Wednesday, April 28, 2010

Iran: iets

Op de site van radio nederland wereldomroep staan twee filmpjes waarin aandacht wordt gevraagd voor politieke gevangenen in het buitenland.

Een van de gevangenen is de iraanse nederlander Abdullah Al-Mansouri, die sinds mei 2006 in Iran gevangen zit.
Hij is de voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO). De Ahwazi Arabieren zijn een achtergestelde etnische minderheidsgroepering in Iran . De ALO streeft naar een zelfstandige staat voor Arabieren afkomstig uit de Al-Ahwaz regio. Al-Mansouri is in een proces achter gesloten deuren tot 30 jaar gevangenis veroordeeld.
Het is nog steeds niet duidelijk waar hij gevangen wordt gehouden.
Hij heeft sinds mei 2006 maar eenmaal met een delegatie uit Nederland mogen spreken.
In de film een interview met zijn zoon Adnan.
bron: rnw.nl


De site Only Democracy in Iran bericht dat Human Rights and Democracy Activists in Iran melden dat de iraans-nederlandse Zahra Bahrami op Ashura, 27 December 2009 is gearresteerd en sindsdien in isolatie in Ward 209 van de Evin prison zit.Gedurende deze tijd heeft zij geen bezoek mogen ontvangen en haar familie is bedreigd om niets over haar arrestatie bekend te maken.
Zij is een van de vele onbekende gevangenen die op het ogenblik in Ward 209, 240 en 2A van de Evin prison zitten.
De voornaamste aanklacht tegen Zahra Bahrami is handelen tegen de nationale veiligheid in Iran.Zij heeft geen advocaat toegewezen gekregen.
Human Rights and Democracy Activists in Iran heeft de volgende organisaties geinformeerd over de gevangenschap van Zahra Bahrami: High Commissioner for Human Rights, Human Rights Commission, Europe Union, Amnesty International, Speciale Rapporteur on arbitrary arrests and women of the United Nations, Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er staat een voorbeeldbrief op de site die aan minister Maxime Verhagen verstuurd kan worden.
bron: onlydemocracy4iran.com


Advarnews meldt dat Hossein Mojahed, de secretaris-generaal van de Hamedan Civil Society Party is veroordeeld tot 1 jaar gevangenis. Masoumeh Cheraghi, Javad Vafaei en Peyman Ziraki, drie andere leden van het partijbestuur zijn veroordeeld tot ieder 6 maanden gevangenis.
bron: RAHANA



Op 22 april is de koerdische activist Habibollah Golparipour door een revolutionary court in Mahabad ter dood veroordeeld. Hij is 6 maanden geleden gearresteerd.
Volgens Human Rights Activists News Agency was hij onder meer aangeklaagd voor 'vijandschap met god door propagandaaktiviteiten" en "lidmaatschap van een oppositiegroep".
bron: rferl.org



Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi hebben beiden opgeroepen om op 12 juni, de eerste verjaardag van de verkiezingen te protesteren.Zij betreurden ook het economisch beleid en de gevangenisstraffen voor hervormingsgezinden.Maandag hebben zij een gesprek met elkaar gevoerd.
bron: washingtonpost.com



anonymous iran

enduring america

Iran in de wereldpers

Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Alweer bijna een jaar verder en nog geen stap verder in Iran.