Sunday, October 24, 2010

Iran: isolatie

Op uitzendinggemist staat een in Nederland uitgezonden documentaire over de rol en strijd van de vrouwenbeweging in Iran.
Lion woman



In de gevangenis van Yazd is op 22 oktober de hand van een man geamputeerd.De man, M. (32) was veroordeeld voor roof. De amputatie werd in het bijzijn van andere gevangenen die ook voor beroving zijn veroordeeld gedaan.
In de stad Sosangerd, provincie Khuzestan is op 16 oktober een man gegeseld. De man was veroordeeld voor roof.
bron: iranhr.net


De gezondheid van de mensenrechtactivist Mohammad Sadigh Kaboodvand is tengevolge van hartproblemen, prostaat en bloedsomloopklachten in kritieke toestand.Tengevolge van een eerdere hartaanval en verstopte bloedvaten loopt zijn leven ernstig gevaar.Gevangenisartsen hebben gemeld dat hij buiten de gevangenis behandeld moet worden, in plaats daarvan worden hem sterke tranquilizers gegeven waardoor hij constant verdoofd en duizelig is.
Mohammad Sadigh Kaboodvand werd op 1 July 2007 gearresteerd en aangeklaagd voor het oprichten van de “Kurdistan Human Rights Agency” en is veroordeeld tot 11 jaar gevangenis. Hij zit in ward 350 van Evin prison.
bron: HRHI



De mensenrechtadvocate Nasrin Sotoudeh mag nog steeds geen bezoek ontvangen en contact hebben met haar familie.Een maand geleden is zij in hongerstaking gegaan. Sinds 4 september zit Nasrin Sotoudeh in isolatie in ward 209 van Evin prison en zij is op 25 september in hongerstaking gegaan. Sindsdien heeft zij slechts een 3 minuten durend telefoongesprek met haar man mogen hebben.
bron: HRHI


Afshin Baymani is aangeklaagd voor samenwerking met oppositie organisaties en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
Op 3 oktober is hij op bevel van Kermani en Faraji, de leider en deputy van het Department of Information van de Gohardashtgevangenis in eenzame opsluiting geplaatst.
Sindsdien wordt hij gemarteld en mag geen contact hebben met zijn familie.
bron: HRHI



De gevangenisstraf voor de Ashuragevangene Seyyed Navid Kamran is in hoger beroep bevestigd.
Hij is veroordeeld door de 26e branch van de revolutionary court van judge Pirabbas tot 33 maanden gevangenis en 75 zweepslagen.
De aanklacht waren misdaden tegen de nationale veiligheid en het verstoren van de openbare orde. Tijdens de verkiezingen was hij activist voor de website van de “Association of Mousavi Supporters.” De naam is later veranderd in “Association of Green Movement Supporters.”
bron: HRHI

wekelijkse updates

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

3 comments:

Johan said...

Gelezen. Vandaag niet zo snel een opmerking paraat.

Anonymous said...

Ze weten van gekkigheid niet meer waar ze het moeten zoeken
http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3267146.ece/Iran_legt_universiteiten_restricties_op.html
Maar wel westerse kennis opdoen voor kernreactoren en rakettechnologie.
Hoe dan ook het regime ondervindt kennelijk steeds meer druk.

Anton

christinA eijkhout said...

Ja, dat is te merken aan vreemde beslissingen op allerlei gebieden.
Maar hoe meer in het nauw, hoe gevaarlijker ze worden , en er is nog steeds niemand naar voren die een leider naar democratie zou kunnen zijn.