Tuesday, June 22, 2010

Iran: reden

Op de site Democratic Republic of Iran staat een vertaling van boetes die uitgeschreven zijn door de "moraalpolitie" in Iran.
De vergrijpen zijn:

Bril in het haar: 180.000 rials
kort jasje: 250.000 rials
nagellak: voor iedere vinger: 5.000 rials
make-up: 250.000 rials
Licht haar (afhankelijk van de kleur): van 500.000 tot 1.500.000 rials.
Wettelijk zijn vrouwen in Iran verplicht volledig bedekt met een sluier te lopen en mannen en vrouwen die niet met elkaar zijn gehuwd mogen ook niet met elkaar omgaan.
Er is de afgelopen weken door de moraalpolitie in het hele land streng opgetreden.
President Ahmadinejad heeft eerder deze maand gezegd dat hij tegen dergelijke akties is.Dit heeft ongenoegen gewekt bij andere hardliners en geestelijken, die kritiek op hem hebben omdat hij tegen de politiecrackdown is.
bron:bdroi.wordpress.com



De supreme leader is er fel op tegen dat de gearresteerde studenten worden vrijgelaten.
De vrouw van Mehdi Karroubi, Fatemeh, had dit voorgesteld.
Volgens berichten zei hij dat hij verrast is door deze suggestie, en als iemand schuldig aan een overtreding is, dan moet hij worden geconfronteerd. Als zij onschuldig zijn dan zullen ze vanzelfsprekend worden vrijgelaten.
Bij de aanval op de campus van de universiteit van Teheran na de verkiezingen zijn volgens officiele cijfers 91 studenten gearresteerd, de oppositie daarentegen spreekt van enige honderden.
bron: astreetjournalist.com


Zes dagen na de arrestatie van de journalist en lid van de Defenders of Human Rights Center (DHRC), Abdolreza Tajik heeft zijn familie nog steeds geen informatie over zijn toestand gekregen.
De International Campaign for Human Rights in Iran heeft ontdekt dat de gelijktijdige arrestatie van Narges Mohammadi en Abdolreza Tajik, beiden lid van de DHRC, in direct verband met de tv-uitzending waarin het hoofd van de DHRC, Shirin Ebadi, werd zwartgemaakt.
bron: en.irangreenvoice.com

Op 10 juni zijn in Shiraz 8 studenten gearresteerd. Volgens hun advocaat hadden zij toestemming om voor Tooseh Melli een seminar te organiseren.
De gearresteerden zijn: Farshid Rezazadeh, manager van Tose’eh Melli publication, Hamideh Moradi, redacteur bij het blad, Mehrdad Razmjooyi, Atena Alavi, Najmeh Sotoodeh, Payman Hajizadeh, en Masoud Shams. Er zijn ook berichten dat andere studenten zijn gearresteerd , maar het aantal is onbekend.
bron: persian2english



360 gemeentewerkers in de stad Abadan zijn op 10 juni in staking gegaan. Zij hebben al enige maanden geen loon ontvangen.



De bakkerijmedewerkers in de koerdische stad Saghez hebben hun strijd om hun loon en contracten gewonnen en een einde aan de staking gemaakt.
bron: iranlaborreport.com

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Voor een goed begrip: hoeveel rials gaan in één euro?

Anonymous said...

Date Euro Iraanse Rial

maandag 21 juni 2010 1 EUR = 9995,9746 IRR

zondag 20 juni 2010 1 EUR = 9962,5312 IRR

Deze cijfers heb ik van het Internet geplukt.

Groet / Loes

Johan said...

Wat zouden we zonder jou moeten Loes :-)?