Saturday, November 28, 2009

Iran: gebeurtenissen

In het environmental graffiti blog staat een artikel waarin met historische foto's de iraanse revolutie van 1979 wordt beschreven.
bron: environmentalgraffiti.com



Vrijdag is door de iraanse minister van buitenlandse zaken ontkend dat Iran de Nobelprijs van Shirin Ebadi in beslag heeft genomen.
Het noorse ministerie van buitenlandse zaken had dit donderdag verklaard en de iraanse zaakgelastigde op het matje geroepen uit protest.
Tevens hadden zij gezegd dat de echtgenoot van Ebadi gearresteerd en geslagen was. Op dit laatste werd door Iran niet ingegaan.
bron: nytimes.com



Behzad Nabavi, is voor een periode van 10 dagen vrijgelaten tegen een borg van $800.000.
Nabavi is een senior lid van Mujahedin of the Islamic Revolution Organization, een hervormingsgezinde groep die de uitslag van de verkiezingen ontkend.
Hij is tot 6 jaar gevangenis veroordeeld.
Shapoor Kazemi, de zwager van Mir Hossein Mousavi is ook tegen borg vrijgelaten.
Dit bedrag is niet bekend gemaakt.
bron: payvand.com



De krant Harana meldt dat zondag 22 november de zoon van martelaar Seyed Mojtaba Hashemi, Commander of Partisan Battles, Seyed Ruhollah Hashemi, samen met zijn vrouw in hun huis in Teheran gedood.
Beiden werden onthoofd.
Er is niet bekend wie verantwoordelijk voor deze aanslag is.
bron: ihrv.org


Abdollah Momeni, woordvoerder van de Alumni Association of Iran (Advar-e Tahkim Vahdait) is tot 8 jaar gevangenis veroordeeld in het eerste showproces.
Hij is op 21 juni gearresteerd en heeft sindsdien 1x naar huis mogen bellen. Toen zijn familieleden hem bezochten kon hij nauwelijks lopen, had kneuzingen onder zijn ogen en maakte een verwarde indruk.
Hij lijdt aan een gastroenterological kwaal en heeft nieruitval gehad gedurende zijn gevangenschap. Hij heeft medische verzorging nodig die hij in gevangenschap niet kan krijgen.
bron: ihrv.org


Op 23 november is in Isfahan de vrouwenrechtactiviste en lid van de Onemillionsignaturecampaign Mehrnoush Etemadi, gearresteerd door agenten van het ministerie van inlichtingen. Zij hebben haar huis doorzocht en persoonlijke zaken in beslag genomen. De reden voor de arrestatie is niet bekend.
bron: ihrv.org


Green Brief

Enduring America




Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Toch geloof ik die Iraanse minister van buitenlandse zaken niet ...