Saturday, January 23, 2010

Iran: verder

De staatstelevisie meldde dat bij een ontsporing van de sneltrein van Mashhad naar Tehran op het Azadvar station in Joqatai, zaterdag minstens 7 mensen om het leven zijn gekomen en 12 gewond, waarvan 4 ernstig.
Nadere bijzonderheden zijn nog niet bekend.
bron:thejakartapost.com


De studenten Alireza Firoozi en Soorna Hashemi zijn sinds begin deze week verdwenen.
Volgens berichten van het Committee of Human Rights Reporters, zijn de twee studenten begin deze week naar Tabriz vertrokken, maar verdwenen nadat zij daar aankwamen.
De afgelopen drie dagen zijn familieleden naar West-Azerbaijan gereisd maar de instanties wisten niets over hun verblijfplaats en zij hadden nergens bewijzen dat zij daar waren aangekomen, iets wat de familie erg ongerust maakt over de toestand van hun zoons.
bron: persian2english.com


15 kranten zijn bedreigd met schorsing wegens "verspreiden van ongepast materiaal: Tehran Emrooz, Bahar, Tose’e, Rouzan, Jahan-e Eqtesad, Ettelaat, Etemaad, Asrar, Jahan-e San’at, Mardomsalari, Arman-e Ravabet-e Omumi, Jomhouri, Poul, Farhikhtegan, en Afarinesh.
bron: enduringamerica.com



In Roozonline staat een rapport van Shirin Karimi over de slechte omstandigheden waarin de gevangenen van de Evinprison verkeren.
Alireza Beheshti, heeft een hartaanval gekregen, Hassan Ahmadian is naar het ziekenhuis gebracht met ernstige nierproblemen. De levens van Ebrahim Yazdi, Mohammad Maleki, Emadeddin Baghi zijn in gevaar. Alborz Ghasemi, die een levenslange gevangenisstraf uitzat voor moharebeh, is gestorven aan kanker van het spijstverteringskanaal omdat door gevangenisofficials hem medische hulp werd onthouden.Mohsen Safaei-Farahani mocht 5 dagen thuis doorbrengen nadat hij een borg van 7miljard Rial heeft gestort.
bron: roozonline


Monireh Rabiei, 32, is tot een gevangenisstraf van 5 jaar veroordeeld omdat haar familieleden in Camp Ashraf in Irak verblijven.
Zij lijdt aan ademhalingsproblemen en diverse allergieen, maar krijgt geen medische hulp. Zij is gemarteld gedurende de tijd dat zij in ward 209 van Evinprison zat en sinds zij is overgebracht naar ward 350 heeft zij geen toestemming warme kleren te dragen, hoewel ward 350 niet wordt verwarmd.Op 7 oktober werd zij beschuldigd van het beantwoorden van een telefoongesprek met haar oom in Camp Ashraf.
bron: persian2english.com


Drie vrouwenrechtaktivisten zijn in de afgelopen tijd ontslagen.
Saba Vasefi, researcher, mensenrecht- en vrouwenrechtaktiviste, die werkte aan de Shahid Beheshti University, is ontslagen bij haar werk aan de universiteit.
Samira Sadri, van het Policy-Making Council of Advare Tahkim Vahdat en vrouwenrechtaktiviste is geschorst als lerares. In december is zij ontslagen.
In november is Narges Mohammadi, een lid van Centre for Human Rights Defenders en vrouwenrechtaktiviste geschorst en in december ontslagen.
Ook universiteitsprofessoren worden ontslagen.
Seyed Morteza Mardiha, professor in de filosofie aan de Allameh Tabatabae’i University, is verwijderd van de universiteit.
Volgens JARAS is de beslissing onder grote druk van de president van de universiteit door de afdeling filosofie genomen.
bron: persian2english.com



Anonymous Iran

enduring america

Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Werkloos zijn in Iran lijkt me geen pretje.