Saturday, October 30, 2010

Iran: vastzitten

Politieke activist van Iran Democratic Party Mansour Faraji is door de 36th branch of the Revolutionary Court veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijk, 30 zweepslagen en $300 boete.
Hij was aangeklaagd voor anti-regime propaganda door het publiceren van verklaringen en het oprichten en lid zijn van Iran Democratic Party.
Hij werd ook tot een boete van $300 en 30 zweepslagen veroordeeld voor het illegaal verlaten van het land, het gebruik van vervalste papieren en het bezit van een satellietschotel.
bron: HRHI


Een Bahai-inwoner van Teheran, Farid Rohani die tijdens de Ashuraprotesten was gearresteerd, is opgeroepen om op 11 december te verschijnen voor het revolutionary court.
Hij was 3 december 2009 tezamen met een aantal anderen gearresteerd en op 28 februari tegen betaling van een borg tijdelijk vrijgelaten.
De aanklachten zijn handelen tegen de nationale veiligheid, godslastering, het verstoren van de openbare orde en propagandamateriaal aan buitenlanders verstrekken.
bron: HRHI


Hadi Shafaei een professor in Engels aan de Bojnourd Azad university is opgeroepen om zijn gevangenisstraf uit te zitten.
Hij werd oorspronkelijk veroordeeld tot 3 jaar gevangenis voor het beledigen van de Supreme Leader en handelen tegen de nationale veiligheid, maar is in beroep vrijgesproken van het handelen tegen de nationale veiligheid.
bron: HRHI


De gevangene Mohammad Ali Mansouri, is dinsdag door veiligheidsagenten uit de Gohardasht Prison opgehaald en naar een onbekende plaats overgebracht.Er zijn berichten dat het mogelijk is dat hij in isolement naar ward 1 is overgebracht waar hij onder druk gezet en gemarteld wordt.
Hij was in september 2009 gearresteerd en na 10 maanden berecht voor moharebeh(oorlog tegen god). Hij werd veroordeeld tot 17 jaar gevangenis in ballingschap in de Rajaei Shahr prison.
bron: HRHI

wekelijkse update deel 1, week van 25 oktober

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Je kunt om de gekste redenen worden vastgezet.

christinA eijkhout said...

Ja, dat is trouwens een kenmerk van bijna iedere dictatuur. Alles wat een machthebber onwelgevallig is, kan als reden voor arrestatie worden beschouwd.