Friday, November 19, 2010

Iran: schendingen

In de stad Amol staat Navid Mohebbi, 18 , voor de rechter.
Hij is 's werelds jongste blogger die voor de rechtbank staat.De rechtzaak wordt achter gesloten deuren gehouden en er wordt geen advocaat toegelaten.
Hij wordt beschuldigd van handelen tegen de nationale veiligheid,belediging van de stichter van de Islamitische Republiek en de huidige leider door middel van buitenlandse media. Hij wordt ook beschuldigd van het lidmaatschap van “One Million Signatures” .
Er zitten op het ogenblik 10 bloggers in de gevangenis in Iran.
Een van hen is Ahmad Reza Ahmadpour een geestelijke en editor van de website, “Silent Echo” die sinds 27 December 2009 in de stad Qom gevangen zit.
Hij is tot 1 jaar gevangenis veroordeeld voor "het verspreiden van valse informatie betreffende de regering" en "de sjiitische geestelijken in diskrediet brengen.".Hij ging in hongerstaking om te protesteren tegen de gevangenisomstandigheden en schreef een open brief aan UN secretaris Ban Ki-Moon.
bron: en.rsf.org



Haleh Rouhi, Raha Sabet en Mr. Sasan Taqva zitten al vier jaar in de gevangenis van Shiraz.
In 2006 werden zij samen met 51 andere Bahai en moslimvrienden opgepakt voor hun deelname aan een scholingsproject voor achtergestelde kinderen.
Hun 10 moslimmedewerkers en een bahai met leerproblemen werden vrijgelaten. De anderen werden veroordeeld voor het "indirect les geven in het baha-geloof".
Ms. Rouhi, Ms. Sabet en Mr. Taqva werden tot vier jaar gevangenis veroordeeld, de anderen werden tot 1 jaar voorwaardelijk veroordeeld,mits zij verplichte islamitische scholing volgden.
Zij worden nog steeds gevangen gehouden in een van de tijdelijke detentiecentra van het ministerie van inlichtingen.
bron: news.bahai.org


Een commissie van de algemene vergadering van de UN beschuldigt Iran van ernstige mensenrechtschendingen.De resolutie werd ondersteund door USA, de EU, Canada, en andere westerse landen. Bij de stemming op 18 november is de resolutie aangenomen met 80 stemmen voor, 44 tegen en 57 onthoudingen.
De resolutie drukt diepe bezorgdheid tav de mensenrechtenschendingen in Iran uit, inclusief marteling, geseling, amputaties en steniging en grote geslachtsongelijkheid en geweld tegen vrouwen.
Er wordt verwacht dat de resolutie in december tijdens de Algemene vergadering zal worden aanvaard.
bron: rferl.org



Op 18 november zijn 3 arbeiders van de Haft Tapeh Sugarcane suikerfabriek in Ahwaz veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf.
Behrouz Nikoufard, Alireza Saeed, en Behrouz Molazadeh zijn veroordeeld voor het disrespecteren de supreme leader.
Het hoofd van de vakbond, Reza Rakhshan werd vrijgesproken, maar hij werd gewaarschuwd dat hij tot 2 jaar wordt veroordeeld als deze zaak weer aanhangig wordt gemaakt.
bron: rferl.org

EAWorldView



Er zitten nog steeds ter dood veroordeelde minderjarigen in Iran in de gevangenis.
Er worden kinderen opgehangen.
Er wordt een kind gehang

affiche amnesty.nl

1 comment:

Johan said...

Helaas sorteren VN-resoluties nooit veel effect ...