Wednesday, April 21, 2010

Iran: autoriteiten

Keyvan Goudarzi, derdejaars Mathematics student van Iranshahr university in Kermanshah is onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen.
Medestudenten vonden zijn lichaam naast de telecommunicatietoren bij de keukens.
Universiteitsofficials hebben eerst geprobeerd de vondst af te doen als zijnde het lichaam van een arbeider die een elektriciteitsschok kreeg, later zeiden zij dat Goudarzi zelfmoord heeft gepleegd.
Getuigen zeiden dat zijn gezicht ernstig beschadigd was.
Goudarzi was tijdens de campagne van Mousavi een aktief medewerker.
bron: astreetjournalist.com


De International Campaign for Human Rights in Iran meldde 20 april dat drie leden van een gezin en twee van hun kennissen na een oneerlijk proces met zwakke bewijzen ter dood zijn veroordeeld.
Motahareh Bahrami en Mohsen Daneshpour Moghaddam (man en vrouw) en hun zoon Ahmad Daneshpour, zijn samen met twee van hun vrienden, Rayhaneh Haj Ebrahim en Hadi Ghaemi (geen familie van de gelijknamige directeur van International Campaign for Human Right) ter dood veroordeeld.
Deze vijf gevallen en dat van de ook ter dood veroordeelde Abdolreza Ghanbari zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de beklaagden videos en fotoos verzonden hebben naar de Mojahedin-e Khalq (MKO).
De andere zoon van het gezin,Meysam Daneshpour vertelde tegen Roozonline dat zijn broer en ouders thuis waren gearresteerd tijdens de Ashuraprotesten.
Tijdens een interview met de Campaign bevestigde hij de ter dood veroordelingen en zei dat zijn familie gedurende het proces geen toegang tot een advocaat heeft gehad en dat het vonnis niet officieel aan hem bekend is gemaakt. Ook hebben zij twee maanden geen bezoek mogen ontvangen.
Gedurende de beroepsprocedure is Mohammad Sharif, een vooraanstaand mensenrechtadvocaat er in geslaagd de beschuldigden te vertegenwoordigen en beroep te vragen voor Motahareh Bahrami, Rayhaneh Haj Ebrahim, Hadi Ghaemi, bij Branch 36.
De vonnissen voor Mohsen en Ahmad Daneshpour waren echter al doorgezonden en bevestigd door branch 36, voor Sharif de verdediging op zich kon nemen.
Volgens de advocaat zijn zij aangeklaagd voor “opzettelijke samenwerking met de MKO,” “bijeenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het regime in het belang van vijanden”.
Het bijbehorend bewijs bestaat uit een reis van de ouders naar Irak om een andere zoon, die lid is van de MKO te bezoeken, en het versturen van videoos en fotoos naar de MKO en het deelnemen aan demonstraties.
In een gelijksoortig proces is de 47-jarige leraar Abdolreza Ghanbari ter dood veroordeeld.
Een advocaat die politieke gevangenen verdedigt vertelde aan de Campaign dat het als de autoriteiten iemand beschuldigen van lidmaatschap van een oppositiegroep het onmogelijk gemaakt wordt voor de media, advocaten of de familie van de beklaagden iets over de zaak te publiceren.Dit geeft de autoriteiten de vrije hand om zware straffen te eisen om critici en dissidenten af te schrikken.
International Campaign for Human Rights in Iran veroordeelt met klem de uitgifte van straffen op basis van ongegronde aanklachten met als gevolg executies die gericht zijn op het onderdrukken van afwijkende meningen.
bron:iranhumanrights.org

Op 22 april begint Iran met een drie-daagse oefening in de Perzische Golf.
Hieraan zullen grond- en lucht-troepen en de marine mee doen.De oefening is bedoeld voor "veiligheid in de Perzische Golf, Straat van Hormuz en de Golf van Oman."
Ook raketten zullen worden getest.
Bijna 40% van de olieschepen op zee passeert de Perzische Golf.
bron: rferl.org






anonymous Iran

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Hopen dat zo'n olieschip niet door een losvliegende Iraanse raket wordt getroffen.

christinA eijkhout said...

:)
Daar heb ik niet eens aan gedacht.