Monday, November 01, 2010

Iran: onwettig

De advocaat en lid van Defenders of Human Rights Center Mohammad Seifzadeh is zaterdag veroordeeld tot een verbod van 10 jaar om als advocaat te werken en een gevangenisstraf van 9 jaar voor het handelen tegen de nationale veiligheid en het oprichten van het Defenders of Human Rights Center.
In een interview met Radio Farda zei hij dat het gewezen vonnis onwettig is gebaseerd op art. 159 en 172 van de grondwet. Zo'n vonnis kon verwacht worden van een onwettige gerechtsprocedure.
Volgens hem was onder artikel 126 geen vergunning nodig voor het oprichten van Defenders of Human Rights Center. Hij kondigde aan in beroep te gaan.
bron: HRHI


14 politieke gevangenen die onlangs via een brief opgeroepen hebben tot het instellen van een waarheidscommissie om de waarheid over de presidentsverkiezingen en de gebeurtenissen daarna te onderzoeken, hebben de afgelopen weken in de Evinprison opnieuw slopende verhoren ondergaan.
Bahman Ahmadi Amoui, Said Milad Asadi, Mohsen Aminzadeh, Ali Parvizi, Ali Tajernia, Mohammad Davari, Majid Dori, Amir Khosro Dalirsani , Mohammad Farid Taheri Ghazvini, Keyvan Samimi, Kouhyar Goodarzi, Ali Malihi, Abollah Momeni en Mohsen Mirdamadi bevinden zich onder de gevangenen die de verklaring hebben ondertekend en urenlang illegaal verhoord zijn door het ministerie van inlichtingen.
Majid Dori werd een paar dagen voor zijn ballingschap in Behbahanprison verhoord.
Ali Parviz werd verhoord een paar dagen voor zijn vrijlating.
Kouhyar Goodarzi werd ook een paar dagen na zijn verhoor naar Rajai Shahrprison overgebracht.
De vrees bestaat dat er verdere overbrengingen naar andere gevangenissen met slechtere omstandigheden zullen volgen en dat nieuwe aanklachten tegen de gevangenen die de verklaring hebben ondertekend opgesteld worden.
bron: persian2english

Diverse newsagencies melden dat een vroegere voetballer bij Esteghlal A.A. ter dood is veroordeeld voor het bezit en verhandelen van 40g crack cocaine.
Hij zou in augustus zijn gearresteerd en niet geweten hebben dat er doodstraf op staat. Zijn medegevangenen in Rajaei Shahrgevangenis zeggen dat zijn haar sinds zijn aankomst compleet grijs is geworden en dat hij onder stress zit en voortdurend zit te huilen.
bron: HRHI


In Shiraz zijn 3 mannen ter dood veroordeeld voor het beroven van een gepantserde geldwagen in 2005.
Later zijn zij in Isfahan opgepakt waar zij $100.000 wilden uitgeven. Hierbij is een agent om het leven gekomen.
Zij zijn aangeklaagd voor moharebeh en door de rechtbank ter dood veroordeeld
bron: HRHI

EAWorldView


Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehangen.

affiche amnesty.nl

2 comments:

Johan said...

Als je negen jaar de gevangenis in moet, kun je in die periode sowieso niet als advocaat werken.

christinA eijkhout said...

Dat gaat meestal daarna pas in.