Tuesday, March 30, 2010

Iran: verder

Over de eventuele inspanningen van nederlandse zijde om iets te doen aan het lot van Vahik Abrahamian, 44 een pastor met dubbele nationaliteit die, om bij zijn bejaarde moeder en familie te zijn en zijn beroep uit te kunnen oefenen er voor gekozen heeft in Iran te wonen en daar op 20-2-2010 is gearresteerd,is niets bekend.
Meer nog, ook in de nederlandse media wordt niets over deze zaak geschreven.
Iedere dag zal ik dit punt in dit blog blijven herhalen, totdat anderszins iets bekend wordt.




Maryam Zia, die in hongerstaking was gegaan en naar de gevangeniskliniek van Evinprison was vervoerd is vrijgelaten nadat gevangenisdokters haar ongeschikt voor voortzetting van haar gevangenschap hebben verklaard.
bron: RAHANA



Mensenrechtactivist Abdolreza Ghanbari, een leraar die op 13 januari is gearresteerd , is door rechter Salavati van branch 15 van het Revolutionary Court ter dood veroordeeld door op de aanklacht van moharebe en banden met verschillende groepen.
Afgelopen maanden heeft rechter Salavati verschillende doodsvonnissen gewezen waarvan er twee (Mohammad Reza Ali Zamani en Arash Rahmanipour),zijn uitgevoerd.
bron: persian2english


Amnesty International schrijft dat alle tekenen er op wijzen dat Iran de doodstraf gebruikt als instrument om politieke onrust tegen te gaan, de bevolking te intimideren en dissidenten de mond te snoeren.
Het aantal executies is ten tijde van de massaprotesten sterk gestegen.Tijdens de acht weken die lagen tussen de verkiezingen in juni en de herinstallatie van Ahmadinejad als president zijn 112 mensen geexecuteerd.
bron: amnestyusa.org




Sinds 28 maart is het drinkwater in de Gohardashtgevangenis afgesloten.De gevangenis is niet aangesloten op de waterleiding, maar krijgt het water via een bron waaruit omstreeks 9 maart sterk vervuild water kwam.De afdelingen 4 en 5 en de vrouwenafdeling hebben sterk vervuild en ondrinkbaar water gekregen waardoor veel gezondheidsproblemen zijn ontstaan.
bron: RAHANA




Meer dan negen maanden na de verkiezingen zitten vijf leden van de Council to Defend the Right to Education nog steeds in de gevangenis en sommigen zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
De groep is in 2007 opgericht door een aantal geschorste studenten en studenten met een ster.
Voor de verkiezingen hebben leden van de groep bij diverse demonstraties tegen Ahmadinejad's plannen gedemonstreerd.
Na de verkiezingen werden 10 leden gearresteerd.
Zia Nabavi is veroordeeld tot 15 jaar en 74 zweepslagen, hij is geslagen in de gevangenis en heeft de aanklachten altijd ontkend.
Volgens berichten is zijn zaak niet naar een van de rechtbanken voor hoger beroep doorgezonden en zijn familie is niet in staat om de borg van $500.000 te betalen.
Majid Dorri is in januari door branch 26 van het Revolutionary Court veroordeeld tot 11 jaar gevangenis.
Mahdieh Golroo zit sinds 3 december gevangen. Haar zaak wordt ook behandeld door branch 26.
Shiva Nazar Ahari zit al bijna 100 dagen gevangen.In oktober was zij op borg vrijgelaten na 102 dagen gevangenschap.
Peyman Arefi werd 18 juni in de provincie Gilan gearresteerd. Hij was op borg vrijgelaten maar op 16 maart weer gearresteerd.
Hij zit nu in de Evinprison een gevangenisstraf van 18 maanden en 74 zweepslagen uit.
Hesam Salamat, Saeed Jalalifar, Zahra Tohidi, en Alireza Khoshbakht zijn de afgelopen maanden ook gearresteerd .
bron: persian2english.com

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Een hongerstaking wil dus toch nog wel eens helpen. Het Amnesty-rapport is eigenlijk een open deur ...