Sunday, June 20, 2010

Iran: na een jaar

Vanmorgen is in de Evingevangenis van Teheran de leider van Jundullah opgehangen.
Abdolmalek Rigi (26) was veroordeeld voor moharebe, kidnapping, moord, gewapende roofoverval, propaganda tegen de autoriteiten, en banden met buitenlandse inlichtingendiensten en andere groepen.
bron: BBC, iranhr.net



Ebrahim Raisee, plaatsvervangend hoofd van justitie zei dat de iraanse justitie rechtbanken en andere magistraten opdracht heeft gegeven om politie volledig te ondersteunen in de crackdown op "bad hijabs" en alle andere tekenen van sociale corruptie.
bron: RAHANA



De familie van Azam Vasimeh heeft al 10 dagen niets meer van haar gehoord en maakt zich erge zorgen over haar gezondheid.Volgens de familie heeft zij hart-en maagproblemen. Ondanks hun verzoek is de aanklager niet bereid hen te ontmoeten.
bron: RAHANA


Op 28 juni zal de hoorzitting van de vrouwenrechtactiviste Mahboubeh Karami worden gehouden.
Sinds 3 maart zit zij gevangen op aanklacht van het deelnemen aan illegale vergaderingen en het lidmaatschap van de onemillionsignatures campaign.
Zij is reeds 6x eerder op deze aanklacht gearresteerd, maar steeds vrijgesproken.
bron: RAHANA



Dozijnen arbeiders van de Sanandaj Dam zijn in staking gegaan uit protest tegen het niet uitbetalen van hun loon.
Sinds december hebben 300 arbeiders geen loon meer ontvangen. Tenminste 15 arbeiders zijn ontslagen zonder loon te ontvangen.
bron: RAHANA

Een jaar na de dood van Neda Agha Soltan, 27 is haar moordenaar door de iraanse justitie nog niet voor het gerecht gebracht.
Doordat haar dood door een voorbijganger in een videoclip is geregistreerd, is zij tot symbool van de iraanse protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen geworden.
De regering heeft aldoor ontkend dat haar dood is veroorzaakt door de Basij en hebben in plaats daarvan de schuld gegeven aan reeksen mensen en organisaties, inclusief de BBC, CNN, CIA, en zelfs de arts die haar trachtte te helpen toen zij was neergeschoten.
Amnesty International vraagt nogmaals Iran om door een onafhankelijke commissie de doden en het misbruik van na de verkiezingen te onderzoeken, inclusief de omstandigheden die tot Neda's dood hebben geleid.
Tevens verzoekt zij Iran om mensenrechtfunctionarissen van de UN toe te laten.
Het Amnesty International Juni 2010 rapport inzake Iran: Van protest naar gevangenis: Iran one year after the election (AI Index Number: MDE 13/062/2010; 9 June 2010).
bron: amnestyusa.org


enduring america



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Meten met twee maten. De ene moordenaar wordt wel opgepakt en veroordeeld, de ander niet.