Friday, November 27, 2009

Iran: vast


Volgens IRNA is in de gevangenis van Amol een man opgehangen.
De man, Mohammad S. (ook bekend als Fattah) was veroordeeld voor het bezit van 472g heroine.
De leeftijd en de precieze datum van de executie zijn niet bekend gemaakt.
bron: iranhr.net


Gisteravond is in het programma Nova op de nederlandse televisie een interview met Mehdi Karroubi uitgezonden.
.

.


De iraanse regering heeft volgens Noorwegen de Nobelprijs van Shirin Ebadi in beslag genomen.
Het noorse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de award en het bijbehorende diploma samen met andere persoonlijke zaken uit haar bankkluis gehaald zijn.
De autoriteiten hebben ook de bankrekening van haar echtgenoot Javad Tavassolian bevroren.
bron: Reuters, AFP




Op 24 november is de aktie (fa) "I am Atefe"gestart. Atefeh Nabavi is de eerste vrouw die aan de eerste verkiezingsprotesten meedeed en is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.
De oproep is aan iedereen gericht die aan de protesten, met name die van 15 juni, meedeed, om hun bezwaar tegen een dergelijk zwaar vonnis op te schrijven.



Nahid Keshavarz en Sarah Imaninan leden van de onemillionssignaturecampaign, zijn in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht van handelen tegen de nationale veiligheid.
In het oorspronkelijke vonnis waren zij beiden tot voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.
bron: we change


De International Campaign for Human Rights in Iran meldt dat door het hele land studenten worden gearresteerd in opmaat naar 7 december, 16Azar, nationale studentendag.
Arrestaties worden gemeld uit Isfahan, Babol, Chaharmahal-o-Bakhtiari, Shiraz, Ilam, Kermanshah, Ghazvin, en in Tehran in Azad University, Tehran University, Amirkabir and Elm-o-Sanaat.
Er worden door de iraanse justitie geen inlichtingen gegeven over de reden van arrestatie of over de plaats van detentie.
Volgens het studentenblad van Amir Kabir zijn de afgelopen maand meer dan 60 studenten gearresteerd.
Een niet volledige lijst:

16 November: Lida Mohammadi, Sorveh Vaisi, Amaj Rahimi, Ahmad Esmaieli, en Pakhshan Azizi, zijn gearresteerd

17 November: Neda Eskandari en Khadijeh Ghahremani, studenten aan Shiraz University zijn gearresteerd.

19 November: Tenminste 18 studenten zijn gearresteerd gemeld in Teheran. Abbas Hakimzadeh was thuis gearresteerd. Zeven leden van de Liberal Students group, inclusief Sorena Hashemi, Alireza Mousavi, Farzan Raoufi, Sina Shokuhi, Alborz Zahedi, en Ehsan Dolatshah zijn gearresteerd, agenten van de inlichtingendienst vielen Ehsan Dolatshah’s huis aan.
Zes studenten van Alameh Tabatabai in Teheran, inclusief Hamid Ghahvechian, Alireza Mousavi, Ahmad Mirhaheri, Alireza Zargar, Amir Kazempour, Tina Shokuhi, en Yaser Masoumi, zijn gearresteerd in een coffee shop in Teheran.

Dezelfde dag zijn twee studenten, Rasoul Alinejad en Behrouz Faridi van de Azad University in Tabriz, gearresteerd.

20 November: Vierentwintig studenten aan de Ferdowsi University in Mash’had zijn gedagvaard voor de disciplinaire commissie voor deelname aan de protesten van 4 november.

22 November: Acht studenten in Mazandaran university zijn ieder veroordeeld tot 6 maanden gevangenis en 15 zweepslagen.De studenten zijn Milad Hosseini Koshtan, Ali Nazari, Siavash Safavi, Ali Donyari, Maziar Yazdani Nia, Shoaneh Merikhi, Ali Abbasi, en Rahman Yaghoubi.
Ook op 22 November, zijn 20 studenten aan de Gilan University gedagvaard voor de disciplinaire commissie voor een protest tegen de voormalig minister van cultuur Safar Harandi op 9 November, en 50 studenten aan de Azad university in Najafabad, provincie Isfahan zijn gedagvaard voor de disciplinaire commissie vanwege de demonstratie van 4 November.

23 November: Mehdi Arabshahi, is gedagvaard voor de Rechtbank in Teheran.
In Ilam zijn studenten gearresteerd, inclusief Arash Khandel, Morad Basereh.

Qazvin University: Payam Heydar Ghazvini, Farhad Fathi, en Saieed Sakakian zijn gearresteerd.
18 studenten aan de Shiraz University zijn in arrest. Banaie, Jalalli, Saied Rezaie, Zahedi, Zohourian, Aref, Pourfathi, Taheri, Safarpour en Poursultan zitten in Adelabad prison.
Dr. Masiholah Haghighatjou was gearresteerd op 4 November.
Ali Saleh Pour, Kazem Rezaie, Yahya Tavousi, Neda Eskandari, Khadijeh Ghahremani, Nazari, Shirvani, en Bagheri worden vastgehouden in een gevangenis van de inlichtingendienst.
Tien studenten van Shahr Kurd University in Chaharmahal-o-Bakhtiari zijn gedagvaard te verschijnen op het plaatselijk kantoor van de inlichtingendienst en 23 studenten zijn gedagvaard voor de disciplinaire commissie, vanwege het bijwonen van de protesten op 4 November.
bron: International Campaign for Human Rights in Iran


Green Brief

Enduring America



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Zelfs de Nobelprijs is niet veilig in Iran. Kan me niet voorstellen wat men daar nu mee wilt doen.

Anonymous said...

Men wil uitsluitend Shirin Ebadi en helaas ook haar man en haar zus (die tandarts is en in haar werk wordt gehinderd) het leven zuur maken. Het banktegoed van Shirins echtgenoot is ook bevroren, terwijl die man zich nooit met politiek heeft bemoeid. Mevrouw Ebadi is nu in Amerika en in nauw contact met de 3e Commissie van de VN Algemene Vergadering, die Iran rond 18 december weer in een Resolutie gaat veroordelen. Daarna wil zij terugkeren naar haar land, maar ik vrees dat zij zal worden gearresteerd. Zij is ongelooflijk moedig. Groet / Loes