Monday, August 23, 2010

Iran: de bekende weg

Op 22 augustus 2010 berichtte de krant Kayhan dat in de gevangenis van Isfahan drie mannen zijn opgehangen.
Akbar Z. (33), veroordeeld voor het bezit van 826 gram crack en 108 gram opium, SHah S. (38), een Afghaan, veroordeeld voor het handelen en het bezitten van 2 kilo crack en Hamidreza H. (28) veroordeeld voor het bezit van 1450 gram en de verkoop van kilo's crack, en verslaving.
bron: iranhr.net


Na niet officieel bevestigde berichten over de mogelijke doodstraf voor de nederlands/iraanse Zahra Bahrami hebben het nederlandse ministerie van buitenlandse zaken en Amnesty International hun bezorgdheid uitgesproken.
Een woordvoerder van buitenlandse zaken deelde mee dat hoewel Bahrami reeds 8 maanden geleden werd gearresteerd, de familie pas op 23 juni 2010 de nederlandse autoriteiten inlichtte.
De afgelopen maanden is getracht inlichtingen te krijgen van de iraanse autoriteiten, maar tot nu toe tevergeefs.
Een extra vertraging was dat er geen geboortedatum of andere officiele gegevens bekend zijn bij de nederlandse autoriteiten.
Een petitie staat hier


Het Committee of Human Rights Reporters (CHRR) bericht dat de nicht van de politieke gevangene Javid Lari een brief heeft geschreven waarvan hier de engelse vertaling.
Lari is door branch 15 van het revolutionary court ter dood veroordeeld wegens moharebeh(oorlog voeren tegen god) en Mofsed-Fel-arz (het verspreiden van corruptie op aarde).
Hij was eerst beschuldigd van "handelen tegen de nationale veiligheid"een beschuldiging die door judge Salavati veranderd werd in moharebeh, waardoor hij ter dood is veroordeeld "zonder de mogelijkheid tot amnestie".
bron: persian2english


Op 22 augustus 2010 zijn Hassan Asadi Zeidabadi en Ali Jamali, twee leden van Advare Tahkim Vahdat (Office for Consolidating Unity), gearresteerd.
Zeidabadi heeft in september 2009 40 dagen gevangen gezeten en Jamali is de afgelopen weken bedreigd na gedagvaard te zijn.
Ahmad Zeidbadi, het hoofd van Advare Tahkim, Abdollah Momeni, de woordvoerder en Ali Malihi, het hoofd van de afdeling Public Relations zijn andere leden van Advare Tahkim die op het ogenblik gevangen zitten.
bron: HRHI


Parlemannews schreef dat een commissie ingevolge artikel 90 is ingesteld om een voorstel te maken dat de Guardian Council voortaan toezicht heeft op alle handelingen van parlementsleden, ook na de oorspronkelijke keuring van kandidaatparlementsleden.
Dit betekent dat de Guardian Council de macht heeft alle handelingen en uitspraken van parlementsleden te controleren en als de Guardian Council zou besluiten dat een handeling of opmerking niet in overeenstemming is met de politiek van de Council, zij betreffend parlementslid ieder ogenblik kan verwijderen.
bron: droi.wordpress.com

enduring america


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Niet erg handig van die familie.

Anonymous said...

Het verbijstert mij steeds dat iemand wordt opgehangen voor het BEZIT van minder dan een kilo crack en iets meer dan 100 gram heroine. Ik veronderstel dat er bij zulke executies meer achter zit.
Groet / Loes

christinA eijkhout said...

In de originele tekst staat "keeping", maar het is wel een iets andere term dan de laatste jaren gebruikelijk was.