Monday, October 25, 2010

Iran: Vakilabad Prison Mashad

De International Campaign for Human Rights in Iran berichtte vandaag dat de iraanse justitie onmiddellijk een moratorium op alle executies in de Vakilabad Prison in Mashad moet instellen en transparentie geven over alle berichten van buitensporige executies in deze gevangenis.
ICHRI ontvangt steeds meer rapporten over onaangekondigde groepsexecuties van gevangenen.
Betrouwbare bronnen melden dat gedurende het agelopen jaar ontelbare executies hebben plaatsgevonden en dat meer dan 600 personen in de dodencellen zitten.
Autoriteiten melden dat op 12 oktober 10 executies zijn uitgevoerd, deze cijfers zijn veel lager dan de aktuele cijfers.
Er worden geen namen bekend gemaakt van de geexecuteerden en exgevangenen vertellen dat er door de autoriteiten geprobeerd wordt de executies geheim te houden.
Familieleden, advocaten en de gevangenen zelf krijgen geen geschreven bericht over de ophanden zijnde executie, laat staan dat zij aanwezig mogen zijn.


De dag na de executie worden de lichamen afgeleverd en de familie moet voor de gebruikte strop betalen.
Zo worden op de dag voor de executie alle telefoonlijnen afgesloten zodat niemand naar buiten kan waarschuwen en de gevangenen worden verzameld.
De gevangenen weten niet wie geexecuteerd gaat worden totdat via een luidspreker de namen worden omgeroepen waarna zij worden afgevoerd.
bron: iranhumanrights.net


Jalayer Vahdat en Sima Eshraghi twee bahai uit Mashhad zijn overgebracht naar de Vakilabad Prison om hun gevangenisstraf van 5 jaar uit te zitten.
De aanklachten waren anti-regime propaganda, handelen tegen de nationale veiligheid en godslastering.
Ook Davar Nabilzadeh, Nahid Ghadiri, Nasrin Ghadiri, Rozita Vaseghi, Hooman Bakhtavar, Kaviz Nouzdahi en Sima Rajabian, andere bahai zitten voor dezelfde aanklacht een gevangenisstraf van 2-5 jaar uit.
bron: HRHI

mensenrechtschendingenrapport deel 2, week van 18 oktober 2010

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

'de familie moet voor de gebruikte strop betalen'. Dat is wel zeer ver doorgevoerde efficiƫntie.

christinA eijkhout said...

Dat is psychische intimidatie, geen efficiency.