Tuesday, October 26, 2010

Iran: vervolgd

Saeed Malekpour, 35 een webdesigner uit Toronto, Canada heeft gestudeerd aan de Sharif Industrial University in Teheran en werkte voor Iran Khodro, Garma Felez, en het Razi Research Center.
Op 4October 2008 is hij op Vanak Square (in Teheran) door agenten in burger die zich niet hebben geidentificeerd, gearresteerd. Hij is gedwongen een valse bekentenis op televisie te doen.
Tijdens zijn arrestatie is hij geslagen en gedurende de verhoren is hij gemarteld.
Hij heeft 3 onduidelijke rechtzittingen gehad waarbij hij niet vertegenwoordigd mocht worden door een advocaat en het is mogelijk dat de doodstraf tegen hem wordt geeist.
De aanklachten zijn internet gerelateerd, handelen tegen de nationale veiligheid door het ontwerpen en beheren van websites met "adult content", handelen tegen het regime, en beleding van de islam en belediging van de Supreme Leader en de President.
E-mailverzoek
bron:persian2english


De vrouwenrechtactiviste en journaliste Zhila Baniyaghoub is ook in hoger beroep veroordeeld tot 1 jaar gevangenis en een verbod van 30 jaar om te werken als journalist.
Zij heeft voor haar werk de afgelopen jaren Courage in Journalism Award, Freedom of Speech Award en de Best Blogger Prize of the Reporters without Borders gehad.
bron: HRHI

De journalist, en hoofdredacteur van Bist-Saleha magazine, Mohammadreza Moghiseh, een lid van het comite dat na de verkiezingen is gevormd voor de gearresteerden en slachtoffers, is 24 oktober gearresteerd en naar een onbekende plaats overgebracht.
Hij was eerder tot 6 jaar gevangenis veroordeeld.
bron: HRHI


Volgens Mokhtiar newsagency is Dalir Roozgard die enige tijd geleden door security agents in Saghez werd gearresteerd, overgebracht naar de Saghez Central Prison. Hij wordt aangeklaagd voor samenwerking met antiregeringsgroepen.
bron: HRHI




Mensenrechtactivist Koohyar Goodarzi, die sinds december 2009 in Evinprison gevangen zit en tot 1 jaar gevangenis was veroordeeld, wordt 2 maanden voor zijn vrijlating opnieuw verhoord en bedreigd met een nieuwe aanklacht.
bron: HRHI


EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Wat mag eigenlijk wel in Iran?

christinA eijkhout said...

Alles mag, zolang het maar in je eigen huis gebeurt en niemand er iets van weet.