Thursday, March 25, 2010

Iran: gevangen


Human Rights Watch meldt (fa) woensdag dat iraanse media, justitie en veiligheidskrachten de afgelopen weken een gezamenlijke aanval op mensenrechtgroepen hebben geopend onder het voorwendsel het land tegen "cyber warfare" te beschermen.
De autoriteiten hebben mensenrechtactivisten gearresteerd, websites gesloten en beschuldigen hen van samenwerken met buitenlandse geheime diensten.
Zij meldden 13 maart dat er een spionagenetwerk van mensenrechtorganisatie die werken onder de naam "Iran Proxy" is opgerold, inclusief het Committee of Human Rights Reporters, het Center for Defense of Human Rights, en Human Rights Activists in Iran.De namen van de gearresteerden zijn niet bekend gemaakt.
De organisaties hebben ontkend.
bron: hrw.org



De afgelopen 3 maanden zijn er mee dan 181 mensenrechtschendingen in Kurdistan gemeld.
Volgens Kurdestan-o Kurd News Agency,hebben afgelopen winter minstens 25 mensen het leven verloren door mensenrechtschendingen van de regering. 21 van de gemelde gevallen ging over handelaren die aan de grens woonden.
Er zijn 110 koerdische studenten in deze periode gearresteerd. Er zijn nog zeker 143 andere gevallen van vervolging gemeld.
17 koerden zijn terdood veroordeeld en wachten op executie.
bron: persian2english



In de gevangenis van Mahabad is Jafar Afshari sinds 17 maart in hongerstaking uit protest tegen het "open einde"van zijn straf en het feit dat hij niet met verlof mag. Hij is tot twee jaar gevangenis veroordeeld op aanklacht van het helpen ontsnappen van een andere gevangene.
bron: RAHANA


Mansour Miri-Kalaniki, uit Urmia, staflid van de campagne van Mir Hossein Mousavi verdween op 17 juli 2009 en het is niet bekend waar hij zich bevindt.
Zijn vader, Ali Miri-Kalaniki is ook gearresteerd en bevindt zich in de gevangenis van Urmia.
bron: RAHANA







anonymous Iran

enduring america

Iran in de werelpers



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Het blijft dus uitermate moeizaam om aandacht voor mensenrechten te vragen in Iran.

Anonymous said...

Inderdaad, het blijft moeizaam. De pers heeft, als het Iran betreft, hoofdzakelijk aandacht voor het nucleaire dossier. Er ligt van mij al drie weken een opiniestuk over de Bahá'ís in Iran bij een Nederlandse krant. Met enig geluk wordt het rond 10 april geplaatst wanneer de rechtszaak tegen de leiding van de Bahá'ís wordt voortgezet. Maar zeker is dat niet.
Groet / Loes

christinA eijkhout said...

Eigenlijk is dat schandalig. Er gebeuren echt veel mensenrechtschendingen waar blijkbaar niemand in geinteresseerd is.