doodstraf te worden veroordeeld. Zij zijn beiden door de UNHCR erkende vluchtelingen.
Zij zitten reeds meer dan een jaar gevangen.
bron: amnesty international



GlobalVoicesOnline meldt dat de mensenrechtactiviste en blogger Shiva Nazar Ahari, na 100 dagen gevangenis tegen een borg van $200.000 uit Evinprison is vrijgelaten.
Zij heeft tijdens haar gevangenschap 33 dagen in isolatie gezeten.

De bekeerde christenen Maryam Razandi, Ashraf Onidi, Mehdi Mohammadi, Mobina Lak, Nariman Sharifi, Shahin and Shahnam Yar-Mohammad Tosaki zijn op 2 september op borg vrijgelaten nadat zij met 25 andere christenen op 29 juli in Teheran waren gearresteerd. De meesten werden na intensieve verhoren vrijgelaten, maar deze zeven werden naar Evinprison overgebracht.
Op 16 september stonden zij terecht wegens "afvalligheid". Hiervoor kan de doodstraf worden geeist.


In PressTV staat dat Ahmadinejad tijdens een gesprek met een groep studenten in New York heeft gezegd dat religieuze minderheden niet vervolgd worden en vrij kunnen leven in Iran. In de grondwet staat dat erkende religieuze minderheden deel kunnen nemen aan verkiezingen.


Akbar Ganji heeft voor CNN een commentaar geschreven inzake de verkiezingen en de gebeurtenissen erna in Iran.Hij schrijft onder meer dat de leiders verantwoordelijk moeten worden gesteld voor het ontkennen van de democratische vrijheden aan de burgers.
Hij gaat ook in op de houding van wereldleiders tegenover Iran en Ahmadinejad en het feit dat het volk Ahmadinejad niet als hun president ziet.
Akbar Ganji is een vooraanstaande Iraanse dissident en pro-democratische activist. Hij zat zes jaar in de Evin-gevangenis van Teheran voor zijn verslaggeving over schendingen van de mensenrechten in Iran.
Sinds zijn vrijlating in 2006 woont hij in de USA.
Hij heeft het boek "The Road to Democracy in Iran" (MIT Press, 2008). geschreven.
bron: CNN


Green Brief is niet gepubliceerd.





Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

4 comments:

Johan said...

Het christendom is dus kennelijk geen erkende godsdienst in Iran. Anders kan ik de uitspraak van Ahmadinejad met het erbovenstaande bericht niet rijmen.

christinA eijkhout said...

Het is wel erkend, maar wordt niet aangemoedigd.Lees: je mag niet van godsdienst veranderen.
Dus daar worden alle vonnissen op gemaakt.

Johan said...

Aha. Weet niets zinnings te zeggen op je blog van vandaag. Arrestaties en martelingen. Het gaat maar door ...

Anonymous said...

Volgens artikel 13 van de Iraanse grondwet behoren Christenen, Joden en Zoroastrians tot de officieel erkende godsdiensten in Iran. Er is een grote Armeense (dus christelijke) en een kleinere Assyrische gemeenschap die hun eigen kerken en scholen hebben en op hun compounds alcohol mogen drinken en ongesluierd (vrouwen) rond mogen lopen. Dit geldt ook voor de Joden.
Het probleem begint waar b.v. de Pinkstergemeente (Assemblies of God), die ook haar eigen kerken heeft in Iran, tracht Moslims te bekeren. Dat resulteert in honderden bekeringen per jaar en déze mensen raken -soms- in de problemen, want, zoals ChristinA zegt, een moslim mag niet overgaan tot een ander geloof. Loes