Friday, January 22, 2010

Iran: weg

In Ardebil is volgens IRNA op 21 januari een man opgehangen.
De man werd niet bij naam genoemd maar is veroordeeld voor het vermoorden van een man in 2007.
bron: iranhr.ne


Door het harder optreden tegen sunnimoslems is in de provincie Khorasan Razavi zijn een aantal geestelijken gearresteerd die net hun opleiding in Pakistan hadden voltooid.
De namen zijn Moulavi Habib Hakimzadeh Kariz, Moulavi Sedigh Rashidi, Moulavi Abdulsatar Haydari, Moulavi Nourahmad Leghai, en Moulavi Abdulkarim Gol.
Dit is een maand geleden gebeurd en het is niet bekend waar zij zijn.
Na twee jaar hechtenis is Moulavi Abdulali Khayrshahi tot 9 jaar gevangenis in ballingschap veroordeeld.
bron: ihrv.org


De International Campaign for Human Rights in Iran vraagt onmiddellijke vrijlating van Ayatollah Mohammad Taqi Khalaji, die op 12 januari in Qom is gearresteerd en naar Evin prison in isolatie is overgebracht.Zijn famlie wordt met straffen bedreigd door de autoriteiten als zij iets over zijn arrestatie bekend maken.
Na de verkiezingen hebben hij en ook andere geestelijken, wijlen Ayatollah Hussein Ali Montazeri, Ayatollah Yusuf Sanei, Ayatollah Seyed Jalal Al-din Taheri en Ayatollah Seyed Ali Mohammad Dastgheib diverse toespraken gehouden waarin zij kritiek uitten op de houding van de regering na de verkiezingen.
Nadien is druk op hen uitgeoefend, o.a.door aanslagen van de bassij op hun kantoren. Ook worden zij door regeringsgezinde geestelijken via toespraken aangevallen.
bron: iranhumanrights.org



Sayyed Hassan Ahmadian,die werkte voor Mousavi is gisterochtend in Evinprison verdwenen.Ahmadian was in september bericht gekregen hadden dat hij op 20 januari naar een onbekende plek was overgebracht.Toen zij naar Evin kregen zij de verzekering dat hij in ward 209 zat.De volgende dag werd hen verteld dat hij niet langer daar was.
Navraag in ziekenhuizen heeft ook niets opgeleverd.
bron: persian2english



Zes politieke activisten in State Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad zijn gearresteerd na een klacht van een extremistische geestelijke, Roohollah Hosseinian, die hij kort voor het vrijdaggebed in Yasuj uitsprak.
Na verhoor zijn Mrs Sayyed Zia’oddin Reza Toghifi, directeur van de State’s Mojahedeen of the Islamic Revolution, Sayyed Reza Askari, hoofd van het Participation Front, en Ali Khajooy, directeur van State’s Islamic Association of Teachers, samen met Ghasem Yazdani, Latif Rastad en Hajir Tashakori, leden van het Participation Front woensdag gearresteerd.
bron: hra-iran.net



Op 18 januari is de schrijver, criticus en freelance journalist Mehdi Jalil-Khani, uit Zanjan gearresteerd.
Hij is voormalig redacteur van de Literature and Cultureafdeling van het geschorste weekblad Mehre Zanjan, voormalig hoofdredacteur van het verboden magazine Ashragh en voormalig lid van de directieraad van de Literary Association of Ashragh, Zanjan. Hij is ook zoon van Gholam Hossein Jalil-Khani, een volksvertegenwoordiger voor Zanjan tijdens het Vijfde Parlement.
Hij is aangeklaagd voor belediging van de leider en het veronzekeren van de openbare mening.
Hij is na 24 uur tegen borg vrijgelaten.
bron: hra-iran.net




Anonymous Iraan

Green Brief 90


enduring america


Iran in de wereldpers


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Een verdwenen gevangene. Hij kan toch moeilijk zomaar de deur zijn uitgelopen.

christinA eijkhout said...

In Iran "verdwijnen" mensen zomaar, ook uit gevangenissen.